Title of a News Article

Ane kalk bir zılgıt çal, Suruç’a su geldi...

Ane kalk bir zılgıt çal, Suruç’a su geldi...
banner206

Suruç Ovası Pompaj Sulama Projesiyle Suruç Ovası suya kavuştu.

  “Ane kalk bir zılgıt çal, Harran'a su geliyor” sözü bu kez Suruç için gerçek oldu. Türkiye’nin en uzun, dünyanın da beşinci uzun sulama tüneli olan Suruç tünellerinden Suruç Ovası’na su verilmeye başlandı. Bu tünel sayesinde; 4 yılda toplam 2,5 katrilyonluk bir yatırım ile ilk etapta 414 bin dekar arazinin sulanacağı bildirildi. Ancak Türkiye’nin en önemli yatırımlarından birisi olan bu tünellerin açılışının sönük geçtiği görüldü. GAP’ın önemli projesi olarak gösterilen bu projenin açılışında Başbakan veya Bakanların olmayışı üzüntüyle karşılandı.

Suruç Ovası Pompaj Sulama Projesinin açılış törenine, AK Parti Şanlıurfa Milletvekilleri Abdulkerim Gök ve Zeynep Karahan Uslu, Büyükşehir Belediye Başkanı Celalettin Güvenç, Suruç Kaymakamı Abdullah Çiftçi, Jandarma Alay Komutanı Albay Selman Kömürcü, DSİ Bölge Müdürü Numan Gündüz,ŞUSKİ Genel Müdürü Hamdi Us,Haliliye ilçe belediye başkanı Fevzi Demirkol ve çok sayıda davetli katıldı.

DSİ Bölge Müdürü Numan Gündüz, programın başında yaptığı konuşmada, sulama tünelleri ile ilgili konuklara bilgiler verdi. Daha sonra kürsüye gelen Milletvekili Abdulkerim

 

“Suruç makus talihini yenmiştir”

Gök ise, Suruç’u su ile buluşturmalarının mutluluğunu ve heyecanını yaşadıklarını söyledi. Suruç’un makus talihini yendiğini vurgulayan Milletvekili Gök, “3 yıl önce Suruçlulara su gelecek diye söz vermiştik. Ve bugün o sözümünü yerine getirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Suruç tarımın başkenti olacak, artık Suruçlular başka yerlere gitmeyecek. Suruç’ta Dünyanın en kaliteli pamuğu yetişiyor. Suruç’u suya kavuşmasından dolayı Başbakanımıza ve Hükümet üyelerine teşekkür ediyorum” dedi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Celalettin Güvenç ise,  “Suruç tünelleri Suruç’umuza ve Şanlıurfa’mıza çiftçimize hayırlı uğurlu olmasını yürekten diliyorum. Bir hayal sayın Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın 9 Mart’ta açılış töreni ile gerçekleşmişti. Tüneller bitmişti. Suruç’ta açılış toplantısı yapılmıştı. Bugün hamd olsun o tünellere resmen su veriyoruz. Suruç ovasına doğru su vereceğiz. Toplam 2,5 katrilyonluk bir yatırımı 4 yıl içerisinde gerçekleştirdik. 970 bin dekar araziyi sulayacak sisteminin en önemli bölümü tamamlanmış oldu. 17 km’lik tünel bitti. Ana kanlarla ovaya su veriyoruz” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından tünellerin açılışı yapıldı.

 

Suruç Ovası Pompaj Sulaması Projesi hakkında

Suruç Ovası Pompaj Sulaması kapsamında Suruç İlçe Merkezi ve 134 yerleşim yerine ait toplam 95 097 hektar alan sulanacaktır. Projenin tamamı pompaj sulaması sınıfındadır. Basıncın yeterli olduğu bölgelerde yağmurlama sulama yapılırken, %10 civarındaki bölgede basınç yetersiz olduğu için Kaliforniya tipi salma sulama yapılmaktadır.

Suruç Ovası Pompaj Sulaması su kaynağı Atatürk Baraj gölüdür. Baraj gölü minimum su seviyesi 526, maksimum su seviyesi 542 dir. Sulamanın toplam ihtiyacı olan 90,10 m³/sn debili su, P1 ana pompa istasyonu ile 60 mterfiyle 586 kotuna basılmaktadır. Toplam 49 269 m uzunluğundaki Suruç Ana İletim kanalına alınan su, kanal üzerinde yapılan P2 ve P3 ana pompalarının ihtiyacı olan suyu da karşılamaktadır. Bu 4 şebeke işi kapsamında kısaca 2014 yılında ilk 414 bin dönüm alan sulamaya açılacaktır.

Güncelleme Tarihi: 20 Haziran 2014, 19:54
YORUM EKLE
YORUMLAR
klicbey
klicbey - 10 yıl Önce

Suruç a su gelmez diyenlere ders olsun

urfali
urfali - 10 yıl Önce

Bu ülkede gerçekten birseylerin degistiginin en guzel örneklerinden yeni ulke duzenine merhaba eskiye elveda köstek degil destek olalim Suruça hayırlı ugurlu olsun..

SIRADAKİ HABER

banner195