Title of a News Article

Arhan ile özel röportaj...

Özel röportaj.

Arhan ile özel röportaj...
banner206
 Organize Sanayi Bölgesi (OSB)Yönetim Kurulu Üyesi ve Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Şanlıurfaspor  Yönetim Kurulu Üyesi Mithat Arhan, 2015 yılında Gaziantep’in yüzde 8 büyüme elde ettiğini, Şanlıurfa’nın da yüzde 25.8 büyüme yaşadığını belirterek, “Belki bizim yüzde 25.8 büyümemiz Gaziantep’in yüzde 8 büyümesi kadar olamayabilir ama neticede yüzde 25.8’ide küçümsememek gerekir” dedi.

 

RÖPORTAJ: REŞAT UZUN

Bu haftaki röportajımızı OSB, Şanlıurfaspor ve Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası’nda Yönetim Kurulu Üyeliği yapan İş Adamı Mithat Arhan ile gerçekleştirdik. Şanlıurfa’da girişimcilik anlamında aktif kimliğiyle bilinen ve Urfa’nın markalaşan değeri Damak Yemek’in de Yönetim Kurulu Başkanlığını  yapan Mithat Arhan ile; Damak Yemek’in kuruluş hikayesini, Organize Sanayi Bölgesi’nde yapılan çalışmaları, ŞUTSO’daki süreci ve Şanlıurfaspor’u konuştuk.

Arhan, Gıda, Tarı ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik ile Şanlıurfa Valisi İzzettin Küçük’ün gayretleri ile Organize Sanayi Bölgesinde yatırımların artığına dikkat çekerek, Şanlıurfa’nın büyümede Gaziantep’i geçtiğine vurgu yaptı.

 

“Urfalı iş adamları yatırıma önem veriyor”

İş Adamı Mithat Arhan, Şanlıurfalı iş adamlarının yatırımlara önem verdiğini vurgulayarak, “Bence Urfalı sanayinin hakkını teslim etmemiz gerekir. Son dönemde Urfalı sanayici gerçekten yatırımlara önem veriyor. Özellikle son 2-3 yıldan bu yana Urfalı yatırımcının da gerçekten Organize Sanayi Bölgesine yatırımlar yaptığını görüyoruz. Özellikle tekstil sektöründe Urfalı sanayici ön plana çıkmış” dedi.

 

İşte Mithat Arhan ile yaptığımız röportaj;

 

Kendinizi kısaca tanıtır mısınız?

Ben Mithat Arhan, Şanlıurfalıyım. Şanlıurfa’da gıda sektöründe, oto yedek parça ve tavukçuluk sektöründe işletmelerim bulunmakta. Halen Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyeliği, Organize Sanayi Bölge Müdürlüğünde yönetim kurulu üyeliği ve Şanlıurfaspor’da yönetim kurulu üyeliğim bulunuyor. İşletmelerimde 300’ün üzerinde çalışanımız var. Damak Yemek olarak da Şanlıurfa’da kamu kurum ve kuruluşlar, 19’a yakın hastanenin yemek hizmetini üstlenmiş durumdayız. Ayrıca yurtdışında da 6 ülkede faaliyet göstermekteyiz.

 

Çok genç yaşta ticarete atıldığınız görünüyor. Bu kısa süre içerisinde de markalaşan bir Damak Yemek şirketiniz var. Bu Damak Yemek’in hikayesini bize anlatır mısınız?

Damak Yemek’i bir yere getirmek kısa sürede olmadı, uzun bir sürece yayıldı. 2004 Yılında Türkiye’de yemek sektöründe büyük bir potansiyelin olduğunun farkına vardık. O arada yemek sektörüne girmeye karar verdik, büyük bir araştırma içerisine girdim. Baktım Türkiye’de yemek sektöründeki pasta 5 Milyar Dolar, biz bundan ne kadar pay alabilirizin arayışı içine girdik. Tabi ki o gün Türkiye’nin ekonomik durumunu göz önünde bulundurduğumuz zaman büyük bir rakamdı. Bizim tek amacımız, tek hedefimiz bu 5 Milyar Dolar’dan ne kadar pay alabiliriz, şehrimizin ekonomisine katkıda bulunmak anlamında böyle bir karar alarak Damak yemek firmasını kurduk. Damak Yemek olarak halen hizmetimizi sürdürmekteyiz, Damak Yemek olarak da 6 Ülkeye açılmış durumdayız.

 

Hangi ülkeler bunlar?

Musul’da hizmet veriyorduk, son olaylardan dolayı kapandı. Erbil’de, Libya’da ve Suudi Arabistan’da Damak Yemek olarak hizmet veriyoruz.

 

Damak Yemek’in markalaşması 2004 yılında başladı ama Şanlıurfa’da markalaşma anlamında ne gibi adımlar attınız? Birçok firma var neden Damak Yemek bu kadar ön plana çıktı?

Markalaşmak için çok büyük çaba sarf etmenize gerek yok. Eğer siz hizmetinizi tam anlamıyla yapıyorsanız bu konuda hedefinize ulaşırsınız. Benim anlayışımda markalaşmak hizmetten geçer. Siz güzel bir hizmet sunuyorsanız zaten markalaşmış olursunuz.

 

Bir yandan iş adamı sıfatınız var, bir yandan da birden fazla yönetim kurulu üyeliğiniz var. Şanlıurfa’yı yakından ilgilendiren ve Bakan Faruk Çelik ile Şanlıurfa Valisi İzzettin Küçük’ün de önem verdiği Organize Sanayi Bölgesinde de önemli görevdesiniz. Bu son yaşanan terör olayları OSB’yi nasıl etkiledi?

Ülkemizi ve şehrimizi yakinen ilgilendiren bir konu bu. Organize Sanayi Bölge Müdürlüğünde gerçekten son yıllarda Sayın Bakanımız Faruk Çelik’in, Sayın Valimizin çok önemli katkıları ile büyük gelişmeler oldu. OSB’de Sayın Faruk Çelik’in nede Sayın Valimiz İzzettin Küçük’ün katkılarını göz ardı etmek mümkün değil. Son olaylardan dolayı Şanlıurfa’ya yatırımcıların gelmesi bizim için çok önemli. 7 Ay önce yatırım yapan yatırımcılar, halen yatırım yapabilmek için OSB’ye geliyorlar. OSB’de hergün yeni yeni binalar yapılıyor.

 

OSB’de hangi büyük firmalar var?

Eti Holding yer talebinde bulundu, yer tahsisi yapıldı. Hakan Plastik ve benzeri ağır yatırımlar yapan bir sürü firma var. Tekstil Adası kuruluyor, bu bizim için çok büyük önem arz ediyor. Burası 20 Bin kişiye istihdam sağlayacak.

 

Urfalı iş adamlarının OSB’ye bakış açısı nasıl? OSB’de ortaklık anlamında yatırım kültürü var mı?

Bence Urfalı sanayinin hakkını teslim etmemiz gerekir. Son dönemde Urfalı sanayici gerçekten yatırımlara önem veriyor. Özellikle son 2-3 yıldan bu yana Urfalı yatırımcının da gerçekten Organize Sanayi Bölgesine yatırımlar yaptığını görüyoruz. Özellikle tekstil sektöründe Urfalı sanayici ön plana çıkmış.

 

3. OSB ile ilgili de çalışma var. Buranın ihalesi de yapıldı, çalışmalar nasıl gidiyor?

3. OSB’de genişleme kısmında Sayın Valimizin büyük destekleri var, bu Urfa için büyük sevindirici bir gelişmedir. 3. Kısımda da yer tahsisleri yapıldı, şuanda yatırımcı bekleniyor, 20’ye yakın firmaya yer tahsisi yapıldı.

 

Organize Sanayi Bölgesi’nde beklenti nedir. Şuanda 20 Bin civarında bir çalışanın olduğunu biliyoruz. 3. OSB biterse Şanlıurfa Gaziantep’in neresinde olur?

Biz Gaziantep’i rakip olarak görmemeliyiz. Bizim rakibimiz çok daha farklı olmalıdır. Biz kendimizle rekabet içerisine girmeliyiz. Geçtiğimiz yıla baktığımızda Gaziantep yüzde 8 büyüme elde etmişken, Şanlıurfa yüzde 25.8 büyüme elde etmiş. Belki bizim yüzde 25.8 büyümemiz Gaziantep’in yüzde 8 büyümesi kadar olamayabilir ama neticede yüzde 25.8’ide küçümsememek gerekir. İhracatımız nereden nereye geldi, onlu rakamlardayken şimdi 400, 500 Milyon Dolarlardan bahsediyoruz. Burada da Şanlıurfalı sanayicinin büyük başarısı söz konusudur. Ormanımız yok ama mobilyacılarımız vergi rekortmeni oluyor, mobilya anlamında en büyük ihracatçı Urfa’dan çıkıyor.

 

Bir taraftan da Ticaret ve Sanayi odasının yönetim kurulunda görev alıyorsunuz. ŞUTSO’nun fuar alanı çalışması söz konusuydu, fuarla ilgili neler söyleyeceksiniz?

Bu fuar alanı ile ilgili de Şanlıurfa Büyükşehir Belediyemizin çok büyük katkıları oldu. Büyükşehir Belediyesi, ŞUTSO arasında yapılan bir protokolle işlemler halen devam ediyor. İnşallah kısa sürede temelini atıp, Şanlıurfamıza büyük bir fuar alanı, modern bir fuar alanı kazandırmayı hedefliyoruz.

 

Ticaret ve Sanayi Odasının seçimleri ne zaman yapılacak? Sabri Ertekin ile ilgili bir talihsizlik de söz konusu. Yönetim kendi arasında ne zaman bir başkan seçecek?

Yönetim Kurulu Başkanının gözaltına alınması ve tutuklanması sebebiyle kamuoyunda böyle bir beklenti var. Ama burada bir yasal süreç devam etmekte, yönetim kurulu başkanının yönetim kurulu tarafından düşürülmesi gibi bir şansı yok. Başkan 3 ay meclise katılmaması ve 13 hafta yönetim kuruluna katılmaması sonrasında böyle bir şey konuşulabilir. Ancak şuanda hüküm yememiş, tutukluluk süreci devam ediyor. Sabri Bey’in, 13 haftadan önce tutukluluk süresi biterse tekrardan yönetim kurulunun başına geçecektir.

 

ŞUTSO’nun normal seçimleri ne zaman yapılacak?

2017 Yılının başında yapılacak. Fakat Bakanlar Kurulu bunu erteleyebilir. Geçmişte bunun örnekleri var yada daha erkene de alabilir. O Süreci bekleyip göreceğiz.

 

Şanlıurfa’nın markası olan Şanlıurfaspor’da da iki dönemdir yönetim kurulu üyeliği yapıyorsunuz. Bu sene de Şanlıurfaspor ligi arzulanan yerde tamamlayamadı. Yönetim kuruluna eleştiriler de var, bir taraftan son maçta ligde kaldığımızdan dolayı sevinenler de oldu. Şanlıurfaspor’un ilerisi ile ilgili beklentiler nelerdir?

Şanlıurfaspor, PTT 1. Lig’in önemli takımlarından bir tanesidir. Bunun ötesinde Şanlıurfaspor, Şanlıurfamızın tek markası haline  gelmiş bir kurumu, spor derneğidir. Ben Şanlıurfa’da Şanlıurfaspor dışında herhangi bir marka göremiyorum. Şanlıurfaspor ligi olması gereken yerde kapatmadı. Yönetim olarak Sayın Bakanımızın destekleri, Sayın Valimizin destekleri, Kulüp Başkanımız Sayın Fethi Şimşek’in özverili çalışmalarını gördük. Urfasporumuzun çok başarılı olması hepimizin gönlünde yatan bir konudur. Taraftarların Urfaspor’u çok farklı bir yerde görmek istemesi bizim de arzumuz. Bizim amacımız taraftarlarımızı sevindirmek, takımımızı olması gereken yere getirmek ama maalesef teknik anlamında, maddi ve manevi anlamında eksikliklerin giderilmesine rağmen olmamız gereken yere gelemedik. Buda büyük bir şanssızlık. Ben bu sezonki başarısızlığı sadece şanssızlığa bağlıyorum

 

Bize zaman ayırdığınızdan dolayı çok teşekkür ederim.

Ben sizlere teşekkür ederim. 

Güncelleme Tarihi: 20 Mayıs 2016, 19:02
YORUM EKLE
YORUMLAR
Ahmet
Ahmet - 8 yıl Önce

Haklısınız ama halen işsizlik oranı çok yüksek

SIRADAKİ HABER

banner195