Title of a News Article

Burası da Suriyelilerin oldu

.

Burası da Suriyelilerin oldu
banner206

Eski belediye başkanı Ahmet Eşraf Fakıbaba tarafından restore edilerek küçük bir çarşı haline getirilen Kasap Çarşısı artık Suriyelilerin işyerleri ile doldu. Halk tarafından çarşıya Halep-Şam Çarşısı denmeye başlandı.

Şanlıurfa’nın en eski çarşılarından olan, mistik bir görüntüye sahip olan ve halk dilinde Kasap Çarşısı olarak bilinen tarihi yer şu anda Suriyelilerin çarşısı oldu. Çarşıya girer girmez Suriyeliler açtığı işyerleri göze çarpıyor.

 

ÇARŞI SURİYELİLERE KALDI

Altıncı yılana giren Suriye iç savaşından sonra mültecilerin sığındığı ülkelerin başında Türkiye geldi. Türkiye’de ise birçok Suriyeli mülteci Şanlıurfa’nın kapısını çaldı. Kent merkezi ve kamplarla beraber Şanlıurfa 600 bin kadar Suriyeli mülteciyi barındırıyor. Şehre gelerek yerleşen Suriyeliler çoktan kenti yaşamına ve sosyal hayata uyum sağladı. Mültecilerin çoğu işyeri açtı, artık her adımda bir Suriyelilere ait bir işyeri bulabilmek mümkün oluyor. Mültecilerin yoğunlaştığı yerlerin başında ise eski Kasap Çarşısı oldu. Bundan yıllar önceye bu çarşıda kasaplar bulunuyordu. Kasapların burayı terk etmesinden sonra çarşı tespihçilere kaldı. Ancak tespihçilerde çarşıda uzun süre kalamayınca çarşının yeni sahibi Suriyeliler oldu. Şehrin merkezine yakın olması ve vatandaşların uğrak yeri olmasını fırsat bilen Suriyeliler çarşının içine yerleşti.

 

İŞÇİ DEĞİL İŞVERENLER ARTIK…

Şanlıurfa’ya geldikleri ilk gün statüleri işçi olan Suriyeliler aradan geçen yıldan sonra statü değiştirdiler. Suriyelilerin birçoğu artık işçi değil işyeri sahibi… Suriyeliler ilk zamanlarda işçi olarak çalışırken son zamanlarda kendi iş yerlerini kurup işletmeye ve hatta bununla kalmayıp kendileri gibi Suriyeli olanları işe alıp istihdam etmeye başladı. Haşimiye Meydanı’nda bulunan birçok esnaf ile aynı işi yapan Suriyeliler çevre esnaftan da zamanla tepki görmeye başladı. Sebebi ise esnafın zarar etmesi oldu.

 

HALEP VE ŞAM’I ANDIRIYOR…

Bir zamanlar Şanlıurfa’nın et ihtiyacının karşılandığı yer olan ve halk dilinde Kasap Pazarı olarak bilinen yer şimdilerde Şam veya Halep’teki bir çarşıyı andırıyor. Kasap Çarşısı, Şanlıurfa büyükşehir belediyesi statüsü almadan önce eski belediye başkanlarından Ahmet Eşref Fakıbaba döneminde restore edilerek küçük bir çarşı haline getirilmişti. Bundan yıllar önceye bu çarşıda kasaplar bulunuyordu. Kasapların burayı terk etmesinden sonra çarşı tespihçilere kaldı. Ancak tespihçilerde çarşıda uzun süre kalamayınca çarşının yeni sahibi Suriyeliler oldu. Eski dönemde yerli esnafın kullandığı işyerlerinin hemen hepsi şu anda Suriyelilerin işyerlerine döndü. Tarihi çarşıya giriş yapıldığında her yerde Arapça yazı bulunmasından dolayı vatandaşlar tarafından oraya “Halep-Şam Çarşısı” denilmeye başlandı.

 

 

 

 

 

 

Güncelleme Tarihi: 31 Aralık 2016, 11:10
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195