Title of a News Article

Çadır kentte bir ilk

.

Çadır kentte bir ilk
banner206

Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesi Süleyman Şah konaklama tesislerinde bir ilk gerçekleştirildi. Çadır kentte yaşayan işitme ve konuşma engelli mültecilerle daha sağlıklı iletişim kurmak için işaret dili eğitimi verilmeye başlandı.

İlk olarak çadır kentte gönüllü birimlerden kadın meclisi üyelerine verilmeye başlanan işaret dili kursu iki ay sürecek. İki ay içerisinde başarılı olan kursiyerlere sertifika verilecek. Kurs, çadır kentte yaşayan 150 sağır ve dilsiz mülteciyle daha sağlıklı iletişim sağlamak, onların ihtiyaç ve taleplerini doğru anlamak ve çözüm üretmek için hizmete girdi. Özellikle engelli bireyler arasında duygu ve düşünce alış verişinde bulunmak, bireyler arası iletişim kurmak, konuşma ve işitme engelli bireylerin kendilerini ifade edebilmeleri için ortam oluşturmak için gayret sarf edilecek. Ayrıca kurs bitiminde sertifika alanlar, sağır ve dilsizlerle birebir ilgilenip bu işaret dilini öğreterek onların kendilerini ifade edebilmelerini sağlayacak ortam oluşturacaklar.

İşaret dili kursu önce harflerin tanıtımı ve sayıların tanıtımı ile başladı. Harflerin tanıtımının ardından ad, soyad, kaç kardeş, nasılsın, okey, teşekkür gibi genel tanımlamalar üzerinde duruldu. Önümüzdeki günlerde ise daha ince detaylara girilerek işaret dilinin temel taşları üzerinde durulacak. Suriyeli Halid Mıhımmed el Ahmet tarafından verilen kurs iki ay sürecek.

Çadır kent kadın meclisi başkanı Bera el Abdullah verilen kurs ile ilgili şu açıklamalarda bulundu:

"Çadır kentte eğitim alanında mevcut olan engellilerle iletişim kurmak için böyle bir kursa ihtiyaç duyduk. Üstat Halid Mıhımmed el Ahmet Suriye'de işitme ve duyma engeliler okulu müdürlüğü yapmakta idi. Kendisi dışarıda yaşıyordu. Onu çadır kentte alıp burada böyle bir çalışma başlatması için ricada bulunduk. Kendisi bizleri kırmayarak bu kursu açtı. Kendisi bu konuda sahasında öncü eğitimcilerden birisidir. Özellikle işitme ve konuşma engelliler alanında diploması ve kitabı olan bir şahsiyettir. Bizler istedik ki kadın meclisi olarak böyle bir çalışmaya öncülük yaparak bir ilke imza atalım. Kadın meclisi olarak bir sınıf oluşturup eğitimlere başladık. Kadın meclisi olarak bu eğitimi aldıktan sonra,bu işaret dilini dilsiz ve sağırlara öğreteceğiz. Çadır kentte yaşayan dilsiz ve sağırların kendilerini ifade edebilmeleri için kendilerine ortam oluşturacağız. Bu vesileyle sağır ve dilsizler kendilerini ifade edebilecek, duygu ve düşüncelerini aktarabilecek kabiliyet ve yeteneğe sahip olabileceklerdir. Biz öncelikli olarak, kadın meclisi üyeleri bir sınıf oluşturarak böyle bir eğitime öncülük yaptık. Kadın meclisi üyeleri sertifika aldıktan sonra bu alanda gönüllü olarak eğitim vermeye başlayacaklardır" dedi.

Güncelleme Tarihi: 18 Ocak 2016, 09:27
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195