Title of a News Article

Büyükşehir Meclisi Son Noktayı Koydu

Atatürk, Karakaya ve Keban’dan sonra Türkiye’nin işletmedeki dördüncü büyük barajı olan Birecik Barajının adının 'Birecik-Nizip Barajı' olarak değiştirilmek istenmesine yönelik girişimlere Büyükşehir Belediyesi Meclisi son noktayı koydu.

Büyükşehir Meclisi Son Noktayı Koydu
banner206

1985-2000 yılları arasında yap-işlet-devret modeli ile inşa edilen ve yıllık 2.5 milyar kWh elektrik enerjisi üretim kapasitesi ile Atatürk, Karakaya ve Keban’dan sonra Türkiye’nin işletmedeki dördüncü büyük hidroelektrik santrali olan Birecik Barajı'nın isminin değiştirilmesine yönelik girişimler Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nin kararı ile sona erdi.  
Başkent Ankara'daki kulislerde baraj isminin 'Birecik-Nizip Barajı' olarak değiştirilmek istenmesine yönelik baskılar sonuç verince bakanlık teklifi Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Meclisi'ne havale etmişti. Meclis Oturumunda Araştırma, İnceleme ve Yabancılar Komisyonuna devredilen önerge, tüm meclis üyelerinin net kararı ile neticeye vardı. Buna göre Birecik Barajı'nın adının değiştirilmemesine karar verildi.

'ELLE TUTULUR BİR GEREÇESİ YOK'

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Meclisinin ilgili raporunda isim değişikliğinin ne maksatla yapılmak istendiği yönündeki adımlara bir anlam verilemediğine dikkat çekildi.
Raporun ayrıntılarında şu ifadeler ye aldı:
"Birecik Barajı, Fırat Nehri üzerinde, 1985 yılında inşaatına Birecik adıyla başlanmış ve devlet erkanı tarafından da bu isim ile açılışı yapılmıştır. Ayrıca yerel ve ulusal basın, tüm kamu tarafından da Birecik Barajı olarak bilinmektedir.
Baraj havzasının tamamının Şanlıurfa sınırlarında olması ve baraj gövde yapısının Birecik sınırında olmasından dolayı baraja Birecik ismi verilmiştir. Birecik Baraj göleti alanında Birecik ilçesinin yüzlerce mahalle ve beldesi su altında kalmışken hiçbir beldesi su altında kalmayan sadece sınır komşusu olması hesabıyla Nizip isminin eklenmesinin kabul edilir bir tarafı bulunmamaktadır.
1985 yılında inşaata başlandığı günden itibaren ismi Birecik Barajı olan günümüze kadar resmi ve gayri resmi yerlerde Birecik Barajı olarak bilinen bu yere yeni bir ismin verilmesi veya isim eklenmesi bir tabeladan ibaret kalacaktır. Kamuoyunda hiçbir şekilde kullanılmayacak ve hafızalara kazınmış tarihsel geçmişi olan Birecik Barajı isminin yerini hiç bir şekilde almayacaktır.
- Birecik Barajı ismi resmi olarak değişse bile fiili olarak değişmesi mümkün olmadığı,
- Şanlıurfa kamuoyu bu değişikliğin yapılmasından dolayı ciddi anlamda rahatsızlık duyduğu,
- İsim değişikliğinin hangi amaçla ve hangi gerekçe ile yapıldığının yapılan araştırmalar neticesinde tespit edilemediği,
- Baraj isminin başta Büyükşehir Belediyesi Meclisi, Kamu Kurumları, Sivil Toplum Kuruluşları, Esnaf Birlikleri ve tüm Şanlıurfa halkı tarafından da Birecik Barajı olarak kalması istenmektedir.
Sonuç olarak: Bu değişikliğin yapılması esnasında hiçbir şekilde Şanlıurfa kamuoyunun bilgisine başvurulmamıştır. Bu isim değişikliğinin kabul edilebilir ve elle tutulur bir gerekçesinin olmadığı, Şanlıurfa halkı tarafından bu ismin kabul edilmediği komisyonumuz tarafından tespit edilmiş olup; Baraj isminin Birecik Barajı olarak kalmasının doğru olacağı, yeni yapılan bir yere yeni isimlerin verilmesi hususunda komisyonumuz tarafından uygun olacağı kanaatine varılmıştır."

Güncelleme Tarihi: 16 Şubat 2017, 13:46
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195