Title of a News Article

Cevheri: 200 Milyon TL’ye ihtiyaç var

.

Cevheri: 200 Milyon TL’ye ihtiyaç var
banner206

AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Mehmet Ali Cevheri, Harran Üniversitesi’nin büyümesi, gelişmesi ve zenginleşmesi için daha çok inşaat projelerine, akademik ve idare personel ihtiyaç duyulduğunu belirterek, “Bu hizmetlerin daha işi yürütülebilmesi için inşaat ve benzeri yatırımlar için 200.000.000 TL ödenek ve Harran Ün. Hastanesi için ise çeşitli branşlarda 200 sağlık personeline ihtiyaç bulunmaktadır” dedi.

AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Mehmet Ali Cevheri, “Çok muazzam bir genç nesil potansiyeline sahip olan Türkiye sahip olduğu bu potansiyeli doğru değerlendirdiği takdirde sadece bugünün dünyasında değil, geleceğin dünyasında büyük ve öncü bir ülke olacaktır” dedi.

AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Mehmet Ali Cevheri,  Milli Eğitim Bakanlığı’nın 2016 yılı bütçesi üzerinde Plan ve Bütçe Komisyonunda bir konuşma yaptı. Eğitim bütçesinin (MEB 76 Milyar TL ve YÖK-üniversiteler-ÖSYM bütçeleri 24 Milyar TL)  ilave olarak 100 Milyar TL geçmesinin onur verici olduğunu belirten Cevheri, “Ayrıca 10.2.2016 günü itibarı ile Sayın Cumhurbaşkanımızın iştirak ile 30.000 öğretmen ataması yapılmış olup yeni öğretmenlerimize buradan hayırlı olsun diyor ve son atama ile MEB’in öğretmen kadrosu 923.000 kişiye ulaşmış olup bunun %58.7 hükümetlerimiz zamanında yapılmış olması sevindiricidir. Bu konudaki gelişmeler İnsanî Gelişme Raporu'ndaki İnsanî Gelişme Endeksi'nde de karşılık bulmuş olup Türkiye'de ortalama eğitim görme süresi 2000'li yılların başında 5,5 yıl iken 2013 yılında 7,6 yıla yükselmiş olup bu başarıda emeği olan herkesi tebrik ediyorum” dedi.

Milletvekili Cevheri, “Özel sektörü teşvik ve daha iyi eğitim imkanlarına vesile olmak için ilk ve orta öğretimde öğrenci başına 2.680 ile 3.750 TL arasında değişen tutarlarda eğitim ve öğretim desteği uygulaması özel sektörde eğitim kalitesini artıran önemli bir teşvik olmuştur” diyerek, açıklamasında şunları kaydetti;

Burada seçim bölgem Şanlıurfa’da 2002 den beri yaşanan öğretmen başına düşen öğrenci sayısında ve derslik sayısında çok önemli iyileşmeler yaşanmış olup huzurlarınızda Sayın Bakan ve ekibine bu konudaki hassasiyetini bildiğim Sayın Başbakan ve Sayın Cumhurbaşkanımıza teşekkür etmek isterim. 

Tekli eğitime geçilmesi durumunda ve dersliklerin 30 öğrenciden oluşması durumunda ilk ve orta öğretimde 4270 derslik ihtiyacı olduğu görülmektedir. 2016 yılında 99 okul 3.400 derslik  yatırım programında planlanmıştır. Bunun anlamı Şanlıurfada 2012 kadar 10.391 derslik yapılmışken  son 3 yılda  yılında 7.496 derslik yapılmıştır.

Yine Şanlıurfa’nın eğitim sorunlarından biri de ilimize gelen öğretmenlerin zorunu görev süreleri bitince ayrılmak istemeleridir. Bu konuda öğretmenlerimizi özendirmek için ek ödeme ve gerekirse lojman yapımı ve tahsisi değerlendirilmelidir.

Özellikle kız çocuklarımızın okullaşması ve ilköğretimden ortaöğretime geçiş oranlarının artırılması amacıyla öğrencilerimize verilen yardımlar devam etmektedir. Bu ödemenin bütçe imkanları dahilinde arttırılması ile dezavantajlı bireylerin eğitim ve öğretime kazandırılması sağlanacaktır.

1.         İlköğretime devam eden erkek öğrenci için/aylık 35 TL.

2.         İlköğretime devam eden kız öğrenci için/aylık 40 TL.

3.         Ortaöğretime devam eden erkek öğrenci için/aylık 50TL.

4.         Ortaöğretime devam eden kız öğrenci için/ aylık 60 TL.

Bilindiği gibi eğitimde fırsat ve imkân eşitliğine yönelik yürütülen uygulamalardan bir diğeri de ücretsiz ders kitabı dağıtımıdır. Bu uygulama dar gelirli aileler için çok önemli bir destek olmuştur. Ayrıca, 2014-2015 Eğitim ve Öğretim yılından itibaren özel okullarda öğrenim gören öğrencilerimizin ders kitapları da ücretsiz ders kitabı dağıtımı kapsamına alınması doğru bir karar olmuştur. MEB’in, özellikle engelli vatandaşlarımızın eğitim ve rehabilitasyon hizmetlerinden hakkıyla yararlanabilmeleri öncelik vermeye devam etmelidir. 2003 ten bugüne kadar AK Parti hükümetlerince 2512 engelli öğretmen ataması yapılmış olup, son 3 yıldır da başvuran tüm engelli öğretmen adaylarının da ataması yapılması sevindirici bir uygulama olmuştur.

Bütün bunların yanı sıra, ülkemizde geçici koruma altında bulunan Suriye vatandaşları başta olmak üzere, ülkemize sığınan yabancılara yönelik olarak da geçici eğitim merkezleri oluşturulması yeride bir uygulama olmuştur. Bu kapsamda, yaklaşık 260.000 (bccturk-6.10.2015) yabancı uyruklu öğrenciye eğitim ve öğretim hizmeti verilmekte olup bu sayının yılsonuna kadar 400.000-450.000’e kadar çıkması muhtemeldir. Sadece Şanlıurfa’da 50.000 Suriye uyruklu evladımıza eğitim verilmektedir.

 

MEB’in ileriye yönelik programlarında, eğitim sisteminin günümüzün eğitim ihtiyaçlarına cevap verecek yapıya kavuşturulmasının yanı sıra öğretmenlerin nitelik ve statülerinin iyileştirilmesine de özel önem verilmelidir.  Bunun için Öğretmen Akademisi kurulması acilen ve önem arz etmektedir.

Eğitim ve öğretime erişimin arttırılarak fırsat eşitliğinin sağlanması, eğitim ve öğretimde hizmet sunumun kalitesini artırmaktır. Önümüzdeki dönemde temel eğitim ve ortaöğretim kapsamındaki okullarımızda öğrencilerimizin sosyal, sanatsal, kültürel ve sportif etkinliklere daha fazla zaman ayırması ile birlikte bir gençliğin yetişmesi geleceğimiz için önem arz etmektedir.

 

“Üniversite sayısı 193’e yükseldi”

Yükseköğretimdeki gelişmelere kısaca bakacak olursak ;

1981-1982 eğitim-öğretim yılı başında 19 olan üniversite sayısı 1982 yılında İstanbul’da Mimar Sinan, Marmara ve Yıldız Teknik, Ankara’da Gazi, Antalya’da Akdeniz, İzmir’de Dokuz Eylül ve Edirne’de Trakya Üniversiteleri ile Van’da Yüzüncü Yıl Üniversitesinin kurulmasıyla üniversite sayısı 27’ye ulaşmıştır.

2003 yılında ise 54’ü Devlet Üniversitesi ile 24’ü Vakıf Yükseköğretim Kurumu olmak üzere toplam 78 olan üniversite sayısı, 2016 yılında 109’u Devlet Üniversitesi, 76’sı Vakıf yükseköğretim kurumu ve 8’i Vakıf Meslek Yüksekokulu olmak üzere toplamda 193 yükseköğretim kurumu sayısına ulaşmıştır.

Şanlıurfa’da kurulan ve dünyanın ilk üniversitesi olan Harran’ın ismini alan “HARRAN UNİVERSİTESİ”nin büyümesi, gelişmesi ve zenginleşmesi için daha çok inşaat projelerine, akademik ve idare personel ihtiyaç duyulmaktadır. Harran Üniversitesi bugün 12 fakülte, 5 yüksekokul, 1 Devlet Konservatuarı, 11 meslek yüksekokulu, 3 enstitü, 14 araştırma ve uygulama merkezi ile faaliyetlerini sürdürmektedir. Bunun yanında bölgenin en acil ihtiyaçlarının başında da Hukuk ve Eczacılık Fakültesinin acilen kurulması ve Şanlıurfa-Mardin devlet yolunda bulunan Harran Ünivesitesi Osmanbey Kampüsünde yapılacak olan köprülü kavşak genişletilmesinin acilen yapılması gerekmektedir.

Bu hizmetlerin daha işi yürütülebilmesi için inşaat ve benzeri yatırımlar için 200.000.000 TL ödenek ve Harran Ün. Hastanesi için ise çeşitli branşlarda 200 sağlık personeline ihtiyaç bulunmaktadır.”

 

 

Güncelleme Tarihi: 11 Şubat 2016, 17:56
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195