Title of a News Article

El Bab düştü mü son durum ne?

.

El Bab düştü mü son durum ne?
banner206

El Bab düştü düşecek deniliyor. Bir yandan Türkiye bir yandan Esad birlikleri El Bab'ı ablukaya aldı.

Peki son durum ne El Bab'ı kim alır: Türkiye mi Esad mı? El Bab'dan gelen son haberler Türkiye için üzücü oldu. El Bab'ı kuşatan Türk birlikleri Rusya savaş uçağının kazara olduğu söylenen saldırısına uğradı. 3 şehit verdiğimiz saldırıda 11 askerimiz de yaralandı. Türkiye'nin El Bab'da iki günde verdiği şehit sayısı 9 olurken toplam şehit sayısı da 65'i geçti.

IŞİD El Bab'ı elinden kaçırmamak için şimdiye kadar ki en güçlü direnişini yapıyor. Buna karşın El Bab'da militanları tamamen köşeye sıkışmış durumda. Kaçmaya çalışan örgüt elemanları kurşuna dizilirken, ABD'nin bölgedeki komutanının pentagon brifinginde aktardığına göre 'Türk askeri El Bab'da müthiş işler çıkarıyor'. Peki El Bab'ı almaya kim daha yakın? Türkiye mi Esad mı?

El Bab'dan gelen son haberlere göre Esad'ın askeri güçleri kenti güneyden kuşatmış durumdalar. El Bab'a olan mesafelerinin ise 3 kilometrenin altına indiği bildiriliyor. Esad güçleri El Bab'ı güneyden girerek almayı planlıyor. Bunun için de Bab'ın güneyine yerleşen rejim güçleri son 5 günde kentin dış mahallelerine kadar sokulmuş durumdalar. Rejim güçlerinin önündeki ilk hedef, Bab'ın en büyük beldesi olan Tadif. Esed ordusuna Rusya'da havadan savaş uçaklarıyla bombardıman yaparak yardımcı oluyor.

Peki Türkiye cephesinde durum ne? Esad güneyden gelirken TSK ve ÖSO, El Bab'ı üç yönden kuşatmış bulunuyor. El Bab'ın kuzey, batı ve doğudan ablukaya alan TSK ve ÖSO birlikleri kent merkezi için son saldırı hazırlıklarını yapıyorlar. TSK ve ÖSO'nun Türkiye sınırından Suriye içlerine ilerleyişi 35,1 kilometre derinliğe ulaşmış bulunuyor.

TSK sivil kayıpları en aza indirgeyerek El Bab'ı ele geçirmek istiyor. Bunun için de topyekün ve yıkıcı bir saldırı yerine teröristlerin direnişini kırmak için Bab'ın çevresini kuşatma yolunu seçti. IŞİD kentten çekilmeye karar verdiği durumda Rakka yönünde Halep'in doğu kırsalına çekilebileceği bir koridor bulunuyor.

EL Bab'daki son duruma bakılacak olursa Türk askeri ve ÖSO'nun kenti ele geçirme ihtimali Esad birliklerinden çok daha fazla görünüyor. Bu noktada tek sıkıntı Esad'ın sivil kayıpları önemsemeyip kent merkezine saldırıya geçme ihtimali. Böyle bir durumda TSK'nın stratejisi zora gireceği gibi El Bab'da korkunç bir sivil katliamı gerçekleşebilir. Batı ve ABD medyası da El Bab'ın TSK tarafından alınması taraftarı görünüyor. Dün Financial Times Gazetesi'nde çıkan yazı da buna işaret ediyordu.

Financial Times gazetesi El Bab'a doğru ilerleyen Esad yanlıları ile Türkiye'nin durumun analiz eden bir yazı yayınladı. Yazıda görüşlerine yer verilen muhaliflere göre Esad Türkiye'den önce El Bab'a girerse felaket olur. Financial Times, "DAEŞ'in El Bab'da Türkiye öncülüğünde yenilmesinin, müdahalesiyle desteklediği muhaliflere bir tampon bölge yaratan Ankara'nın kuzey Suriye'deki nüfuzunu arttıracağını" vurguluyor.

Ankara El Bab'ı Esad'a bırakır mı? Financial Times'daki analizde şöyle deniliyor: "Rejimin destekçileri El Bab'ı geri alması gerekenin Esad'ın güçleri olduğunu söylüyor. Ancak muhalifler, bölgede büyük miktarlarda Türk topları ve askerleri gördüklerini ve Ankara'nın geri adım atacağını düşünmekte zorlandıklarını vurguluyor. Bir muhalif 'Rejimin bizden önce El Bab'a girebileceğini sanmıyorum. Ama girerlerse bu bir felakete yol açar. Türkiye asker kaybetti. Çok sayıda yaralıları var. Burada üsleri ve çok fazla silahları var. O kadar kolay geri adım atacaklarını sanmıyorum' diyor"

f5haber.com

Güncelleme Tarihi: 10 Şubat 2017, 16:44
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195