Title of a News Article

Bakan Çelik: Gıda fiyatlarındaki artış gündemimizde

.

Bakan Çelik: Gıda fiyatlarındaki artış gündemimizde
banner206

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, önümüzdeki günlerde öncelikli olarak Bakanlık, daha sonra da Ekonomi Koordinasyon Kurulu bünyesinde gıda maddelerinin enflasyona olumsuz etkisine karşı alınması gereken yeni önlemlerle ilgili toplantıların gerçekleştirileceğini söyledi.

Bakan Çelik, Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar ve Yönetim Kurulunu kabul etti.

Tarım sektörünün sorunlarının çözümü için yapılması gereken yeni değişiklikler üzerine çalışmalarını sürdürdüklerinin altını çizen Çelik, bu anlamda TZOB’un deneyimleri ve düşüncelerinin son derece önemli olduğunu belirtti.

Çelik, belirli periyotlarla bir araya gelerek Türkiye’deki bitkisel üretim ve hayvancılık konuları ile ilgili değerlendirme yapmaları gerektiğini vurgulayarak, son derece dinamik olan bu sektör için alınması gereken önlemlerin yerinde ve zamanında gerçekleştirilmesi gerektiğini, bu yolda el birliği içerisinde olacaklarını söyledi.

Gazetecilerin sorularını da cevaplayan Çelik, dün Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin (TOBB) ev sahipliğinde Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıfbank yetkilileri ile yaptığı görüşmenin sorulması üzerine, tarım sektöründe bazı finansman sorunlarının bulunduğunu, bunların çözümü konusunda Ziraat Bankası ile çok yoğun bir çalışma içinde olacaklarını anlattı.

Çelik, önümüzdeki günlerde Ziraat Bankası ile mevcut kredi faiz oranları, Tarım Kredi Kooperatifleri ile çiftçi ilişkilerinde yaşanan sorunlar ve burada en uygun şartlarda finansmanın çiftçi tarafından nasıl elde edileceği ile ilgili çalışmalar sürdüreceklerini bildirdi.

Bunun yanı sıra sektörde yaşanan sorunların da spesifik olarak ele alınması ve ilgili finans kuruluşları ile görüşülmesinin de gerekli olduğunu vurgulayan Çelik, şöyle devam etti:

“Dün bize bir etkinlik içerisinde kanatlı sektörünün bazı talepleri oldu. Yaşadıkları sorunlar, ihracattaki tıkanıklık, Habur Sınır Kapısı'nda son 1 ay içerisinde yaşanan ulaşım sorunlarını dün akşam masaya yatırdık. İlgili üreticiler, sanayiciler değerlendirmelerini yaptılar ve biz bu toplantıda banka genel müdürlerinin de bulunmasını istedik. Daha sonra biz de banka genel müdürleri ile bir değerlendirme yaptık. Bugüne has bir durum değil, sık sık yapmamız gereken görüşmeler. Olumlu seyirde de olumsuzlukta da değerlendirme yapmamız gerekiyor. Dolayısıyla verimli bir toplantı oldu.”

 

- Suriyelilerin tarım sektöründe istihdamı

Suriyeli sığınmacıların istihdamı konusundaki bir soru üzerine, Türkiye’de 2,5 milyon Suriye vatandaşının bulunduğunu hatırlatan Çelik, Suriyeliler arasında eğitimli, vasıflı insanların olduğunu, bu kişilerin birikiminden yararlanılmasının son derece önem arz ettiğini belirtti.

Çelik, tarım sektöründe özellikle mevsimlik işlerle ilgili kayıtdışı bazı uygulamaların olduğunu bildiklerini dile getirerek, Suriyelilere çalışma izni verilmesi çalışmalarına ilişkin şöyle konuştu:

 “Bu kayıtdışılığın müeyyideleri çok ağır ve idari anlamda da sıkıntılar oluşturuyor. Tarımda yerli olarak istihdam edilecek bir iş gücü bulunamıyor ise ilave istihdam imkânları Suriyeli kardeşlerimize sağlanıyor. Bu konunun istismar edilmeye açık bir konu gibi takdim edilmesi doğru değil. Fiili bir durum ile karşı karşıyayız. Burada kayıt dışılığı kayıt altına almak hedefleniyor ve bu yerli iş gücünün alanını kapatacak bir uygulama değil. Türkiye’de her ay 100 bin iş gücü açığı var. Bu, yerli iş gücünün doldurmadığı alanlara dönük bir istihdam yaklaşımı çerçevesinde bir uygulamadır.”

 

- Gıda maddelerinin enflasyona etkisi tekrar masaya yatırılacak

Çelik, sebze, meyve fiyatlarındaki artışa ilişkin bir soru üzerine de gıda fiyatlarının enflasyona yansıması konusunun geçmişten beri hükümetin gündeminde olduğuna dikkati çekerek, “Önümüzdeki günlerde öncelikli olarak Bakanlık, daha sonra da Ekonomi Koordinasyon Kurulu bünyesinde yaşanan sorunlar, bu inişli-çıkışlı durumun stabil hale gelmesi konusunda ve gıda maddelerinin enflasyona olumsuz etkisine karşı alınması gereken yeni önlemlerle ilgili toplantılarımızı gerçekleştireceğiz” dedi.

Bayraktar ise yaptığı konuşmada meyve ve sebzenin tüketiciye ulaşma yolunda zincirin çok fazla olduğunun altını çizerek, “Üreticinin 1 liraya ürettiği meyveyi, sebzeyi tüketici 5 liraya yememeli” ifadesini kullandı.

Burada zincir halkalarının kısaltılması gerektiğini belirten Bayraktar, üretici birliklerinin ekonomik faaliyet içerisinde bulunmalarının çok önemli olduğunu vurguladı.

Bayraktar, üretici birliklerinin yasasını rehabilite etmek suretiyle birliklerin piyasaya girmesi ve alıcının tek muhatabı olmasının önem arz ettiğini kaydederek, “Bu örgütlenmeyi tamamlayamadığımız halde ne yaparsak yapalım çözüm olmaz“ değerlendirmesinde bulundu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Güncelleme Tarihi: 13 Ocak 2016, 18:20
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195