Title of a News Article

Ceylanpınar'daki olayda sır perdesi aralandı!

.

Ceylanpınar'daki olayda sır perdesi aralandı!
banner206
 Geçtiğimiz aralık ayında nöbet kulübesinde 3 askerin cesedinin bulunması ile ilgili dosya kapatıldı. Savcılık "önce iki arkadaşını öldürdü, sonra intihar etti" dedi.

Olay yerinde bulunan ‘farklı’ boş kovanlar, “mesaj geldi” denilen telefonun boş çıkması… Yaklaşık 9 aydır farklı iddialara neden olan Ceylanpınar’daki “nöbet kulübesi” soruşturması kapandı. Savcılık sis perdesini aralayarak son sözü söyledi: Cinnet faciası…

Sözcü Gazetesi'ninhaberine göre; Şanlıurfa’nın Ceylanpınar ilçesinde 9 Aralık 2014′te, sınırdaki 41 No’lu kulede, askerler Umut Aslan ile üst devresi olan Kadir Yıldız ve Ramazan Yel’in cesetlerinin bulunması olayının dosyası kapandı.  Diyarbakır’da bulunan 7′nci Kolordu Komutanlığı askeri savcılığı, yaklaşık 9 ay süren tahkikat sonrasında; Umut Aslan’ın iki asker arkadaşını öldürdükten sonra intihar ettiğini saptadı. Başka şüpheli olmadığı için de, ‘kovuşturmaya yer olmadığı’ kararıyla dosya kapatıldı.

 

İŞTE OLAYIN HİKAYESİ!

9 Aralık 2014 tarihinde, Ceylanpınar Birinci Hudut Tabur, İkinci Hudut Bölük Komutanlığı’na bağlı Boztepe Hudut Karakolu’nda vatani görevlerini yapan askerler Umut Aslan ile üst devresi olan Kadir Yıldız ve Ramazan Yel’in cesetleri, silah sesleri duyan diğer kuledeki arkadaşlarının bilgi vermesi üzerine gelen görevliler tarafından bulundu.

 

FARKLI İDDİALAR GÜNDEME GELDİ

Üç askerin cesetlerinin bulunmasından sonra olayla ilgili farklı iddialar gündeme geldi. İlk olarak, askerlerden Umut Aslan’ın sevgilisinin mesajı nedeniyle cinnet getirip iki arkadaşını öldürdükten sonra intihar ettiği yönünde bilgiler geldi. Ancak askeri savcılık tarafından sürdürülen soruşturmadaki bu ilk bilgilerde çelişkili durumların bulunduğu, ölen askerlerden Umut Ceylan’ın yakınlarınca sık sık ifade edildi. Gündeme gelen iddialar arasında, iki askerin yakın mesafeden yapılan atışla ölmediği, 3 askerin tamamının ellerinde barut izi bulunduğu, olay yerinde üç askerin silahından çıkmayan bir kovana rastlandığı, sadece Umut Aslan’ın silahından 16 kurşun sıkıldığı da yer aldı. Ayrıca, kız arkadaşından mesaj geldikten sonra olayı gerçekleştirdiği ileri sürülen Umut Aslan’ın üzerinde kendi cep telefonunun bulunmasıyla, böyle bir mesajlaşma trafiğinin olmadığı saptandı. Olayın askerdeki kıdem durumunu gösteren ‘tertipçilikten’ kaynaklandığı iddiasını da yine Umut Aslan’ın ailesi kabul etmedi.

 

SORUŞTURMA TAM 9 AY SÜRDÜ

Olaydan sonra Diyarbakır’da bulunan Kara Kuvvetleri Komutanlığı 7′nci Kolordu Komutanlığı askeri savcılığı, iddiaları araştırmak üzere soruşturmaya başladı. Yaklaşık 9 ay süren soruşturma geçen 27 Ağustos tarihinde sonuçlandı. Askeri savcılığın 9 sayfalık kararında, olaydan sonra askerlerin otopsi raporlarından, termal kamera kayıtlarına, jandarma ve polisin silah ile giysiler üzerindeki kriminal inceleme sonuçlarına ayrıntılı olarak yer verildi. Yine olay öncesi ile sonrasında yaşananlara tanık olan diğer askerlerin de ifadeleri yer aldı. Askeri savcılık olay yeri inceleme tutanağı, ölü muayene, otopsi tutanağı, uzman bilirkişi raporları, yeminli tanık ve diğer deliller incelendikten sonra verilen kararı şöyle açıkladı:

“Piyade Er Umut Aslan’ın, olay günü 41 No’lu çelik kulede Piyade Onbaşı Kadir Yıldız ve Piyade Çavuş Ramazan Yel ile birlikte nöbetçi iken, üzerine zimmetli ’3….9′ seri numaralı G3 piyade tüfeğiyle, üstü konumunda bulunan Kadir Yıldız ve Ramazan Yel’i vurarak öldürdüğü, devamında tüfeğiyle sol çene altından ateş edip yaşamına son verdiği anlaşılmakta. Meydana gelen olayda şüpheli Umut Aslan’ın, kendi yaşamına son vermesi, olayda başkaca bir şüphelinin ve suç teşkil eden başka bir eylemin bulunmaması sebebiyle kovuşturma yapılamayacağı anlaşıldığından, 5271 sayılı CMK’nın 172′nci maddesi gereğince, kovuşturmaya yer olmadığına karar verildi.”

 

AİLESİ SIR PERDESİNİN KALKMASINA SEVİNDİ

Kütahyalı er Ramazan Yel’in babası Yaşar Yel, oğlunun ve silah arkadaşlarının ölümünün üzerindeki sırrın aydınlatılmasına sevindiklerini söyledi. Yaşar Yel “Biz Umut Aslan’ın annesiyle konuştuk. Acılı biri anne ama, olayın nasıl olduğunu bilmiyor. Bizce yakınları olayın nasıl olduğunu ondan gizliyorlar. Çünkü bize ‘oğlum ensesinden vuruldu’ dedi. Biz aile olarak onların da acısını anlıyoruz. Bizim evladımız en azından şehit oldu. O şehit olmadı. İki kişiyi öldüren zaten şehit olmaz, bu Allah katında da olmaz zaten. Olaydan sonra sık sık, ‘yok kaçakçılar vurdu, teröristler yaptı’ sözleriyle bunu malzeme yaptılar. Böyle bir zamanda, Ramazan ve Kadir üzerinden tartışma yapılıyordu. Ama artık o ortadan kalktı. Bu da bizi sevindirdi.”  diye konuştu.

Güncelleme Tarihi: 28 Eylül 2015, 13:11
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195