Title of a News Article

“Dil yarasını engel kılmayalım”

 “Dil yarasını engel kılmayalım”
banner206

Eğitim Bir Sen Şube Başkanı İbrahim Coşkun, 2012-2013 Eğitim-öğretim yılından itibaren ortaokul 5. sınıflarda yaşayan diller ve lehçeler adı altında verilmeye başlanan “Seçmeli Kürtçe” dersinin Türkiye’de Kürt sorunun çözüme kavuşturulmasında önemli kilometre taşlarından birisi olduğunu belirtti.

Coşkun, yaptığı açıklamada, “Siyasi iktidarın Kürtçe seçmeli dersin ötesine geçerek kamuoyunda demokratikleşme paketi olarak bilinen ve 12 eylül 2010 Tarihinde millet iradesinin tecelligahı olan mecliste kabul edilen yasa ile özel eğitim kurumlarında anadilde eğitimin önünü açan düzenlemeler takdire şayan ve cesaretlendirilmesi gereken adımlardır” diyerek, şunları kaydetti;

“Hayata geçirilen düzenlemelerle beraber Türkiye’nin zenginliği olan bütün diller yöreden yöreye tercih edilebilecek ve her çocuk Türkçe’nin yanında kendi ana dilini de öğrenebilecektir. Bu bağlamda gerçekleşen bu hakların pratikte yaygın bir şekilde kullanımını sağlayacak hukuki altyapı olmakla birlikte gerek materyal, gerek fiziksel, gerekse de eğitim öğretim faaliyetini gerçekleştirecek öğretmen eksikliği nedeni ile en önemlisi de okul idarelerinin çekingen tutumu, siyasi tutumlar(seçmeli Kürtçenin boykot edilmesi)  bu hakkın mütekamilen kullanılmasının önündeki engellerdir. Dili siyasetin ötesine taşımak ve eğitimin doğal bileşeni haline getirmek insani olana sahip çıkmanın; barışa, kardeşliğe yol almanın bir başka adıdır.”

Katı ideolojik yaklaşımların yıllarca bu topraklarda açmış olduğu yaraların sarılmasına ‘Dil yarasını’ engel kılmak barışa, kardeşliğe engel olmanın bir başka adı olduğunu dile getiren Coşkun, “Dil ve dilin kullanımı en tabii bir hak iken dilin bu topraklarda yıllarca yasaklara malzeme kılınması ve yasaklara konu olmasının bitişini ifade eden demokratikleşme adımlarının sağlıklı bir şekilde hayata geçmesi, yukarıda bahsedilen engellerin ortadan kaldırılması ile mümkündür. Bu çerçevede okullarda seçmeli olarak okutulan derslerin seçiminde okul idareleri, öğrenci velilerini sağlıklı bilgilendirecek ve gelen talepleri karşılayacak zemini oluşturmalıdırlar. Yine verilecek eğitimin bilimsel olarak gerçekleşmesini sağlayacak adımlar atılmalı, üniversitelerin Kürt Dili ve Edebiyatı bölümlerinden mezun olan öğretmenlerin atanmasının önündeki engeller kaldırılmalı ve bu öğretmenlerin atanmaları sağlanmalıdır” dedi.

Coşkun, açıklamasının son cümlelerinde şunları kaydetti;

“Dillerin ve renklerin Allah’ın ayetlerinden olduğunun beyanı ve bilinci içinde olan bir medeniyetin çocukları olarak barışı ve kardeşliği tesis etmeye hizmet eden/edecek olan her adımı desteklemek ilahi olanın gereğini yapmakla eşdeğerdir. Bizler de eğitim bir sen Şanlıurfa şubesi olarak bozmayı değil inşayı, ifsadı değil ,ıslahı esas alan bir anlayışla diyoruz ki ‘Dil kardeşliğimizi ıslah etsin’.”

 

 

Güncelleme Tarihi: 10 Haziran 2014, 12:55
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195