Title of a News Article

ÇELİK ALİYEV'LE NE KONUŞTU?

ÇELİK ALİYEV'LE NE KONUŞTU?
banner206

Ak Parti Şanlıurfa Milletvekili Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Azerbaycan-Türkiye Tarım İş Forumunun ardından Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile bir araya gelerek iki ülke arasında ki tarım konularını ele aldırlar.

Ak Parti Şanlıurfa Milletvekili Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, iki günlük Azerbaycan gezisine Şanlıurfa’dan bazı isimler katıldı. Bakan Yardımcısı Muhammed Daniş, Ak Parti Milletvekilleri Haluk İpek, Nejdet Ünivar, Azerbaycan Türkiye Büyükelçisi Erkan Özoral, Tarım ve Gıda Hayvancılık Bakanlığı Dış İlişkiler Genel Müdürü Ali Recep Nazlı,  Ak Parti Şanlıurfa il yönetim kurulu üyesi Şanlıurfaspor kulüp 2. Başkanı Mehmet Büyükfırat, iş adamı Hüseyin Büyükfırat’ta yer alan isimler oldular.

Bakan Çelik, önce ki akşam ilk olarak Azerbaycan temasları kapsamında geldiği Bakü'de, Azerbaycan Tarım Bakanlığı ve Türkiye Cumhuriyeti Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının birlikte düzenlediği Azerbaycan-Türkiye Tarım İş Forumu'na katıldı. Azerbaycan Tarım Bakanı Haydar Asadov'dan sonra kürsüye çıkan Bakan Faruk Çelik, "Türkiye ve kardeş ülke Azerbaycanı yani  Bizi engellemeye, bizi ayırmaya kalkanlar hep hüsrana uğradı hep hüsrana uğrayacaklar. İki ülke geliştikçe ve büyüdükçe birileri herp engellemeye kalkışır, ama bunlara güçleri yetmeyecektir Türkiye ve Azerbaycan geçmişte olduğu gibi bugün de kader birliği içerisinde yoluna devam edeceklerdir’ açıklamasında bulundu.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı  İlham Aliyev ile Cumhurbaşkanlığı köşkünde bir araya gelen Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk  Çelik, " sayın Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile iki ülke arasında ki tarım konularını ele aldık, iki ülkede tarım alanında ihracatı artıracağız,Yaptığımız bürokratik ve diplomatik görüşmelerin ötesine geçebilmek için tarımsal iş forumları düzenlemeye başladık. Bakanlıklarımız arasındaki iyi ilişkilerin oluşturduğu sinerjinin, ticarete de mutlak surette yansıması olmalıydı. İkili ticaret hacmimize baktığınız zaman 1.6 milyar dolar ve bunun sadece 120 milyon dolarlık kısmını yani yüzde 8'lik kısmını tarımsal ticaret oluşturuyor. Oysa Cumhurbaşkanlarınız 2023 hedefini verirken iki ülke arasındaki ticaret hacminin 15 milyar dolara çıkartılması hedefini bizlerin önüne koymaktadırlar. Azerbaycan'ın tarımsal ithalatı 1.3 milyar dolar, Türkiye'nin tarımsal ithalatı 11 milyar dolar. Türkiye'nin Avrupa ve Orta Doğu, Azerbaycan'ın Rusya ve Orta Asya pazarlarına erişimi dikkate alındığında birlikteliğimizi, bölgemizin ötesine taşıma potansiyelimizin oldukça yüksek olduğunu görüyoruz" ifadelerini kaydetti.Çelik, Bakü temasları kapsamında Cumhurbaşkanı Aliyev tarafından kabul edildi.

İki ülke arasında tarımsal ilişkiler potansiyelinin yüksek olduğu vurgulandığı görüşmede işbirliği imkanları değerlendirildi.

Aliyev'e Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım'ın selamlarını ileten Çelik, iki ülke tarım bakanlıkları arasında sıkı ilişki oluşturduğunu ifade etti.

Aliyev ise bugün gerçekleştirilen Güney Gaz Koridoru Danışma Kurulu 3. Bakanlar Toplantısının öneminden bahsederek, toplantı için Bakü'de bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak'la verimli bir görüşme yaptıklarını aktardı.

 

 

Güncelleme Tarihi: 23 Şubat 2017, 16:55
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195