Title of a News Article

Altun: “Tüm esnafımız mahvolacak”

.

Altun: “Tüm esnafımız mahvolacak”
banner206

Şanlıurfa Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Mehmet Altun, şehir içinde yapılan alışveriş merkezlerine teki gösterdi. Bunların esnafları olumsuz etkilediğini vurgulayan Altun, “Yakın zamanda 11 Nisan Stadı yerine yapılan AVM de hizmete girecek, bunun da hizmete girmesi durumunda tüm esnafımız mahvolacak” dedi.

 

RÖPORTAJ: UĞUR BUDAK

Bu haftaki röportajımızın konuğu Şanlıurfa Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Mehmet Altun oldu. 7 Bin 319 üyesi bulunan Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Altun ile esnafın sorunlarını konuştuk. Altun, konuşmasında en çok şehir içinde yapılan alışveriş merkezlerinden sitem etti. Eski 11 Nisan Stadyumunun yerine yapılmakta olan AVM için geçmiş yıllarda  karşı çıkmalarına rağmen kurulduğunu belirten Altun, bunun hizmete girmesi durumunda esnafları tamamen bitireceğini söyledi.

 

Kayıtsız ve ruhsatsızlar denetlensin”

Başkan Altun’un şikayet daha ettiği bir diğer konu da kayıt dışı çalışan esnaflar oldu. Üyelerinin en büyük sorunlarından bir tanesinin kayıtsız ve ruhsatsız çalışan işyerleri olduğunu belirten Altun, “Kayıtsız ve Ruhsatsız çalışan iş yerleri vergi vermiyorlar, Bağ-kur veya SSK primi yatırmıyorlar, Belediyeye Ruhsat harcı vermiyorlar,  Esnaf sicil kaydı yapmıyorlar. Böyle olunca Namusu ile çalışan, vergi veren, Bağ-kur, SSK primi yatıran dürüst esnaflar mağdur oluyorlar, haksız rekabet oluyor,. Böyle olunca bizim esnaflara haksızlık oluyor, bunun için belediye zabıtalarından bu konuda yardım istiyoruz, kayıtsız ve ruhsatsız işyerleri denetlensin” dedi.

 

İşte Şanlıurfa Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Mehmet Altun ile gerçekleştirdiğimiz röportaj;

Sayın Mehmet Altun Öncelikle okuyucularımızın sizi daha iyi tanıyabilmesi adına kendinizi tanıtır mısınız?

Ben 1964 yılında Şanlıurfa'da Yakubiye mahallesinde doğdum. Ardından Hızmalı Köprü Mahallesi, Haleplibahçe mahallesi ve Korukent mahallesinde oturdum. 3 erkek 1 kız olmak üzere 4 çocuğum var. Lise mezunuyum. 1970-1972 li yıllarda ben daha çocukken Babamın Yakubiye mahallesinde bir ara sokakta küçük bir bakkal dükkânı vardı, sabahları babam elimden tutar dükkâna götürürdü. Dükkânı siler süpürür sebze ve meyveleri siler sandıklara yerleştirirdim.

 

Kaç yıldan beri bu görevi yapıyorsunuz? Hedefleriniz nelerdir?

Şanlıurfa Bakkallar ve Bayiler Odasının Başkanlık görevine ilk olarak 1999 yılında getirildim. O tarihten itibaren üyelerimizin bana tevdi ettiği bu şerefli görevi sürdürmekteyim, Uzun zamandan beri Oda ile ilgili ve Esnaflarla ilgili yapmak istediği bazı projelerim ve çalışmalarım vardı, Çok istememe ve yıllarca uğraşmama rağmen bir türlü olmayan konular var, bunlarda da sonlara gelmekteyim. Hedefim öncelikle bunları gerçekleştirmek

 

Oda olarak çalışmalarınızdan bahseder misiniz?

Biz yönetim kurulumuz ile birlikte göreve geldiğimiz ilk günden itibaren Esnaflarımıza en iyi hizmeti vermenin gayreti içinde olduk. Sadece üyelerimize değil Memleketimizin her türlü sorunlarına "Bana ne! ben bakkalım beni ilgilendirmez" demedik.  Örneğin eskiden 2000 li yılarda Kanalizasyon sularımız açıkta akardı "Bana ne! ben bakkalım beni ilgilendirmez" demedik Şanlıurfa'ya alt yapı yapılmasını gündeme getirdik. Hastanelerimizde Doktor ve Hemşire eksikliğinin giderilmesi için Milletvekillerimize, Sağlık Bakanlığımıza hatta Başbakanlığa bildirdik. Bu konuda da "Bana ne! ben bakkalım beni ilgilendirmez" demedik ve sorunların çözümüne katkı sağlamaya çalıştık. Yine üyelerimizi Bağ-kur, SSk, Belediye, Maliye, Tarım İl Müdürlüğü vs. tüm kurumlarda sorunları olduğu zaman ilgilenmeye çalışıyoruz

 

Kaç üyeniz var?

Odamıza kayıtlı 7319 tane üyesi var, yılda ortalama 400- 450 üye aidat veriyor, diğerleri vermiyor. Örneğin 01 Ocak 2015 ile 31 Aralık 2015 tarihleri arasında bir yılda Odaya aidat ödeyen üye sayısı 395 tir. Yıllık 180 TL aidat alıyoruz. Rakamlardan da anlaşılacağı gibi işlerin iyi olmadığından dolayı üyelerimizin yaklaşık %6’sı aidat ödeyebiliyor, %94 ü aidatını ödeyemiyor.

  

Esnafın başlıca sıkıntıları nelerdir?  

1- Toplu Konut İdaresi tarafından üyelerimize konut yapılmasını istiyoruz.    Üyelerimizin en önemli sorunlarından birisi konut tur. İlimizde evler çok pahalı ve kiralar çok yüksek olduğu için hele hele de Terör olayları ve Hiper ve gors marketlerden dolayı iş yapamayan esnaflarımızın bu devirde bu şartlarda ev sahibi olmaları mümkün değil. Başta Toki olmak üzere Esnaflara ucuz ve kolay ödemeli evler yapmalı. Milli Emlak bize arsa verirse Toki olmadan da biz kendimiz bu sorunu çözebiliriz.

2-Terör olaylarından dolayı başta turizm olmak üzere etkilenen Basit usul mükellef Esnaf ve Sanatkârlardan en az 3 yıl vergi alınmamalı.

3-Bağ-kur ve SSK primleri çok yüksek, düşürülmeli.

4-İlimizde Kayıtsız ve Ruhsatsızlar kayıt ve ruhsatsız olarak çalışan pek çok iş yerleri var. Bunlar Devlete vergi vermedikleri için hem Devlet zarar ediyor hem de esnaflar arasında haksız rekabet oluşuyor. Çünkü bir işyeri düşünün Oda kaydı yok, Sicil kaydı yok, Belediye açılış ruhsatı yok, Ustalık belgesi yok, Tarım Bakanlığı İşletme kayıt belgesi yok, Sigara satmak için TAPDK belgesi yok,  Vergi yok, Emlak vergisi yok, Reklam ilan vergisi yok,       Bağ-kur primi yok, Eğitime katkı vergisi yok, damga vergisi yok, Muhasebeci ücreti yok,vs..            Hemen bunun yanında,  komşusu  bir dükkan düşünün ki bu saydığım bütün vergileri veriyor. Bunlar birbirleri ile rekabet edebilir mi? Bunun için Başta Belediye Zabıtalarımız olmak üzere Vergi daireleri denetimlerini sıklaştırarak kayıtsız ve ruhsatsız çalışan iş yerlerini kayıt altına almalı. Bu konu için Belediyelerle ve Vergi daireleri ile sürekli görüşüyoruz, görüşmelerimiz de halen devam etmektedir, İnşallah yakın zamanda çözüm bulmaya çalışıyoruz.

5-Son 3 ve 4 yılda pek çok Suriyeli vatandaşlar Şehrimize yerleştiler, Başımız üstüne geldiler onlara da Allah yardım etsin. Her akşam Televizyonlarda Suriye'deki patlamaları, katliamları izlekçe kahroluyoruz. Allah onlara da sabır versin ve yardım etsin psikolojik olarak onların hallerine de üzülüyoruz. Ancak; Onlardan da rica ediyoruz.  Madem bu işi yapacaksınız, madem bu işi yapmak istiyorsunuz o halde ülkemizin kurallarına kanunlarına uygun bir şekilde yapın ve gelin tüm resmi işlemlerinizi kayıtlarınızı yapınız. Yetkililerden de talebimiz Suriyelileri de kayıt altına alınmalı..

 

KAYITSIZ VE RUHSATSIZLAR DENETLENSİN- KAYIT ALTINA ALINSIN..

Üyelerimizin en önemli sorunlarından bir tanesi de Kayıtsız ve Ruhsatsız çalışan iş yerleridir. Kayıtsız ve Ruhsatsız çalışan iş yerleri vergi vermiyorlar, Bağ-kur veya SSK primi yatırmıyorlar, Belediyeye Ruhsat harcı vermiyorlar,  Esnaf sicil kaydı yapmıyorlar. Böyle olunca Namusu ile çalışan, vergi veren, Bağ-kur, Ssk primi yatıran dürüst esnaflar mağdur oluyorlar, haksız rekabet oluyor,. Böyle olunca da üyelerimiz haklı olarak bize kızıyorlar ve isyan ediyorlar, şikâyet ediyorlar.  Bir sokakta bir tane kayıtlı varsa 2 tane kayıtsız var, 2 tane kayıtlı varsa 4- 5 tane kayıtsız var, toplasan Şanlıurfa genelinde belki  10.000 tane ruhsatsız vardır. Kayıtlı esnaflar Kayıtsızlarla mücadele edemediğini belirten Başkan Mehmet Altun  "Bunlar vergi vermediği için Devletimiz zarar ediyor, Ruhsat çıkarmadığı için Belediyenin gelirleri engelleniyor. Başta Haliliye olmak üzere Eyyübiye Belediyesine bağlı Zabıtalarından bu konuda yardım rica ediyoruz. Bizim Oda olarak kolluk kuvvetimiz ve denetim yetkimiz yok, yetki zabıtada dır. Zabıtadan özellikle rica ediyoruz. Bu konuda esnaflarımızın seslerini duysunlar bize yardımcı olsunlar, böylece hem Devletimiz, hem Belediyelerimiz para kazanır hem de adalet sağlanır

 

BİR ARAYA GELEMİYORUZ;

Bir araya gelerek iş yapamıyoruz. Başka şehirlerde pek çok örneklerini görüyoruz yüzlerce, binlerce insanlar bir araya geliyor parasını aklını birleştiriyor, şirket kurarak büyüyor, hem kazancını arttırıyor hem istihdama katkı sağlıyor. Bizde 2 kişi bir araya gelip ortak iş yapamıyoruz. Yeni dönemde hedeflerimden bir tanesi de bunu kırmak olacak bunun kırılması için yoğun çaba harcayacağım, Devletimiz var olsun KOSGEB ve SODES destekleri ile Esnafları destekliyor. Ben de ön ayak olmak ve üyelerimi bir araya getirerek şirket kurmak ve pazardaki pay oranlarını arttırmak istiyorum.

 

Eski 11 Nisan stadyumunun yerine yapılmakta olan AVM ve yıkılan eski hal pazarının (Toplanma bölgesinin karşısında) Yapılmakta olan i merkezi bitirilip faaliyete geçtiği zaman bunlar üyelerinizi nasıl etkileyecek, buralara alış veriş için gelen kalabalık gruplar şehir trafiğini nasıl etkileyecek?

Eski 11 Nisan Stadyumunun yerine yapılmakta olan AVM için geçmiş yıllarda tüm karşı çıkmamıza rağmen kuruldu. Pek yakında da hizmete girecek. Aynı şekilde Eski Hal Pazarının yerine yapılmakta olan iş merkezi de aynı şekilde bunlar faaliyete geçtiği zaman şehir merkezinin tam ortasında oldukları için başta Bakkal üyelerimiz olmak üzere tüm esnaf kesimlerini olumsuz etkileyecektir.  Hani biz söz var "Filler çekişir çimenler ezilir" işte o mesel e tüm esnaflarımız adeta mahvolacaktır.  Ardından şehir trafiği içinden çıkılmaz bir hal alacaktır. Buradan tüm yetkililere bir kez daha sesleniyorum. Ey Devlet yetkilileri Devletin yerimi yok, arazisi mi yok AVM, İş Merkezi her yerde yapılabilir bunları niçin şehir merkezlerine yapıyorsunuz? Şehir dışında yapsanız hem yaptığınız bölge gelişir hem Esnaflarımıza bu oranda zarar vermemiş olur hem de şehir trafiği  bu kadar sıkışmamış olur.

 

Önümüzdeki dönemlerde Oda olarak üyelerinize yapmayı planladığınız düşüncelerinizi alabilir miyiz?

Bizler yönetim kurulumuz ile birlikte her zaman üyelerimize hizmetlerin en iyisini vermenin gayretleri içindeyiz. Bu doğrultudan hareket ile son günlerde Odamıza bir adet Daire (Konut) aldık ve kiraya verdik her ay kirası odaya gelir olarak geliyor, bir adette makam aracı olmak üzere otomobil aldık. Önümüzdeki günlerde de Bahar mevsimi gelince bir gurup esnaflarımız Çanakkale'ye geziye götüreceğiz. Bu konuda Büyük şehir Belediye Başkanımız Sayın Nihat Çiftçi’den otobüs istedik sağ olsun dileğimizi kabul etti ve otobüs sözünü aldık. Bahar mevsimi gelince faaliyete geçeceğiz ve üyelerimizi Çanakkale'ye götüreceğiz. Buradan Nihat Çiftçi Başkanımıza şahsım ve üyelerimin adına teşekkür ederim.  

 

Devlet son dönemlerde SGK, Vergi , Cezalar ve gecikmiş faizlerde indirim konusunda bir çalışma başlattı. Esnaflar olarak bu uygulamayı nasıl buluyorsunuz?

Biz çok olumlu buluyoruz. Bu uygulamadan da esnaflarımızın hepsinin faydalanmasını diliyoruz. Borçlarınızı düşük faizlerle ve düşük taksitlerle ödeme imkanı getirildi.

 

Son olarak Star Gazetesi aracılığıyla neler söylemek istersiniz?

Allah Devletimize zeval vermesin. Musul'da Vatan Mücadelesi veren al kanlarını ve canlarını ortaya koyan Kahraman Askerlerimize ve bu Aziz Devletimizi Allah her türlü kötülüklerden, Belalardan KORUSUN. Amin. Bana ve Yönetim kuruluma böyle bir imkân sağladığınız için başta size ve "STAR" gazetesine çok teşekkür eder Şahsım ve Yönetim kurulum adına Tüm üyelerimize hayırlı işler ve bol kazançlar dilerim. Sorunu olan üyelerim bana Odamızın 314 58 09 numaralı telefonundan ulaşabilir.

 

           

 

Güncelleme Tarihi: 17 Kasım 2016, 10:59
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195

banner142