Title of a News Article

BAKAN FAKIBABA SAMSUN'DAN MESAJ VERDİ

BAKAN FAKIBABA SAMSUN'DAN MESAJ VERDİ
banner206
 

Bakan Fakıbaba: 20-25 yıl sonra silah mı, gıda mı? Gıda, gıda, gıda

Yanlış politikalar yüzünden tarımda kendine yeten ülke pozisyonunu kaybeden Türkiye, 126 ülkeden 133 değişik gıda ürünleri iithal ediyor. Bunun üzerine Samsun'da katıldığı programda konuşan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, gıdanın önemine dikkat çekerek, "O kadar önemli ki ve şuna inanarak söylüyorum; '20-25 yıl sonra silah mı gıda mı? Gıda, gıda, gıda.' İstediğiniz kadar silahınız olsun ama gıda ile her işi halledeceksiniz. Gıdanız olduğu müddetçe gelişmiş ülkeler olacaksanız" dedi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba ile Sağlık Bakanı Ahmet Demircan, Samsun Valisi Osman Kaymak’ı makamında ziyaret etti. Valilik binası önünde karşılanan bakanlar, daha sonra Vali Kaymak ile makamında görüştü. Ziyaret basına kapalı olarak gerçekleşti. Bakan Fakıbaba ve Bakan Demircan daha sonra Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi tarafından düzenlenen ‘Ziraat öğreniminin 172’nci yılı’ kutlama törenine katıldı. Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen programa Vali Osman Kaymak, Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Çİğdem Karaaslan, OMÜ Rektörü Prof.Dr. Sait Bilgiç, OMÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Yusuf Demir, akademisyenler ve öğrenciler de katıldı.

‘EKONOMİNİN TEMELİ ZİRAATİR’

Burada konuşma yapan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, tarımsal öğretimin çok önemli olduğunu ve çiftçilerin de doğru bilgi ile buluşturulması gerektiğini belirtti. Bakan Fakıbaba, “Cumhuriyet’in ilk yıllarında Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, ‘Milli ekonominin temeli ziraatir’ diyerek tarımın ülke ekonomisindeki önemini vurgulamış; önemli bir vizyon. Ben sadece ülke ekonomisi değil, ülkemin bağımsızlığı olarak da kabul ediyorum. Eğer bir ülke kendi gıdasını üretemiyorsa, başka ülkelere muhtaçsa, tam bağımsız bir ülke haline de gelememiştir diyorum” ifadelerini kullandı.

1930 yılında Ankara’da Yüksek Ziraat Okulu açıldığını ve tarımsal faaliyet alanı içindeki tüm unsurların çabalarıyla bugünkü düzeye geldiğini anlatan Bakan Fakıbaba, şunları söyledi: “1980 yılına kadar ülkemiz genelinde tarım eğitimi veren ziraat fakültesi sayısı 5 iken bugün itibarıyla bu sayı 37’ye ulaşmıştır. Bilimsel ve teknolojik imkânlar her geçen gün değişmekte ve gelişmektedir. Buna bağlı olarak dünyada temel tarım ve gıda ürünlerinde üretim, tüketim ve ticaret dengeleri de hızla değişmektedir. Sektörde rekabetçilik ve sürdürülebilirlik ön plana çıkan kavramlar haline gelmiştir. Bu şartlar altında tarımda kısal kalkınmayı gerçekleştirecek emin olun sizlersiniz.”

DÜŞMANIN DIŞINDA SÖYLÜYORUM

Fakıbaba, konuşmasının devamında gıdanın önemine vurgu yaparak, şunları kaydetti: “Toplum hekimi, koruyucu hekimlik; eğer biz gıdada o güvenliği sağlayamazsak, karnımızı doyuramazsak, 100 tane Samsun olsa 40’ıncı gün dayanırsınız, 41’inci günü, 50’nci günü, Allah korusun düşmanım falan dışında söylüyorum, sizin malınız olsa bir şahsa dersiniz ki ‘Yahu bir karnımı doyurayım ben bu Samsun’u veriyorum.’ Çünkü ölmek üzeresiniz. Sağlık her şeyin başı. Gıda öyle bir olay ki gerçekten gıdaya çok basit gibi görüyoruz. Genelde hep gidiyoruz, oturuyoruz önümüze her yerde pat pat pat bir şeyler koyuyorlar. Ben yemek istemiyorum, az yemek istiyorum. Ben gönlüm istediği zaman isterim zaten. Koyuyorsun ama önümdeki yediğim şeyin 4’te 3’ü gidiyor. Sen bunu mutfağa götüreceksin ve dökeceksin. Ben bu gıdayı zor üretiyorum, emek veriyorum. Benim çiftçi kardeşlerim o balı, o yemekleri, o eti, o sucuğu, o yoğurdu, sütü kolay mı üretiyor? Çok zor şartlarda üretiyoruz ama çok çabuk da kaybediyoruz. Nasıl üzülüyorum nasıl hayıflanıyorum. 800 milyon insan dünyada açlık çekerken, benim önümden yarım yarım onların kalkması beni öyle rahatsız ediyor ki. Ne kadar ayıp bir şey ya. Bırakın ben isteyeyim, zeytin isterim, bal isterim, kaymak yemiyorum ya bana kaymak niye zorla yedireceksin? Yanlış mı düşünüyorum? Ben daha az para ödemek istiyorum, bana niye zorla daha fazla para ödetmek zorunda bırakıyorsun? Ben yediğimin miktarını vermek istiyorum. Bunu anlatmak için gerçekten yetişmiş akademik kadro ile sektörün talebine cevap verebilecek ve bilgilerini sahaya aktarabilecek donanımdaki insan kaynağına ihtiyacımız var ve insan kaynağı da sizlersiniz.”

Güncelleme Tarihi: 10 Ocak 2018, 17:53
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195

banner142