Title of a News Article

CHP'li Tanal, Hilvan’ı TBMM'ye taşıdı

 CHP'li Tanal, Hilvan’ı TBMM'ye taşıdı
banner206

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, memleketi Şanlıurfa'nın Hilvan İlçesi'nde kadın cenazeleri yıkayacak ve kefenleyecek kadın görevli (gassal) bulunmamasını TBMM gündemine taşıdı. Hilvan Belediyesi, cenaze yıkayacak kadın personel bulamadıklarını belirtti.

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, 41 bin 400 nüfuslu Hilvan'da kadın cenazelerin yıkama ve kefenleme işini yapacak görevli bulunmadığı İçişleri Bakanı Sebahattin Öztürk ve Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun yanıtlaması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne soru önergesi verdi. Kadın görevli alınıp alınmayacağını soran Tanal, cenazelerin günlerce bekletildiği ve ailelerin mağdur edildiğini söyledi. Tanal, önergesinde şu soruları sordu:

"Ülkemizde, cenaze yıkamakla görevli (gassal) kaç kişi bulunmaktadır? Bu görevlilerin kadın ve erkek oranlaması nedir? Şanlıurfa ilinde görevli gassal sayısı nedir? Bu görevlilerin kaç tanesi kadındır? Şanlıurfa ili Hilvan İlçesinde, kadın cenazelerin yıkama ve kefenlenmesi için kadın gassal bulunamadığından cenazelerin günlerce bekletildiği doğru mudur? Şayet doğru ise 'Mezarlık Yerlerinin İnşası ile Cenaze Nakil ve Defin İşlemleri Hakkında Yönetmelik' uyarınca kadın gassal bulunamayan yerlerde, belediye veya köy muhtarlıklarınca kadın gassal temini hükmü, uygulamada değil midir? Bu konuda gereken denetim yapılmamakta mıdır? Konu ile ilgili olarak yetkili kişiler hakkında herhangi bir soruşturma başlatılmış mıdır? Kadın cenazenin yıkama işlemini sağlık ve usulüne uygun olarak gerçekleşmesi için kadın gassal istihdamı yapılacak mıdır? Bu hususta, müftülükler ve halk eğitim merkezlerince, kadınlara yönelik, cenaze yıkama ve kefenleme için kurs açılması düşünülmekte midir? Günlerce defin işlemi yapılamadığı için bekletilen cenaze aileleri için bu durumun ne derece zor ve acılarını katlar nitelikte olduğu bilinmemekte midir? Cenazelerin sağlık ve usulüne uygun olarak yıkanamaması nedeniyle genel sağlık, tehdit altına girmemekte midir?"

 

BELEDİYE: KADRO AÇTIK, KİMSE MÜRACAAT ETMEDİ

Hilvan Belediyesi, kadın gassal bulunmamasıyla ilgili yaklaşık bir yıldır personel arayışında olduklarını ancak ilçede yaşayan kadınların cenaze yıkamak istemedikleri için personel alınamadığını bildirdi. İlçede, cenaze işlemlerinde vatandaşlara 'mobil cenaze aracı'nın ücretsiz hizmet verdiğini ve ölen bir kadının cenazesinin ise yakınları tarafından araçta yıkanıp kefenlendiği belirtildi.

Güncelleme Tarihi: 15 Haziran 2015, 13:13
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195