Title of a News Article

Bakan Çelik de Rusya'da...

.

Bakan Çelik de Rusya'da...
banner206
 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün günü birlik olarak Rusya’ya giderek, Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüştü. Şanlıurfa Milletvekili, Bakan Faruk Çelik’in de katıldığı toplantının ardından yapılan basın toplantısında; müjdeler peş peşe geldi. İki ülke enerji alanında büyük işbirliği yapacak, vize konusu tekrar ele alınacak. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Rusya’nın St. Petersburg kentinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le bir araya geldi. 24 Kasım 2015 tarihinde Türk sınırını ihlal eden Rus savaş uçağının düşürülmesiyle birlikte iki ülke ilişkilerinin gerilmesinin ardından iki lider ilk defa yüz yüze görüştü. Konstantin Sarayı’ndaki görüşmede Putin, Erdoğan’ı sıcak bir şekilde karşıladı ve iki lider tokalaşmanın ardından açıklamalarda bulundu. Daha sonra ortak basın toplantısı düzenleyen Putin ve Erdoğan, yaşanan krizden sonra iki ülkenin yeni bir sayfa açma konusunda kararlılık mesajı verdi. Özellikle enerji alanında işbirliği konuları ele alındı. Putin, Türkiye'ye uygulanan amborgaların aşamalı olarak kaldırılacağını söyledi. Vize sorununun çözülmesi gerektiğini belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise darbse sonrası Putin'in verdiği desteğe teşekkür etti. Erdoğan, "Akkuyu'ya stratejik yatırım statüsü vereceğiz. Savunma sanayinde işbirliğimizi arttıracağız." dedi.

 

SURİYE KONUSU YENİ TOPLANTIDA ELE ALINACAK

Putin ve Erdoğan, Suriye krizini görüşmek için yeniden bir araya geldi. İki liderin bu toplantıda sadece Suriye'de çözümü konuşacağı belirtiliyor.

 

BASIN TOPLANTISINDA PUTİN'İN KONUŞMASINDAN ÖNE ÇIKAN BÖLÜMLER

* Önceliğimiz krizden önceki duruma dönmek.

* Rusya, Türk şirketlerine yönelik kısıtlamaları (yaptırımlar) aşamalı olarak kaldıracak.

* Türk şirketleriyle ilgili kısıtlamaları kaldırarak, bilimsel ilişkileri geliştirerek 2016-2019 yılları arasındaki kısa vadeli programımızı hayata geçirmek istiyoruz.

* Türk-Rus ilişkilerinde kilit nokta enerji. Bu enerji projelerini hayata geçirmek için somut adımlar atmalıyız.

* Nükleer enerji santralini ve Türk akımını konuştuk.

* İlişkilerde eski seviyeye dönmek için belirli bir zaman geçmesi gerekmektedir.

* Charter uçuşlar düzelecek, projeler yürüyecek.

 

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'IN KONUŞMASINDAN ÖNE ÇIKAN BÖLÜMLER

Konuşmasına "Değerli dostum Putin'e daveti ve misafirperliği için teşekkür ediyorum" sözleriyle başlayan Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkan bölümler şöyle:

 

* Kapsamlı, yararlı görüşmeler yaptık.

* İlişkilerin eski seviyeye taşınmasında kararlıyız.

* Akkuyu'ya stratejik yatırım statüsü vereceğiz.

* Savunma sanayinde işbirliğimizi arttıracağız.

* Türkiye-Rusya-Azerbaycan üçlü zirvesine sıcak bakıyoruz.

* Türk Akımı hızlı şekilde hayata geçirilecek.

* Putin'in darbe girişimi sonrası hemen araması dayanışma noktasında çok önemliydi.

 

BASIN TOPLANTISINDA SORU - CEVAP BÖLÜMÜ

"SURİYE KONUSU ELE ALINMADI"

İki liderin açıklamalarının ardından gazetecilerden gelen bir soru üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'henüz' Suriye krizini ele almadıklarını, Rusya Devlet Başkanı Putin'le dar kapsamlı ikili bir görüşme daha yapacaklarını ve bu konunun bu toplantıda ele alınacağını söyledi.

Putin ise "Hepimiz çözümden yanayız. Ama her konuda aynı fikirde olamıyoruz. Bu toplantıdan sonra başka bir toplantı yaparak çözümü görüşeceğiz. Demokratik bir çözüm ancak demokratik yollarla ulaşılır. Suriye'de ortak amaç krizin çözülmesi" dedi.

 

TÜRK AKIMI - GÜNEY AKIMI SORUSU

Putin, Akkuyu ve Türk Akımı hakkındaki soruya TBMM'den geçirilmesi gereken bazı kararların olduğunu hatırlattı. Güney Akımı'na ilişkin bazı bilgiler de veren Putin, "Güney Akımı'nda bazı zararlarımız oldu. Türk Akımı, Güney Akımı'na alternatif değil" dedi.

Erdoğan ise Akkuyu'nun çıkartılacak teşvik yasalarından faydalanacağı açıklamasını tekrarladı.

 

PUTİN: VİZE KONUSU ÇÖZÜLMELİ

Uçak krizinin ardından Türkiye ile ilişkilerin hızla değiştiğini söyleyen Putin, ticari konulara öncelik verdiklerini belirtti. Rusya'nın askıya aldığı vize serbestisine ilişkin soruyu da yanıtlayan Putin, "Bu sorunun da çözülmesi gerekiyor" dedi.

Putin, "Evet çok zor bir dönemden geçtik ama Türk dostlarımıza bu zorlukları atlayabileceğimizi düşündüğümüzü söylemek istiyorum." şeklinde konuştu.

 

ERDOĞAN: 100 MİLYAR DOLARLIK HEDEFİ YENİDEN KOYDUK

Öte yandan Erdoğan iki ülke arasındaki ekonomik işbirliğinin uçak krizinden etkilendiğini hatırlatarak bugünkü görüşme ile '100 milyar dolar'lık ticaret hacmi hedefinin yeniden koyulduğunu' söyledi.

 

PUTİN - ERDOĞAN ZİRVESİ NEDEN ÖNEMLİ

Rusya'nın St. Petersburg kentindeki görüşme, hem Putin ve Erdoğan'ın Kasım 2015'te Türk F16'larının Rus Su-24 uçağını düşürmesinden sonra gerçekleştirdiği ilk yüz yüze görüşme olması hem de Erdoğan'ın Türkiye'deki darbe girişimin ardından yaptığı ilk yurtdışı ziyaret olması bakımından önem taşıyor.

 

RUSYA, AB'YE ALTERNATİF OLABİLİR Mİ

Öte yandan, Türkiye'nin, AB ile imzalanan sığınmacı anlaşması çerçevesinde kendisine verilen sözlerin tutulmadığı yönündeki eleştirilerini ve darbe girişimi karşısında Batılı ülkelerden beklenen desteği alamamanın hayal kırıklığını dile getirdiği bir dönemde gerçekleşiyor. Putin'in, darbe girişiminin ardından Erdoğan'ı arayan ve desteğini gösteren ilk yabancı liderlerden biri olmuş olması da dikkat çekici olarak değerlendiriliyor.

Güncelleme Tarihi: 09 Ağustos 2016, 19:34
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195