Title of a News Article

Elizabeth Ferris'ten Urfa gerçeği

Elizabeth Ferris'ten Urfa gerçeği
banner206

 Brookings Enstitüsü Dış Politika Uzmanı Elizabeth Ferris, 500 bin mülteciye ev sahipliği yapan Şanlıurfa'nın dünyanın en büyük mülteci kenti olduğunu açıkladı. Suruç'taki kampta incelemelerde bulunan Ferris, Avrupa'nın Türkiye'ye yaptığı ‘doğuda kapıları aç, batıda kapat' şeklindeki çağrı için de ‘biraz ikiyüzlü' değerlendirmesinde bulundu.

Zaman’ın haberine göre; Brookings Enstitüsü Dış Politika Uzmanı Elizabeth Ferris, Şanlıurfa'nın, dünyada en fazla mülteciye ev sahipliği yapan şehir olduğunu açıkladı. Bir haftadır Şanlıurfa'nın Suruç ilçesindeki AFAD kampında incelemelerde bulunan Ferris, önceki gün Twitter hesabından yaptığı açıklamada kentte 500 bin mültecinin yaşadığını kaydetti. Bölgede incelemelerde bulunan ve mültecilerle yüz yüze görüşmeler yapan Ferris, Suriyeli mültecilerin çoğunluğunun imkân tanınması hâlinde Türkiye'de yaşamaya devam etmek isteyeceğini belirtti. 7 Haziran seçim sonuçlarının ise ülkenin mültecilere karşı tavrında herhangi bir değişikliğe sebep olmadığı gözlemini aktardı. Ferris'e göre Suriye'deki mülteciler ‘misafir' olarak görülmekten memnun değil zira bu tanıma göre Suriyelilerin durumu ‘ev sahibinin' inisiyatifine bağlı.

 

‘Suriyeliler vatandaşlığa balıklama atlar'

En az 100 bin mülteci bebeğin Türkiye'de doğduğunu ve 400 bin kadar mültecinin de 4 yaşının altında olduğunu kaydeden Ferris, toplam sayısı milyonlarla ifade edilen Suriyeli mültecilerin ve Türkiye nüfusunun muhtemel vatandaşlığa vereceği tepkiyi de ele aldı. Hacettepe Üniversitesi'nden Doç. Dr. Murat Erdoğan'ın yakın zamanda yaptığı akademik bir çalışmaya atıfta bulunan kıdemli uzman, “İmkân tanınması hâlinde Suriyeli mülteciler Türk vatandaşlığına balıklama atlar.” dedi. Ferris, çalışmaya göre her iki Suriyeliden birinin Türk vatandaşlığını istediğini, Türk vatandaşlarının ise yüzde 90'ından fazlasının mültecilere vatandaşlık verilmesine ‘hayır' dediğini açıkladı. Ayrıca, Türk vatandaşlarının yüzde 31'inin Suriyeli mültecilerin geri gönderilmesinden, yüzde 58'inin ise Türkiye'de kalmaya devam etmelerinden yana olduğunu aktardı. Çalışmadaki verilere göre, 2014 yılına kadar Suriye'den Türkiye'ye göç edenlerin tamamına yakını (Arap) Sünni iken bu tarihten itibaren Ezidi, Ermeni ve Kürtler de göç edenlere katıldı.

 

‘Avrupa biraz ikiyüzlü'

Türk hükümetine şeffaflık çağrısında bulunan Ferris, Suriyeli göçmenlere harcandığı söylenen 6,5 milyar doların nerelere gittiğinin açıklanması gerektiğini belirtirken Batılı ülkeleri de sert şekilde eleştirdi. Ferris, Avrupa'nın Türkiye'ye karşı tavrı için ‘ikiyüzlü' ifadesini kullandı. “Avrupa'nın Türkiye'ye ‘doğuda kapıları aç, batıda kapat' çağrısı biraz ikiyüzlü.” dedi. 2014 yılının Ağustos ayı itibarıyla Türkiye'de dünyadan yapılan yardım oranının yüzde 4,1'de kaldığını yazdı.

Güncelleme Tarihi: 21 Haziran 2015, 12:48
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195