Title of a News Article

Emniyetten o iddialara cevap!

Emniyetten o iddialara cevap!
banner206

Bazı basın yayın kuruluşlarında geçtiğimiz gün yer alan "Şanlıurfa'da PTS karartıldı iddiasıyla gözaltındaki polisler serbest bırakıldı. AA yalan haberini düzeltecek mi, Şanlıurfa Emniyet Müdürü istifa edecek mi?” başlıklı haberlerinin ardından Şanlıurfa İl Emniyet Müdürlüğünden yazılı bir açıklama yapıldı.

Yapılan açıklamada; “Şanlıurfa Emniyet Müdürlüğümüz Plaka Tanıma Sisteminin ( PTS ) İlimizde devre dışı bırakılması olayı ile ilgili,  İl Emniyet Müdürlüğümüzce başlatılan ve daha sonra Emniyet Genel Müdürlüğü Teftiş Kurulu Başkanlığı Polis Başmüfettişlerince devam eden İdari Soruşturma sonucunda Emniyet Genel Müdürlüğü Yüksek Disiplin Kurulunca; T.P., M.U., Ö.G., K.K. ve M.Y. hakkında "Amirin Yazılı Emrini Yapmamak" ve "Siyasal Eylemlerde Bulunmak" suçundan "Meslekten Çıkarma" cezası ile cezalandırılmaları kararı verilmiş olup; 27.07.2015 tarihinde meslekten ilişikleri kesilmiştir. Ayrıca soruşturmayı yürüten Polis Başmüfettişlerince Şanlıurfa Cumhuriyet Başsavcılığına Tevdi Raporu sunulmuştur.” Denildi.

Açıklamada; “Şanlıurfa Cumhuriyet Başsavcılığı Soruşturma evrakını incelediğinde; olayın Örgüt kapsamında değerlendirilmesi gerektiği sonucuna vararak; 19.08.2015 tarihinde olayla bağlantılı 9 şahıs için "Örgüt Üyesi Olmak" suçundan yakalama ve gözaltı talimatını Emniyet Müdürlüğümüze iletmiştir. 20.08.2015 günü 7 şahıs, devamında 2 şahıs gözaltına alınarak 22.08.2015 günü adli makamlara sevk edilmiş; T.K., M.U., K.K., M.Y., M.K. Savcılıktan tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmış; K.G., T.P., Ö.G., F.K. ise tutuklanma talebiyle sevk edildikleri Mahkeme tarafından "Adli Kontrol" şartıyla serbest bırakılmışlardır.

Ceza Muhakemesi Kanununun 109. maddesinde "100 üncü maddede belirtilen tutuklama sebeplerinin varlığı halinde, üst sınırı üç yıl veya daha az hapis cezasını gerektiren bir suç sebebiyle yürütülen soruşturmada, şüphelinin tutuklanması yerine adli kontrol altına alınmasına karar verilebilir"  denilmiş ve 109. ve 115. Maddeler arasında ayrıntılı bir biçimde düzenlenmiştir. Adli Kontrol; Tutuklanmayı gerektiren koşulların varlığı halinde, şüpheliye veya sanığa daha hafif nitelikte bir tedbir uygulanmasıdır. Tutuklamaya alternatif bir yükümlülüktür ve aynı amaca sahiptir. K.G., T.P., Ö.G., F.K. isimli şüphelilere de; çıkarıldıkları Mahkemece Yurt Dışına Çıkmaları yasaklanarak tutuklama tedbirinden sonra ki en ağır yaptırım olan, her haftanın her günü saat 14.00 ile 17.00 arasında ikametlerinin bağlı bulunduğu en yakın kolluk birimine imza vermek suretiyle adli kontrol altına alınma kararı verilmiştir. Anlaşılacağı üzere malum basın yayın kuruluşlarında yalan ve iftira içerikli; algı oluşturmaya yönelik haberlerinde iddia ettikleri gibi mahkemeye sevk edilen şüpheliler delil yetersizliğinden serbest bırakılmamışlar, suçu işlediklerine dair kuvvetli emareler bulunduğundan yargılanmaları sürecine başlanmıştır.” İfadelerine yer verildi.

Güncelleme Tarihi: 24 Ağustos 2015, 18:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195