Title of a News Article

Devlet’ten Alevilere jest!

.

Devlet’ten Alevilere jest!
banner206

Alevi kökenli yurttaşların yaşadığı Sırrın Mahallesi’nde bulunan Sırrın İlköğretim Okulu’nda isim değişikliğine gidildi.

Mahallelinin talebi üzerine okulun ismine, Anadolu'da Alevîliğin en büyük piri olan Hacı Bektaş Veli’nin de ismi eklendi. Böylece okulun yeni adı; Sırrın Hacı Bektaş Veli Orta Okulu oldu.

Binlerce Alevi yurttaşın yaşadığı Sırrın Mahallesi’nde Aleviler adına önemli bir karar alındı. Alevi Kültür Dernekleri Şanlıurfa Şubesi, Sırrın Mahalle Muhtarı Temir Budak ve okul yönetiminin talebi üzerine Sırrın İlköğretim Okulu’nda isim değişikliği yapıldı. Yapımı devam eden 3 katlı cem evi inşaatının yanında yer alan okulun adı; Sırrın Hacı Bektaş Veli Orta Okulu oldu. Mili Eğitim Komisyonu tarafından yeni ismi onaylanan okulun tabelası da değiştirildi. Anadolu'da Alevîliğin en büyük piri olan Hacı Bektaş Veli isminin bu okula verilmesi mahallede sevinçle karşılandı.

 

Budak, teşekkür etti

Sırrın Mahallesi sakinlerinden Ahmet Budak, Pirleri olan Hacı Bektaş Veli isminin okullarına verilmesinden dolayı mutlu olduklarını belirterek, bu kararda emeği geçen Şanlıurfa Valiliği ile İl Milli Eğitim Müdürlüğü yetkililerine teşekkür etti.

Bu kararın yerinde bir karar olduğunu vurgulayan Budak, “Toplumumuzun çoğunlukta yaşadığı Sırrın Mahallesi’nde, Hacı Bektaş Veli isminin yaşatılmasının uygun olacağını düşündük. Bundan dolayı bizlerde bu isim değişikliğinin yapılması için gerekli girişimlerimizi yaptık. Toplumumuzda büyük saygınlığı olan Pirimizin isminin, Sırrın’daki okulumuzda yaşatılmasına izin verildi. Bunda emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz” dedi.

 

 

Hacı Bektaş Veli kimdir?

Büyük Türk düşünürü ve ozanı, gönül adamı Hacı Bektaş Veli, XIII. yüzyılda yaşamış ulu bir Türk-İslam mutasavvıfıdır. Yaşamı hakkında geniş ve ayrıntılı bilgi bulunmamaktadır. Doğum ve ölüm tarihlerinde belirsizlik vardır. Kaynakların çoğunda ünlü düşünürün miladi 1209 yılında Horasan’ın Nişabur kentinde dünyaya geldiği, babası Seyyit İbrahim Sani, annesi Hatem Hatun, asıl adının da Mehmet olduğu belirtilmektedir. Bugün Nevşehir’e bağlı Hacıbektaş ilçesinde (Sulucakarahöyük) M. 1271 yılında hakka yürümüştür. Türbesi ve etrafındaki tamamlayıcı hizmet binalarıyla birlikte külliyesi müze haline getirilmiştir. Hünkar’ın adına, anısına düzenlenen Hacı Bektaş Veli Müzesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı olarak 16 Ağustos l964 tarihinde, Hacıbektaş ilçesinde hizmete açılmıştır.

Güncelleme Tarihi: 09 Eylül 2015, 16:46
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195