Title of a News Article

‘Çözüm Süreci’ konferansı

 ‘Çözüm Süreci’ konferansı
banner206

Şanlıurfa’da ‘Selahaddin Eyyübi ve Çözüm Süreci’ konulu konferans düzenlendi.

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde, Konferans ve Sergi Salonu’nda düzenlenen konferansa öğrenciler yoğun ilgi gösterdi. Selahattin Eyyübi’nin hayatından kesitler sunan araştırmacı yazar Mehmet Sılay, İslam dünyasının yıldızı, Ortadoğu’da barışın mimarı’ olarak tarif ettiği Selahattin Eyyübi hakkında araştırma yapma ve kitap yazma fırsatı yakaladığını ifade etti. Yıllardır batılı güçlerin kavmiyetçilik tuzağı ile kardeşleri kardeşten uzak tuttuğunu ve oyunu bozabilenin Selahattin Eyyübi olduğunu belirten Sılay, “Hepimizin özeleştiri yapması gerekir. Cumhuriyet kurulurken, batının enjeksiyonu ile ulus devlet tuzağına düştük. Yani kavmiyetçilik tuzağına düştük. İhtisası Almanya’da yaptım, 7 sene kaldım. Hollanda’ya geçmek için vize gibi herhangi bir şeye gerek yoktu. Arabayla, ‘Urfa’dan Diyarbakır’a gider’ gibi gidiyordum. Siverek’e Viranşehir’e gider gibi, Belçika’ya Avusturya’ya geçiyordum. Benim akrabam var. Halep’te, yakın akrabalarım var, onları göremiyorum. Çünkü Babül Hava ile Cilve gözü sınır kapısı arasındaki 10 kilometrelik mesafeye mayın döşemişler. Bu mayın ne Şam’da, ne Ankara’da imal ediliyor. Almanya’dan, İtalya’dan, İngiltere’den geliyor. Yani kardeşi kardeşten uzak tutmuşlar. Bu kilidi kıran Selahattin Eyyübi’dir. O bizim model kahramanımız, büyüğümüzdür. Topu topu 55 yıllık bir ömür yaşamış. Ama bakın 9 asır sonra O, burada yine yaşıyor. Eseriyle yaşıyor” dedi.

Selahattin Eyyübi’yi tüm İslam dünyasının sevdiğini belirten Sınay, gittiği Bağdat’ta bulunan ve Filistinli sığınmacıların kaldığı otelde yaşayan Gazzeli bir kadının, İsrail uçaklarından atılan bombalarla kocası ve 2 torunun şehit edilmesine şehit edilmesinin ardından feryat ederek Selahattin Eyyübi’den yardım istemesine şahit olduğunu kaydetti. Sılay, “O zaman anladık ki, büyük atamızı ceddimizi, rol model kahramanımızı tanımıyoruz. Hiçbirimiz yeteri kadar tanımıyoruz” dedi.

Tarafsız bazı batı kaynaklarının Selahattin Eyyübi için, ‘İslamın en saf kahramanı’ dediklerini vurgulayan Sılay, “Bize düşen bu tarihe vakıf olmamızdır. İslam tarihi yada kısas-ı enbiya, insanlığın ortak macerası, ortak tarihidir. 3 kahramanı tanımanızı tavsiye ediyorum. Birincisi 711, Tarık bin Ziyad. İkincisi 1071 Malazgirt kahramanı Anadolu’yu İslam’a açan, Muhammet Alparslan. İşte ulus devlet tuzağını bozuyoruz şuanda biz. Adı Muhammet Alparslan, ama bize ‘Alparslan’ diye tanıttılar. Oğlu Melikşah, Celalettin Melikşah. O’nun oğlu Sultan Sencer. Sultan Ahmet Sencer. Sen öğretmezsen ben bunu araştırmayacak mıyım? Niye bana söylemiyorsun. İslami motifleri benden esirgiyorsun. Ben O’nu öğrendiğim zaman sana güvenim kalmaz. O zaman medeniyetimizi sizlerle beraber yeniden inşa ederiz.Üçüncüsü ise Selahaddin Eyyübi’dir” dedi.

Selahattin Eyyübi ahlakının ise sığınmacılara sahip çıkmayı gerektirdiğini belirten Sınay, “Demeyin ki falanca mahallede, ilçede doğdum. Bu toprakların, bu medeniyetin merkezindesiniz. Kimin başı dara düşse o buraya geliyor. Sizin topraklarınıza geliyor, sığınmacı olarak geliyor. Allah size ensar olmayı nasip etmiş. O gelen muhacirlere kucak açmak, ekmeğinizin bir dilimini onlara vermek zorundasınız. Bunu da bize Selahattin öğretiyor” diye konuştu.

Sınay, Kudüs’ün her işgal edildiğinde Selahattin Eyyübi’nin akla getirilmesi gerektiğini vurguladı. Selahattin Eyyübi’nin unutulmaması gerektiğini vurgulayan Sınay, “Kudüs deyince, işgal altındaki Kudüs akla gelince, Selahattin gündemimizde olmalıdır. O hiç unutulmamalıdır. Ondan öğreneceğiz biz, Kudüs’ün tekrar hürriyete nasıl kavuşacağını” dedi.

Selahattin Eyyübi’nin en büyük ideali İslam birliği olduğunu belirten Sınay, şimdi bunu başaracak Selahattin Eyyübilere ihtiyaç duyulduğunu ifade etti. Sınay, “Tüm İslam dünyasını, 1183’te Şam’da topladı. Hepsinden biat aldı. Kabul ettiler. Şimdi bunu yapabilecek Selahattin’lere ihtiyaç var. Bunu biz yapamayız. Ön sırada oturan kardeşlerim, Biz artık Selahattin olamayız. Necmettin Eyyüp oluruz, inşallah. Değerli gençler, sizler Selahattin olabilirsiniz. Ona özenen O’nun gibi yaşamaya bakın, kültürel donanımınızı hazırlayın. Büyükler, bacılar, kardeşlerim, sizler evlatlarınızı, torunlarınızı ‘Selahattin yetiştirir’ gibi yetiştirin. İhlas süresi ile yetiştirin. Araba markaları ile, futbolcu isimlere benzer. Su nasıl suya benzerse, istikbalde maziye benzeyecektir. Yeni Selahattin’lere muhtacız, yeni Selahattin'leri bu millet, bu ümmet bekliyor. Bu da ancak bizim birliğimiz ile olur” dedi.

Şanlıurfa’da gerçekleştirdiği konferans ve çözüm sürecine sunduğu katkılardan dolayı Araştırmacı-Yazar Mehmet Sılay’a Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ahmet İnan tarafından teşekkür plaketi verildi.

Güncelleme Tarihi: 24 Aralık 2014, 19:50
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195