Title of a News Article

Cumhurbaşkanı beklenen açılışı yaptı

Cumhurbaşkanı beklenen açılışı yaptı
banner206

 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin 3. büyük asma köprüsü olan Nissibi Köprüsü’nün açılışını gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, köprüden ilk geçen kişi oldu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kendi kullandığı araçla, Nissibi Köprüsü’nden geçti. Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet köprülerinden sonra Türkiye'nin üçüncü büyük asma köprüsü olan Nissibi Köprüsü, Adıyaman-Kahta-Siverek-Diyarbakır'ı birbirine bağlayacak.

Nissibi Köprüsü’nün açılışına Şanlıurfa Valisi İzzettin Küçük, AK Parti Genel Başkan yardımcısı Nureddin Nebati, AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Kasım Gülpınar, Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Celalettin Güvenç, İl Jandarma Komutanı Selman Kömürcü, Hilvan Kaymakamı Ahmet Özay ve Selami Yazıcı da katıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan açılışta yaptığı konuşmada şunları söyledi:

“Bir tarafta Eski Türkiye var, tam ortadan ‘Yeni Türkiye’ geçiyor. Nissibi Köprüsünün temellerini atarken bu düşünceyle attık. Öyle temeli at ortada bırak, bizim kitabımızda yok. İşte 2012, işte 2015. Başlarız, tarih veririz, bitiririz. Yeni Türkiye’yi böyle inşa etmeye başladık. Burada öyle mutluyum ki bir tarafta Adıyaman, bir tarata Siverek, öbür tarafta Diyarbakır. Bütün bu üçgeni bir birine bağlayan bir kavşak noktasının köprüsü, Fırat’ın, Atatürk Barajı’nın üzerinde Nisisibi Köprüsü. Biz ne diyorduk. Yol medeniyettir. İşte medeniyetin simgesi Nissibi Köprüsü.

Kardeşlerim eskiden buradan feribotla ulaşım sağlanıyordu. Bazen çalışır, bazen çalışmaz. Ama şimdi böyle bir sorun var mı? Yok. Şimdi iki gidiş iki geliş var. Bu yatırım KDV’siyle 97 milyon TL. Sizlere feda olsun. Ama bir iane değil, zaten sizin. Birileri çıkıyor aman Yarabbi kuru sıkı atıyorlar. Bu ülkede Sosyal Sigortalar Kurumunun hastanelerini karlı iken zarar ettiren, pislikten geçiremez hale getirenler bu ülkede kuru sıkı atıyor. 30, 40, 50 milyar dolarlardan bahsediyorlar. Bunlar herhalde para saymadılar. Biz cek-cak’larla konuşmuyoruz. Biz yaptıklarımızla konuşuyoruz. Eşek ölür kalır semeri, insan ölür kalır eseri.

Bu köprünün teknik bilgilerini verecek değilim. Fakat mimari yönüyle de burası bambaşkadır. Seçimden sonra Siverek’e de bir ziyaret edeceğim. 7 Haziran bizler için çok anlamlı. Farkındasınız değimli? Ya eski Türkiye galip gelecek, ya yeni Türkiye galip gelecek. Birileri çıkıp ne diyor. Çok enteresan, ‘geleceğiz Diyanet İşlerini kapatacağız, din derslerini kaldıracağız’ diyorlar. Kaynak Diyanet İşlerindeki Mercedes. Halbuki altlarında spor arabalardan geçilmiyor.

Yarın diyanet işleri başkanımızla ilgili müjde duyabilirsiniz. Bosna Hersek’ten dönerken sözüm var. Cumadan önce açıklamayacağım. Diyanet İşleri makamına bu denli saldırmayı, hedef olarak göstermeyi sandıkta yol olarak telaki eden siyasi anlayışa ne Kürt, ne Arap, ne Zazazı, Türk’ü, Laz’ı,

Arnavut’u hiç birisi prim vermeyecek.

Şimdi HDP bizim Kabe’miz Taksimdir diyor. Bizim tek Kabe’miz var o da Mekke’de. Ben inanıyorum ki dindar, onurlu Kürt kardeşlerim, Zaza, Arap, Türk hep birlikte 7 Haziran’da gerekli olan dersi bunlara verecektir. Eğer bir Cumhurbaşkanı olarak bunları söylüyorsam canım yanıyor canım. Bir şey söyledim. Ben milletin tarafında olacağım dedim. Birisi çıkıyor imam hatip okullarını kapacağımız diyor. Kayseri’ye gidiyor ama inkar ediyor. Seçim beyannamesinde 8+4. Bu ne demek? İmam hatiplerin orta kısmını kapatıyor.

Bizimle ilgili geçmişte beraber yürüdüğümüz birileri terör örgütünün ardında olduğu bir yerden aday olmuş. Şahsımla alakalı sultandır, diktatördür diyor. Değerli kardeşlerim elhamdülillah ne sultan oldum, ne diktatör oldum. Başbakanlığım döneminde de ne yaptığımız ortadadır.

Hanım kardeşlerim başta olmak üzere şu 19 gün durmak yok, kapı kapı dolaşacağız. Sizler inandıklarınızı, bildiklerini en güzel şekilde anlatacaksınız. Din derslerini kaldıracağız diyorlar. İmansız olan bir halkın batması haktır. Sen sahip olursa bu vatan batmayacaktır.

Vatanımızın üzerinden asla operasyon yaptırmayız. Buna heveslenenler avuçlarını yalarlar. Karşılarında silahlı kuvvetleri, güvenlik güçlerini, bizi ve milletimizi bulurlar.

Çıkmış bir paralel devlet. Pensilvanya’dan burayı idare etmeye kalkıyor. Milli Güvenlik Kurulunda kararımızı aldık. Legal görünümlü illegal örgüt olarak listeye girdi. Yargıda hepsi yavaş yavaş sineye çekiliyor. Şimdi terör örgütünün arkasında bulunduğu parti ile beraber bal kaymak olmuşlar. Bu nasıl inanç meselesidir. Nasıl onlarla iş tutarsınız. Bir taraftan diğerleriyle iş tutuyor.

Milliyetçiyim diyen zat, okyanus ötesine verir veriştirirdi. Ama şimdi bakıyorum onlarda kaymak bal. Kardeşlerim iyi tanıyalım. Onun için bir olalım, iri olalım, diri olalım, kardeş olalım, hep birlikte Türkiye olalım.”

Bu arada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Vali İzzettin Küçük, Büyükşehir Belediye Başkanı Celalettin Güvenç, Milletvekili Kasım Gülpınar ve Nureddin Nebati ile özel bir görüşme de yaptı. Erdoğan, 7 Haziran seçimlerinden sonra Siverek İlçesini de ziyaret edeceğini bildirdi.

Öte yandan açılışta bir konuşma yapan AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Kasım Gülpınar da, bu bölgenin insanları arasında bir gönül bağı bulunduğunu belirterek, “Ancak köprü yoktu. Buda dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından verilen vaatle yerine getirildi. Bugün de açılışı yapıyoruz, çok mutluyuz” dedi.

 

NİSSİBİ KÖPRÜSÜ’NÜN ÖZELLİKLERİ

Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet köprülerinden sonra Türkiye'nin üçüncü büyük asma köprüsü olan Nissibi Köprüsü, Adıyaman-Kahta-Siverek-Diyarbakır'ı birbirine bağlayacak.

Projesini Türk mühendis ve mimarların 'gergin eğik kablo askılı köprü' tipinde hazırladığı Nissibi Köprüsü, modern ve çağdaş görünümüyle göz kamaştırıyor. Orta açıklığı 400 metre olan köprünün toplam uzunluğu 610 metreden oluşuyor. 96 metre yüksekliğinde pilonları, 24 buçuk metre genişliği olan köprü Doğu ile Batıyı birbirine bağlayacak.

1992 yılında Atatürk Barajında su tutulmasıyla birlikte Adıyaman-Kahta-Siverek-Diyarbakır'ı birbirine bağlayan yol ve köprü sular altında kaldı. Baraj göleti nedeniyle bölgede ulaşım feribotlarla sağlanmaya başladı. Özellikle kültürel ve ekonomik bağları bulunan Kahta ve Siverek ilçeleri başta olmak üzere bölge halkı ekonomik anlamda mağduriyet yaşadı.

2012 yılında dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından verilen talimatla başlanan köprü Hakkari, Bitlis, Siirt, Şırnak, Batman, Mardin, Van, Diyarbakır illerinin Adıyaman üzerinden batı illerine olan ulaşımı sağlanacak. Köprü ile birlikte 'çıkmaz sokak' olan Adıyaman'ın yolu açılacak. Diyarbakır'dan Kahta ilçesine mesafe 110 kilometre kısalacak.

80 Milyon TL'ye mal olan Nissibi Köprüsü 10 yıl içerisinde kendisini amorti edecek.

Güncelleme Tarihi: 21 Mayıs 2015, 18:28
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195