Title of a News Article

Çiğdem K Schmidt, son noktayı koydu

 Çiğdem K Schmidt, son noktayı koydu
banner206

Göbekli Tepe'nin bitişik ve ayrı yazılış tartışmasında çok önemli gelişme.. Göbekli Tepe'ye bir ömür veren değerli bilim insanı Klaus Schmidt'in eşi Çiğdem Köksal Schmidt, açıklamaları ile tartışmalara son noktayı koydu.

Göbekli Tepe'nin bitişik ve ayrı olarak yazılışı ile ilgili tartışmalar sürerken, Klaus Schmidt'in çok değerli hayat arkadaşı Çiğdem Köksal Schmidt'e ulaştık. Zira gerçeği bulmak için en doğru adres Çiğdem Köksal Schmindt idi bize göre.1994 den beri Göbekli Tepe'nin tozu, toprağı, sıcağı, çilesi ile harmanlanmıştı ikisinin de yaşamları..Hayatları Göbekli Tepe'ydi.

Bu tartışmadaki amacımız böylesine önemli arkeolojik alanın aynı yazılış ile dünyaya tanıtılmasıdır. Bu çerçevede Çiğdem Köksal Schmidt 'in vereceği yanıtlar elbette bu tartışmaya çok önemli bir boyut kazandıracaktır. Yaşadığı büyük acıya rağmen bize zaman ayıran Çiğdem hanım sorularımızı çok net ve açık ifadelerle yanıtladı.

Göbekli Tepe kazılarına başladıkları ilk günden beri neden ayrı şekilde yazılımı kullandıklarını, bu konuda Bakanlık, TDK veya herhangi bir kurumdan uyarı alıp almadığını sorduğumuz Çiğdem Köksal Schmidt turizmhaberleri.com 'a şu açıklamalarda bulundu. Noktası virgülüne yayınlıyoruz:

Nilgün Hanım, taziye dilekleriniz için teşekkür ederim. Göbekli Tepe' nin yazılışı ile ilgili sorularınıza cevap vermeye çalışacağım.

Eşim 1994 yılında Göbekli Tepe' yi ziyaret ettiğinde ve 1995 yılında kazı çalışmalarına başladığında topografik haritalarda bulunan ismi baz almışlar. Bunu özellikle belirtiyorum çünkü neden Kürtçe isminin kullanılmadığına dair bir eleştiri de gelmişti. Bu alan modern yerleşme yeri olarak hiç kullanılmamıştır, ancak 80 li yıllardan itibaren Yıldız ailesi tarafından tarla olarak kullanılmıştır -ki bu da oldukça meşakkatli bir faaliyetmiş çünkü alana araçla ulaşmak mümkün değildi ve ayrıca haliyle çok taşlı bir arazi ile uğraşmak zorunda idiler..

Bu nedenlerle yoğun kullanımdan uzak kalan Göbekli Tepe nin Kürtçe , Türkçe ya da başka bir dilde başka bir adı yoktu, haritalar üzerindeki mevkii adı kullanılmaya başlandı. Dilek ağacı nedeni ile Göbekli Tepe Ziyaret olarak da anılmıştır. Araştırma projemizin ilk yıllarında arkeolojik izlerin yayıldığı tüm alanda ilk topografik ölçümler, yüzey inceleme ve belgeleme çalışmaları yapıldığında alanı GTZ(Göbekli Tepe Ziyaret), GTW(Göbekli Tepe Westplato) gibi bölümlere ayırmıştık, bu adlandırmalar kazı belgeleme sistemi içinde halen kullanılmaktadır.

Klaus ve ekibi olarak yaptığımız tüm yayınlarda Göbekli Tepe yazımını ve bazen GT kısatmasını kullandık. Bize kurumlardan herhangi bir uyarı gelmedi. Ben ekibin Türkçe konuşan ve yazan üyesi olarak bu yazılımı hatalı bulmadım, özel isim olarak algıladım ve bundan sonra da benim için Göbekli Tepe yazılımı geçerlidir. ''

 

Akademisyen Metin Yeşilyurt'da Göbekli Tepe'nin Türk Dil Kurumu kurallarına göre bitişik yazılması gerektiği yönündeki yorumunda şu görüşleri belirtmişti: '' Bu konuda Arkeoloji makalelerinin referans gösterilmesi ve hatta bu makalelerin Türkçe olmaması ve Türkçe bilmeyen Arkeologlar tarafından yazılmış olması hayret ettirmekten öteye daha çok üzücü olsa gerek. Bir şeyin doğru yazılış şekli resmi kurumlardan alınır. Eğer sözü geçen kurumlar bir düzeltme yapmamışsa, ya da çelişkili bilgiler veriliyorsa, söz konusu olan “şeyin adı '' yukarıdaki gibi Türkçe'nin genel kuralları temelinde üretilir. Bundan dolayı ben de tezimde “Göbeklitepe '' yazım şeklini kullandım.

Açıklamasında akademisyenlere de cevap veren Çiğdem Köksal Schmidt; görüşlerini şöyle aktardı:

'' Göbekli Tepe konusunda tez yazdığı için türkçe bilmeyen yabancı bilim adamlarının yazdıklarına değer gösterilmesine üzülen Metin Yeşilyurt gibi akademisyenler nasıl isterlerse öyle yazabilirler. Klaus Schmidt burada 20 yıl boyunca çalıştı, bugün Göbekli Tepe hakkında tez yapanlar da, gazete makalesi hazırlayanlar da, hediyelik eşya üretip para kazanmaya çalışanlar ya da kazı sonuçlarına kendi yorumlarını katıp efsaneler üretenler de Göbekli Tepe hakkındaki her türlü bilgiyi Klaus a borçlular.

O yüzden onun başlattığı bilimsel araştırmalarda kullanılan yazımın devam ettirilmesini isterdim, ama olur ya doğrusu bitişik yazımdır furyası başlayabilir, ben Klaus un Göbekli Tepe' si ve Göbekli Tepe yazış tarzı tarafında kalacağım...

sevgi ve selamlarımla,

Çiğdem Köksal-Schmidt

(turizmhaberleri.com)

 

Güncelleme Tarihi: 14 Eylül 2014, 13:26
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195