Title of a News Article

Çalışkan: Urfa Güneydoğu’nun İstanbul’u olacak

Çalışkan: Urfa Güneydoğu’nun İstanbul’u olacak
banner206

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Şanlıurfa Şube Başkanı Mehmet Çalışkan, “Urfa Güneydoğu’nun İstanbul’u olacaktır, yeter ki doğru hareket edelim, doğru adım atalım.” Dedi.

Röportaj: Uğur BUDAK

Bu haftaki röportajımızın konuğu MÜSİAD Şanlıurfa Şube Başkanı Mehmet Çalışkan oldu. Çalışkan ile; MÜSİAD'ı ve Şanlıurfa ekonomisini konuştuk. Yıllardır Suriye'de devam eden iç savaşın Şanlıurfa ekonomisini kötü bir şekilde etkilediğini vurgulayan Çalışkan, Doğu ve Güneydoğu'da yaşa-nan terör olaylarının da iş dünyasını olumsuz etkilediğini söyledi. Şanlıur-fa'nın turizmde iyi bir yere gelebilmesi için tanıtımının iyi yapılması gerek-tiğini de dile getiren Çalışkan, ““Urfa, Güneydoğu'nun İstanbul'u olacaktır, yeter ki doğru hareket edelim, doğru adım atalım” dedi.

 

İşte MÜSİAD Şanlıurfa Şube Başkanı Mehmet Çalışkan ile gerçekleştirdiğimiz röportaj…

Ne zamandan beri MÜSİAD'ta görev alıyorsunuz?

MÜSİAD Urfa Şubesinin kurulduğu dönemde yani Müfit Bey'in kurucu olduğu dönemin hemen akabinde üye olmuştum. MÜSİAD'ta üyeliğim 20 yıla yaklaştı. Bu dönem içerisinde MÜSİAD'ın birçok kademesinde görev aldım. 1 Kasım seçimlerinden önce şube başkanımızın milletvekili adayı olmasından dolayı kendisi istifa etmek zorunda kaldı ve yerine biz atanmış olduk.

Türkiye'de şuanda MÜSİAD'ın kaç şubesi bulunuyor ve kaç üyesi var?

Türkiye genelinde MÜSİAD'ımızın şube sayısı 63 civarındadır, Dünyada da 130 noktadayız, Dünyanın 4 kıtasında varız. Çok yoğun bir şekilde, bir aile ortamıyla çalışmalarımıza devam ediyoruz. Urfa'mızda Genç MÜSİAD ile birlikte 200 üyemiz bulunuyor.

 

Üye kabul ederken herhangi bir kriteriniz var mı?

Üye alımında çok itina ile davranıyo-ruz. Üye adaylarımızı yetkili kurumlara götürüyoruz, bunları analiz ettikten sonra Urfa'daki yönetim kurulumuz onaylarsa genel merkezimize gönde-riyoruz ve Genel Merkez de onay verir-se üye yapıyoruz. Biz kendi kafamızdan buradaki üye olmak isteyenlere tamamdır diyemiyoruz çünkü genel merkezin de onayı gerekiyor. İstihdam yaratan iş adamlarımıza derneğimize üyelik başvurusunda bulunabiliyorlar.

 

Urfa'da sivil toplum kuruluşları gerçek anlamda görevlerini yerlerine getirebiliyorlar mı?

Urfa'da ne kadar STK sayısı çoğalırsa o kadar mutlu oluyoruz.  Urfa'da 200 civarında STK var, belki 900'u da buluyordur net sayıyı bilmiyorum ama ses getiren STK sayımız çok az, bir elim parmaklarını geçmiyor.Bunun sayıla-rının artmasını istiyoruz. Urfa hepi-mizin, hepimizin olduğu için memle-ketimize sahip çıkıp sesimizin gür çık-ması sayımızın çokluğuyla, STK'ların kaynaşmasıyla olması gerekir. Amacımız MÜSİAD ve bunun gibi Ticaret Sanayi Odası, Ticaret Borsası ve diğer büyük STK'ların kol kola olup Urfa'mızı en iyi şekilde sahiplenmesi gerekiyor.

 

Uzun süredir yanı başımızda Suriye'yi savaşı var. Hiç şüphesiz ki bunun en çok zararını Urfa görüyor. Halen bu savaşın etkileri devam ediyor mu?

Suriye savaşının Urfa ekonomisine çok büyük zararları oldu. Özellikle sınır ticaretiyle Urfa'mızın ekonomisi canlı duruyordu. Çok güzel bir şekilde karşılıklı alışverişler yapılıyordu. Esnafımızın işleri de o zamanlar çok iyiydi ama şuanda bunlar yok oldu, ekonomimize büyük zararı oldu.

Doğu ve Güneydoğu'daki terör olay-ları da Urfa ekonomisini etkiliyor mu?

Mutlaka etkiliyor. Urfa'nın bu bölge içerisinde yer almasından dolayı Urfa-'daki firmalarımız Doğu ve Güneydoğu pazarlarına ne yazık ki şuanda kaybet-miş durumda. Oradaki birçok alacağı-mız, çeklerimiz, hesaplarımız ne yazık ki şuanda duruyor. Urfa'da birçok esna-fımızın parası orada atıl vaziyette duruyor. Oradaki esnafın da yapacak bir şeyi yok çünkü işyerini açamamış, yeni mal talep edememiş, elindeki malı tüketememiş ve çekini ödüyor, ne parası var, bu konuda çok büyük zararı var. Temennimiz biran önce bu akan kanın durmasıdır.

 

MÜSİAD olarak hükümetin politikalarını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Şimdi hükümetimiz tabi ki elinden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyor. Ama yüzde yüz anlamında değil buraya başka bir formülle gelmesi lazım. Halka daha çok sahiplenmesi devletin gücünü yanında hissettirmesi gerekiyor. Halk yalnız olmadığını anlamalı terörün kucağına düşmemesi gerekiyor. Bunun içinde devletin şefkatli kollarına ihtiyacı var. Bunun için devlet buraya biraz daha şefkatle ve ekonomik anlamda büyük desteklerle gelmesi gerekiyor. Devletin desteği var ama bunun daha da arttırılması ve bunu bir şekilde daha çok çözüm önerileriyle gelmesi gerekiyor.

 

İş adamları olarak beklentileriniz nelerdir?

Özellikle devletin bu 5. Ve 6. Bölge dediğimiz bölgelerde teşvik rakamlarının arttırılması ve teşvik adetlerinin, cinslerinin daha da arttırılması gerekiyor. Yani yetersiz, yatırım desteklerinin daha da arttırılması için biraz daha elini cebine atması gerekiyor.

 

Urfa'da ekonomi canlanması için ne yapmak gerekir? Daha çok turizme m, tarıma mı yoksa sanayiye mi ağırlık verilmelidir?

Urfa'mızın en büyük değerlerinden biri turizmdir. Buna bacasız sanayi diyoruz, dünyanın en eski şehri diyoruz, tarihi beşiği diyoruz, Mezopotamya'nın başkenti diyoruz, verimli toprakların olduğu yer diyoruz. Burada müthiş bir derece de tarih fışkırıyor ancak biz yeterince pazarlayamıyoruz ve pazarlayamadığımızdan dolayı başka ülkeleri gezdiğimizde çok basit şeyleri bize pazarlamayla müthiş derece de bir turizm potansiyeli olarak görüyoruz. Fakat bizdeki değerlerimiz onlardan daha çok olmasına rağmen maalesef pazarlayamadığımızdan dolayı bunu yeterince gelire çeviremiyoruz. Bunun-la ilgili turizm alanındaki eserlerimizin daha iyi korunması, restore edilmesi ve pazarlanması gerekiyor, reklam eksiğimiz var. Turizm bakanının buraya daha çok önem vermesi gerekiyor.

 

Urfa'da sanayinin gelişmesi için neler yapılmalı?

1.Organize sanayi bölgemizi doldurmakta çok zorlandık. Fakat 2'de çok çabuk doldurduk, 3'üncü organize sanayi bölgesini kurma aşamasındayız. Terör sanayimizi çok fazla etkilemiş durumda, huzurla sanayi iç içe anlamına geliyor. Huzur temin edilirse sanayide de yatırımlar artacaktır. Urfa'mızın sanayi merkezi olacağına inanıyorum, turizm kenti olacağına inanıyorum. Teşviklerin arttırılması gerekiyor, yatırımlar artarsa bölgedeki işsizlik oranları ortadan kalkacaktır.

 

Son olarak neler söylemek istersiniz?

Biz Urfa'mızı sahiplenmemiz lazım, Urfa çok değerli bir yer Mezopotamya'nın merkezi, sanayisiyle, tarımıyla, turizmle Urfa'mız hak ettiği yerde değil fakat önümüz çok açık, geleceğimiz çok açık, huzur kentiyiz, bölgedeki barışın temin edilmesiyle beraber Urfa'nın önünde kimse duramaz. Ben diyorum ki Urfa Güneydoğu'nun İstanbul'u olacaktır, yeter ki doğru hareket edelim, doğru adım atalım.

 

MÜSİAD ne zaman kuruldu?

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD); hakkın ve hukukun, adaletin ve eşitliğin, barışın ve güvenin, refahın ve mutluluğun sağlandığı; tarihe ve topluma mal olmuş mahalli ve evrensel değerlerin gözetildiği, kendi içinde bütün, bölgesinde, ekonomik ve siyasi alanda etkin, dünyada saygın bir Türkiye hayaliyle yola çıkan hassasiyet sahibi iş adamlarının, 9 Mayıs 1990 tarihinde İstanbul'da kurdukları bir “İşadamları Derneği”dir.

11.000'i aşan üyesi ile MÜSİAD; 46.000'e yakın işletmeyi temsil eden ve yaklaşık 1.600.000 kişiye istihdam sağlayan, Yurtiçinde 86 irtibat noktası bulunan, üyelerinin sorunlarını, görüş ve önerilerini kamu kurum ve kuruluşlarına yerinde ileten, Yurtdışında 65 farklı ülkede toplamda 168 nokta ile hizmet veren, İş dünyasına olduğu kadar toplumun diğer kesimleri için de örnek bir eğitim, rehberlik, danışmanlık merkezi haline gelen, uygulama ve çalışmalarını profesyonel düşünce zeminine oturtan, “kamu yararına dernek” statüsüne sahip güçlü bir “Sivil Toplum Kuruluşu”dur. MÜSİAD'ın misyonu; ulusal ve uluslararası düzeyde bağımsız ve bağlantısız hareket eden bir işadamları derneği olarak, önceden belirlenen ilke ve değerleri paylaşan üye sayısını artırmak, üyeleri arasındaki dayanışmayı geliştirmek ve kendi içinde sağladığı bu birlik ve beraberlik ruhuyla ülkemizin maddi ve manevi yönden gelişmesine katkıda bulunmaktır.

Güncelleme Tarihi: 23 Nisan 2016, 13:49
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195