Title of a News Article

Artık emekli olabilecekler!

Artık emekli olabilecekler!
banner206

Evlerde temizliğe giden ve sayıları 1 milyonu aştığı tahmin edilen gündelikçi kadınlara emeklilik yolunu açacak sigorta kolaylığı geliyor. Gündelikçi kadınlar için kolay, basit, hak kaybına yol açmayan sistem kurulacak. Her ay birden fazla evde temizlik yapan kadınlar ile onları çalıştıranlar, Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) bildirge vermelerine gerek kalmadan prim ödemesini gerçekleştirebilecekler.

Habertürk'ten Ahmet Kıvanç'ın haberine göre, yürürlükteki mevzuatta, çalıştırdığı gündelikçi kadını sigorta yaptırmak isteyen ev sahibinin SGK'ya, sanki bir şirketmiş gibi ‘işyeri bildirgesi' vermesi gerekiyor. Bu amaçla gündelikçi kadının çalıştığı ev için ‘işyeri numarası' alınması, şifre alarak SGK işlemlerini elektronik ortamda yapması gerekiyor. Her ay aylık prim ve hizmet bildirgesinin yine internet üzerinden SGK'ya gönderilmesi zorunlu. Gündelikçi kadın ayın her günü değil de birkaç günü geliyorsa ayrıca yarı zamanlı çalışma sözleşmesi yapılması zorunluluğu bulunuyor.

 

KOLAY, BASİT, HAK KAYBINA YOL AÇMAYACAK

Konuyla ilgili olarak TBMM'de üst komisyon görüşmelerine yarın başlanacak torba yasa tasarısına bir hüküm ekleneceği öğrenildi. Detayları üzerinde çalışılan düzenleme, kolay, basit, hak kaybına yol açmayacak şekilde kurgulanacak. Vatandaşları bürokrasi ile uğraştırmayan, özellikle yaşlılar için büyük sorun olan internet üzerinden bildirge vermek zorunda bıraktırmayan bir sistem kurulacak.

 

KADIN TEŞVİKİNDEN YARARLANACAKLAR

Ayda 15 günden az çalışan kadınlar için primler, evlerinde çalıştıkları kişiler tarafından ödenecek. Kalan 15 günlük tutarı ise isteğe bağlı sigortalı olarak kendileri ödeyecek. Evde el ürünleri yaparak satan kadınlar ile tarım Bağ-Kur'luları, taksi şoförleri ve birden fazla işverene bağlı çalışan oyuncular primlerini eksik yatırdıkları halde 30 gün prim yatırmış kabul ediliyorlar. Gündelikçi kadınlarda da geçiş döneminde benzer bir uygulamaya gidilerek, ilk başta 15 gün üzerinde prim yatırılması, takip eden her yıl da bir gün artırılarak 30 güne çıkartılması yönünde çalışma yapılıyor. Gündelikçi kadınları sigorta yaptıranlar, kadınları istihdam edenlere sağlanan prim teşvikinden yararlanacaklar. İlk defa kadın çalıştıranlar 48 ay süreyle işveren primi yerine sadece yüzde 14 oranında işçi primi ödüyorlar. Bu durumda, ayda dört gün gündelikçi çalıştıran bir kişi 20 lira prim ödeyerek çalıştırdığı gündelikçinin sigorta yükümlülüğünü yerine getirecek.

 

CEZALARIN AFFI GÜNDEMDE

İhbar sonucu, Ankara, İstanbul ve İzmir'de gündelikçi kadınları kayıt dışı çalıştırdıkları tespit edilen 3 bin dolayında ev için çıkartılan idari para cezalarının da af yasası kapsamına alınması bekleniyor. Bu şekilde kesilen cezaların 15 milyon liraya ulaştığı bildirildi.

Güncelleme Tarihi: 16 Haziran 2014, 13:25
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195

banner142