Title of a News Article

Çakmaklı; Mesai mefhumu olmadan çalışacağız

Çakmaklı; Mesai mefhumu olmadan çalışacağız
banner206

Şanlıurfa İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Murat Çakmaklı, hafta sonu olayını ve mesai mefhumunu düşünmeden Şanlıurfa'ya hizmet edeceklerini belirterek, kendisine verilen bu görevi, en iyi şekilde yerine getirmenin arayışı ve sorumluluğu içerisinde olacaklarını söyledi.

Röportaj: Uğur BUDAK

Bu haftaki röportajımızın konuğu Şanlıurfa İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Murat Çakmaklı oldu. Şanlıurfa TKDK İl Müdürlüğünde Birim Amiri olarak görev yaparken bir süre önce İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğüne atanan Dr. Murat Çakmaklı ile Şanlıurfa tarımını konuştuk. Yeni görevini başa-rıyla sürdürmek istediğini belirten Çakmaklı, “Urfa tarımı için en iyi performansı göstermek için göreve başladık” dedi.

Çakmaklı, Şanlıurfa'da tarımsal anlamda sulamaya yönelik çok ciddi bir potansiyel olduğunu dile getirerek, “Türkiye'deki sulamanın yaklaşık yüzde 9'u Şanlıurfa'da gerçekleşiyor. GAP Projesi tamamlandığı takdirde bunun yarısı Şanlıurfa'da gerçekleşecek” dedi.

 

 “Urfa tarımını yukarıya taşımak istiyorum” 

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Murat Çakmaklı, hedeflerinden de bahsederek, “Ben Urfa çiftçisinin ne istediğini aslında neyi talep ettiğini daha net konumda olduğumu düşünüyorum. Bu açıdan tüm çalışma arkadaşlarımla beraber çiftçinin yanında yer alarak, sahada yer alarak sorunların çözümünde rol almak istiyoruz.  İlimizin tarımsal potansiyelinin verimliliğine katkı sağlayarak yukarıya taşıyabilecek bir çalışma içerisinde olacağımızı ifade etmek istiyorum” diye ifade etti.

 

İşte Şanlıurfa İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Murat Çakmaklı ile gerçekleştirdiğimiz o röportaj;

Sizi tanıyabilir miyiz?

2008 yılı itibariyle Tarımsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu'nun kuruluş sürecinde kurucu ekip olarak oraya katıldık. Kuruluşundan beri oradaki arkadaşlarımızla birlikte çalışıyorduk, oradaki tecrübelerimiz, oradaki birikimlerimiz, oradaki tarıma dayalı endüstriyel sanayi noktasındaki çalışmalarımız bizde önemli bir hafıza oluşturdu. Daha önce de kurumda çalışmış olmamız itibariyle hem kurumu hem Şanlıurfa tarımını yakından bilen ve bu alanda çalışan bir konumdayım. GAP'ın en önemli tarımsal potansiyeli olan Şanlıurfa'da Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü olarak görev yapmak oldukça büyük bir emek ve çaba gerekiyor. Biz zaten bu emeği ve çabayı gösterme konusunda Allah'a şükür kendimize inanıyoruz, güveniyoruz, ekip arkadaşlarımıza inanıyoruz, güveniyoruz. Zaten Şanlıurfa'yı çok iyi bilen, Şanlıurfa için büyük bir şans olduğunu düşündüğümüz Urfa Milletvekili olan bir Bakan'ımız var. Şanlıurfa tarımının sahip olduğu bu durumu da bir fırsat, bir avantaj olarak görerek Sayın Bakanımızın bu konudaki duyarlılığına ve hassasiyetine de layık olmaya çalışarak inşallah Urfa tarımı için en iyi performansı göstermek için göreve başladık.

 

Urfa'nın tarımından bahsedebilir misiniz?

Şanlıurfa, Türkiye'de en fazla çiftçi sayısının olduğu bir ildir. Urfa'da 57 Bin 854 çiftçi bulunuyor. Bunun yanında da ülke tarımında pamuk üretiminin yüzde 45'i, buğday üretiminin yüzde 5'i, mercimek üretiminin yüzde 38'i, Antep fıstığının yüzde 33'ü ilimizde gerçekleştirilmektedir. Bunun dışında yaklaşık 7 Milyar TL'ye yakın bir tarımsal üretim değerine sahibiz. Herkes Urfa'da direk ya da dolaylı olarak mutlaka tarımın içerisindedir. Bu nedenle Urfa'nın hak ettiği tarımsal potansiyele ulaşması lazım. Bunun için ciddi bir programlama lazım. Zaten bu konuda Bakanlığımız çok hassas davranıyor, bizde Sayın Bakanımızın liderliğinde bu plan ve programa en iyi şekilde uyum sağlama açısından çabamızı göstermekteyiz. İnşallah bu çabalarımızın Urfa tarımına hayırlara vesile olacak şekilde, en iyi şekilde sonuç almak üzere yolumuza yürüyeceğiz, çalışmalarımızı ilgili arkadaşlarımızla beraber gerçekleştireceğiz.

 

Sizin de bahsettiğiniz gibi Şanlıurfa, Türkiye'de önemli bir tarım potansiyeline sahip bir il. Urfa, tarımda beklenen verimi elde edebiliyor mu?

Tarımsal üretimde verimlilik için son yıllarda büyük bir gayret sarf ettik ve önemli bir ilerleme kaydettik. Şanlıurfa, bu potansiyele ulaşma anlamında elbette ki en önemli ayağı verimlilik ve kalitedir. Tarımsal üretimde verimliliği arttırabilmek için en önemli ayağının eğitim planlaması olduğunu düşünüyorum. Yani hem çiftçilerimizin verimli ve kaliteli üretim yapabilmeleri için nelerin gerektiğini, hangi bilgilere ihtiyaç duyulduğu ve bu bilgileri verecek olan çalışma arkadaşlarımızın da ne şekilde yetiştirileceği önemli. Zaten Bakanlığımızın bu konuda bir çalışma planlaması var. Biz bunun Urfa'ya en iyi şekilde yansıması için büyük bir gayret sarf edeceğiz.

 

GAP Projesi ile birlikte Şanlıurfa'da sulanabilir tarım arazisi her geçen yıl artıyor. Bunun Urfa'ya yansımaları nasıl oluyor?

Şimdi tabii ki kuru tarım ile sulanabilir tarımın geliri bir değildir. Şanlıurfa'da tarımsal anlamda sulamaya yönelik çok ciddi bir potansiyeli var. Türkiye'deki sulamanın yaklaşık yüzde 9'u Şanlıurfa'da gerçekleşiyor. GAP Projesinin tamamlandığı takdirde bunun yarısı Şanlıurfa'da gerçekleşecek. Şuanda yaklaşık 5 Milyon hektarlık bir sulanabilir bir arazi var, GAP tamamlandığında bunun hemen hemen yüzde 40, 45'lik bir artışla neredeyse iki katına yakın bir sulanabilir bir alana sahip olacak. Buda şuanda sulanabilir tarımdan elde edilen üretimin artması demektir.

 

Şanlıurfa'da her yıl anız yangınları meydana geliyor. Bunun önüne geçebilmek için ne yapmayı planlıyorsunuz?

Bakanlığımızın bu anlamda çalışmaları var, talimatları var. Biz anız yakılmaması hususunda vatandaşlarımızı bilgilendirmeye çalışıyoruz. Maalesef geçmişten gelen bir anız yakma alışkanlığı var. İnsanlarımız toprağın canlı bir varlık olduğunu düşünmüyorlar! İçerisinde bakterileriyle, canlı varlıklarıyla bir bütün şekilde toprak aslında canlı bir varlıktır. Anız yakmayla toprağın canlılığını kaybettiriyoruz.

 

Şanlıurfa İl Tarım, Gıda ve Hayvancılık Müdürlüğü bünyesinde Bakan Faruk Çelik'in katılımıyla bir süre önce 'Yeşil Masa' uygulaması hizmete girmişti. Bunun amacını öğrenebilir miyiz?

Biz Sayın Bakanımızın destekleriyle Yeşil Masa Projesini projelendirme fırsatını elde ettik. Yeşil Masa, Bakanımızın talimatıyla çiftçilerimize yönelik yapmış olduğumuz bir çalışmadır. Bu çalışma doğrultusunda çiftçilerimiz ve işletmeciler hem web ortamında hem telefonla hem de mail ortamında şikâyetlerini, taleplerini, önerilerini tek bir noktadan alınıp hangi alanda, hangi konuda bir şikâyet, öneri varsa o konunun uzmanına iletilip 5 iş günü içerisinde geri dönüş yapılması konusunda planlanmış bir projedir. Bu proje Urfa'da ilkti, Bakanlık bu projeyi 81 ilde hayata geçirmeyi planlıyor.

 

Yeni görevinizle ilgili ne hedefleriniz var?

Urfa için kim bir taş üstüne taş indirip hizmet yapmışsa Allah ondan razı olsun. Biz olaya bir bayrak yarışı olarak bakıyoruz, bize bu bayrağı taşıma görevi verildi, biz bundan sonra bu hizmet bayrağını daha ileriye, daha yükseğe nasıl taşıyabiliriz bunu hesabını yapıyoruz. İlin tarımsal yapısını ve kurumu bilen bir kişi olarak bunu da ayrı bir avantaja çevirecek şekilde daha etkili bir çalışma yapacağımızın inancındayım. Çünkü ben Urfa çiftçisinin ne istediğini aslında neyi talep ettiğini daha net konumda olduğumu düşünüyorum. Bu açıdan tüm çalışma arkadaşlarımla beraber çiftçinin yanında yer alarak, sahada yer alarak sorunların çözümünde rol almak istiyoruz.  İlimizin tarımsal potansiyelinin verimliliğine katkı sağlayarak yukarıya taşıyabilecek bir çalışma içerisinde olacağımızı ifade etmek istiyorum.

 

Son olarak neler söylemek istersiniz?

Şanlıurfa'da çalışmak belki de geceli gündüzlü bir çaba göstermemizi gerektiriyor. Biz hafta sonu olayını düşünmeden, mesai saatinin sonrasını düşünmeden tüm zamanımızı harcamaya gönüllü olarak inanıyoruz ki; Bu süreçte verilmiş olan bu onurlu görevi, bu sorumluluğumuzu en iyi şekilde yerine getirmenin arayışı ve sorumluluğu içerisinde olacağız. Urfa tarımına faydalı bir şeyler yapılacaksa Sayın Valimizin önderliğinde sivil toplum örgütlerimizle, yerel yönetimlerle, oda başkanlıklarımızla bir bütün olarak birlikte çaba sarf ederek, güzel başarılar elde etmek istiyoruz. Sayın Bakanımızın önderliğinde başarıyı birlik ve beraberlikle elde edeceğimizi düşünüyorum.

 

Röportajımız için zamanınızı ayırdığınızdan dolayı teşekkür ederiz.

Bu fırsatı bana verdiğinizden dolayı ben teşekkür ederim.

Güncelleme Tarihi: 16 Ağustos 2016, 13:47
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195