Title of a News Article

Başkanlık süreci nasıl olacak....

.

Başkanlık süreci nasıl olacak....
banner206


                                                                                                              

Şanlıurfa BŞB Celalettin Güvenç'in istifasının ardından  gözler yarın ki Başkanlık seçimine çevrildi. 
Şanlıurfa BŞB Hukuk İşleri daire Başkanı Av. Lamih Çelik, seçim sürecini Urfastar.com için değerlendirdi. 
 BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI SEÇİM SÜRECİ NASIL İŞLEYECEK?
Büyükşehir belediye başkanlığının istifa nedeniyle boşalması halinde yapılacak işlemler 5393 sayılı Belediye kanunun 45. Maddesinde açıklanmıştır. Buna göre ;

-Vali tarafından İstifa tarihi olan 31.8.2015 tarihinden itibaren  en geç on gün içinde yani 10 Eylül 2015 tarihine kadar meclisin toplanmasını  sağlaması gerekmektedir.Nitekim 6 Eylül 2015 Pazar günü saat 14 te büyükşehir belediye meclisi seçim gündemiyle toplantıya çağrılmıştır.

- Seçim sürecini meclis birinci başkan vekili yönetecektir.Olağanüstü toplanacak olan  Meclisin gündemi “belediye başkanı” seçimi olacaktır.

- Meclis toplantısı için aranacak toplantı yeter sayısı  üye tam sayısının üçte ikisi olan tam sayı 83 üye olduğundan 56 meclis üyesidir. 56 meclis üyesi toplantıya katılmaz ise  meclis başkanı yeni toplantı gününü belirleyerek en geç 3 gün içinde toplanmak üzere meclisi tatil edecektir.  Toplantı yeter sayısı sağlanması halinde üyelerden birinin başkan seçilebilmesi için 56 meclis üyesinin oyunu alması gerekir.

-2. Toplantıda  56 meclis üyesi toplantıya katılmadığı takdirde yeniden toplantı günü ve saati belirlenerek 3.toplantı için meclis tatil edilecektir. Toplantı yeter sayısı sağlanması halinde üyelerden birinin başkan seçilebilmesi için 56 meclis üyesinin oyunu alması gerekir.

-3.toplantıda  üye tam sayısının salt çoğunluğu aranacak olup bu sayı 42 meclis üyesidir. 3.toplantının yapılabilmesi için 42 meclis üyesinin hazır bulunması gerekir. Toplantı yeter sayısına ulaşılmadığı takdirde  4.toplantı için gün belirlenerek meclis tatil edilecektir. Toplantı yeter sayısına  ulaşılması halinde 3.toplantıda başkanın seçilebilmesi için adayın 42 meclis üyesin oyunu alması gerekmektedir.

-4.toplantıda üye tamsayısının dörtte biri yani 21 meclis üyesinin bulunması yeterlidir. 4.toplantıda en fazla oyu alan eşitlik halinde kura çekiminde adı çıkan büyükşehir belediye başkanı olur.

-Büyükşehir belediye meclisi ,toplantı yeter sayısı olan 56 meclis üyesi ile ilk toplantısına başladığında ara vererek veya peş peşe en fazla 4 oylama yapılabilir.İlk toplantıda belirlenen adaylarla diğer turlar yapılır yeni adaylar eklenemez ancak çekilebilir.

-Valinin meclisi toplantıya çağırdığı günden başlamak üzere en geç 15 içinde (en geç 21 Eylül) başkan seçilemezse belediye meclisi feshedilmiş sayılacaktır. Fesih işlemi içişleri bakanlığının bildirimi üzerine Danıştay tarafından karar verilecektir. Bu durumda meclis çalışabilir duruma gelinceye veya yeni meclis seçimi yapılıncaya kadar meclis görevi, belediye encümeninin memur üyeleri tarafından yürütülecektir.

-Yapılacak seçim başkan vekili olmayıp belediye başkanı seçimi olduğundan büyükşehir belediye meclisinin doğal üyesi olan ilçe belediye başkanları da aday olabilecektir.Aday olacak meclis üyesi ile başkanların görevinden istifa etmesi gerekmez. İlçe belediye başkanın büyükşehir belediye başkanı seçilmesi halinde büyükşehir belediye başkanlığı ile ilçe belediye başkanlığı aynı kişide olamayacağından ilçe belediye başkanlığı görevi sona ermesi için istifa etmesi gerekir.Bu durumda ilçe belediye başkanlığı boşaldığından Vali tarafında belediye başkanı seçmek üzere ilçe belediye meclisi toplantıya çağrılacaktır. Büyükşehir belediye meclis üyesinin büyükşehir belediye başkanı olması durumunda ilçe belediye meclis üyeliğinden istifa etmesi gerekir.

-Yeni seçilen belediye başkanın görev süresi,yerine seçildiği başkanın kalan süresi kadar olacaktır.

-Belediye başkanının seçilememesi durumunda meclisin feshi işlemleri başlatılarak meclis görevini belediye encümenin memur üyeleri yerine getirecektir.İçişleri bakanı tarafından belediye başkanı seçilme şartlarına sahip herhangi bir kişiyi  seçime kadar başkan olarak görevlendirilir.

Güncelleme Tarihi: 05 Eylül 2015, 17:11
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195