Title of a News Article

Ağır değil ‘saygın ceza’ heyeti!

.

Ağır değil ‘saygın ceza’ heyeti!
banner206

 12 yaşındaki zeka özürlü çocuğa bakkalda tecavüzden Diyarbakır 2. ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanan A.A.’ya alt sınırdan ceza verildi. Aynı heyet iki yıl içinde çok itiraz gelen benzer kararlara imza attı.

Bağlar İlçesi’nde bakkal işleten A.A., doğuştan zeka geriliği bulunan M.Ö., 2014 yılında iddiaya göre işyerinin arka tarafında perde ile ayrılmış bölüme götürüldü. 12 yaşındaki çocuğa cinsel istismarda bulunan şüpheli, küçük kızın annesinin gelmesi üzerine yakalandı. Hazırlanan iddianamede, A.A.’nın ’Çocuğun cinsel istismarı’ ve ’Kişiyi hürriyetinden yoksun kılma’ suçlarından 23 yıla kadar hapisle cezalandırılması istendi.

 

‘Utanarak söylüyorum’

İddianamenin kabulü ardından sanık A.A.’nın yargılaması Diyarbakır 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı. İfadesinde mağdurun dükkana girip perdeli bölüme geçtiğini belirten A.A., “Kolundan tutup dışarı çekmeye çalışınca bana sarıldı. Müşteri gelince çıktım. Döndüğümde üstünü çıkarmış bana eliyle ’Gel’ işareti yapıyordu. Elbisesini giymesini yoksa onu döveceğimi söyledim. Giydirmek isterken fermuarımı açmaya çalıştı. O an boşaldığımı fark ettim. Bu sırada annesi geldi ve beni suçladı. Torun sahibi olduğumu ve bir şey yapmadığımı söyledim. Yüzüme tükürüp işyerimden çıktı. 2 gün sonra mağdurun anne ve ablaları geldi. Annesi arkama geçip belimden tuttu. Ablası önüme geçip fermuarımı açtı. Dokununca gelen spermi bez parçasına sildi. Sonra beni dövmeye başladılar. Bir gün sonra işyerimi açmaya geldiğimde mağdurun annesi küfür ederek beni öldüreceklerini söyledi. Olayın büyümemesi için dükkanı açmadım. Bunları utanarak söylüyorum” iddiasında bulundu.

 

‘Kızım şok geçirdi’

Mağdurun annesi N.Ö. ise yüzde 50 ’Zihinsel, ruhsal ve duygusal özürlü’ kızının bakkaldan dönmemesi üzerine onu aramaya başladığını, bakkalda seslenince perdenin aralandığını gördüğünü ifade ederek, “Perdeyi çekince kızımın pantolunun dizine kadar inik, kazağının çekili olduğunu gördüm. Sanığı kızımın yanında cinsel organı dışarıda görünce gözüm karardı ve üzerine yürüdüm. Vurunca karşılık vermedi. Kızım kilitlendi ve şok geçirdi. 2 gün sonra sanığın bakkal dükkanını açtığını görünce olanları polise anlattım” diye konuştu.

 

‘Pis adam hapse girsin’

Duruşmada mağdur M.Ö.’nün psikolog eşliğinde ifadesi alındı. Bakkalın kendisine dokunduğunu belirten mağdura çıplak kadın ve erkek figürleri gösterildi. Sanığın neresine dokunduğunu gösteren M.Ö., ifadesi sırasında A.A.’yı ’Pis adam’ olarak tarif etti. Sanığın hapiste olup olmadığını soran mağdurun ’Pis adam hapse girsin’ dediği belirtildi. Olay sırasında mağdur çocuğun üzerinde bulunan elbiselerin yapılan kriminal incelemesinde bulunan meni örneklerinin sanıktan alınan kan örneği ile uyumlu olduğu belirlendi. Diyarbakır 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi, sanık A.A.’yı ’Cinsel saldırı’ suçundan alt sınırdan 4 yıl hapis ’Kişiyi hürriyetinden yoksun kılma’ suçundan da 4.5 yıl olmak üzere toplam 8.5 yıl hapis cezası verdi.

 

Hep aynı heyet

Karara M.Ö’nün yakınları itiraz ederken daha önce verilen tartışmalı kararlarda da o heyetin imzası çıktı. 2014 yılında 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki görevlerine başlayan mahkeme başkanı Eyüp Mergen, üye hakimler Ahmet Doğan ve Büşra İlhan iki yılda birçok tartışmalı karara imza attı.

 

İŞTE TARTIŞILAN KARARLARI!

Zihinsel engelli kıza tecavüze rıza beraati

Diyarbakır’da zihinsel engelli 20 yaşındaki P.G.’ye birden fazla kez cinsel istismarda bulunduğu iddiasıyla 39 yıl hapis istemiyle yargılanan taksi şoförü 42 yaşındaki S.T. hakkında beraat kararı verildi. Mahkeme, zihinsel engelli kızın kendi rızası ile sanıkla birlikte olduğunu belirterek beraat kararı verildiğini açıkladı. Doktor raporunda mağdurda zeka geriliği tespit edildiğini belirten savcı, P.G.’nin kendisine yönelik eylemin hukuki anlam ve sonuçlarını algılama yeteneğinin olmadığını vurguladı.

 

Davanın gerekçeli kararını açıklayan mahkeme Adli Tıp Kurumu raporuna vurgu yaparak, hafif derecede zeka geriliği saptanan mağdurun maruz kaldığı olayın hukuki anlam ve sonucunu algılama yeteneğinin bulunduğunu ve fiile ruhsal yönden mukavemete muktedir olduğunu kaydetti. Mağdurun suç tarihinde 18 yaşından büyük olduğunu ve beyanlarında kendi rızası ile sanıkla birlikte olduğunu söylediğini belirten mahkeme, sanığın iddia edilen suçları işlediğine dair kesin ve inandırıcı delil elde edilemediğini kaydetti.

 

Bu da ödül gibi ceza

Şanlıurfa’da 20 yaşındaki L.Ç.’yi silah zoruyla kaçırarak İstanbul’a götürdüğü ve bir inşaat şantiyesinde hortumla döverek cinsel istismarda bulunduğu iddiasıyla 42 yıl hapis cezası istemiyle yargılanan 30 yaşındaki N.D., mağdurun rızası olduğu gerekçesiyle beraat ettirildi. N.D.’yi ruhsatsız silah taşımaktan 1 yıl hapis ve 30 gün para cezasına çarptıran mahkeme, sanığın saygın tutumundan dolayı cezayı 10 ay hapis ve 25 gün adli para cezasına indirdi.

 

Bakanlık da itiraz etti

Diyarbakır’da 2013 yılında 14 yaşındaki Z.B.’yi başına taşla vurup, bayıltarak tecavüz eden ve hamile kalmasına yol açan 22 yaşındaki Y.T.’ye duruşmadaki saygın tutumu nedeniyle indirim uygulanarak 11 yıl 8 ay hapis cezası verildi. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nca hazırlanan iddianameye göre sanık Y.T., 2012 yılı Kasım ayında duygusal ilişki yaşadığı 14 yaşındaki Z.B. ile gezmek için buluştu. İddiaya göre genç kızı Çiftkapı semtine getiren Y.T., burada mağduru kolundan tutup surların içine çekti. Direnen mağduru kafasına taş vurarak bilincini kaybedecek şekilde döven Y.T., daha sonra baygın yatan Z.B.’ye cinsel istismarda bulundu. Mağdurun takip eden süreçte bir erkek çocuk doğurduğunu belirten savcı, Z.B.’nin devlet korumasına alındığını kaydetti. Aile Bakanlığı da karara itiraz etti.

Güncelleme Tarihi: 23 Aralık 2015, 09:32
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195