Title of a News Article

Ertekin, Erdoğan’dan ne talep etti?

 Ertekin, Erdoğan’dan ne talep etti?
banner206

Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası (ŞUTSO) Başkanı E.Sabri Ertekin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a tüm Bakanlara ve ilimiz milletvekillerine bir yazı göndererek tarımda kullanılan enerji fiyatlarının, barajla sulanan alanların enerji fiyatlarının 3 katını geçmeyecek şekilde düzenlenmesi ile ilgili talebini iletti.

Başkan Ertekin gönderdiği yazıda şu ifadeleri kullandı: “Şanlıurfa’mızda abonesi yapılmış 12.000 adet kuyu, tahminen 3.000 adet de abonesi yapılmamış toplam 15.000 sulama kuyusu mevcuttur.  Bu kuyular elektrikle çalışmakta olup, bugün itibariyle 250.000 hektar alanı sulamaktadır. Hali hazırda Atatürk Barajıyla şu an için sulanan alan 205.000 hektardır. Bu sulamalar birçok insanı (35.000-40.000 kişiyi) sürekli istihdam etmektedir. Sulamayla verim artışı sağlanmakta olan ilimizide ekonomiye çok büyük katkı sağlamaktadır. 2012 yılı tarımsal üretimimiz 5 milyar TL’dir.

Ancak, elektrik enerjisi fiyatlarının yüksek olması dolayısıyla çok büyük sıkıntılar yaşanmaktadır. Özellikle özelleştirmeden sonra kaçak elektriğe müsaade edilmemesi nedeniyle bu fiyatlarla da sulama çok pahalıya mal olduğu için sulama yapılamamaktadır. Bu da hem istihdama hem de ekonomiye çok büyük zarardır. Devlet eliyle sulanan baraj sulamalarında dekar başına 20-30 TL alınırken tüm tesisini kendisi kuran elektrikle sulama yapan çiftçi, en verimli pompayı kullansa ve 250 metreden su çekse dahi dekar başına 350-400 TL elektrik ücreti ödemek durumundadır.  Bu rakam devlet eliyle yapılan sulamanın yaklaşık 13 katı kadardır. Aradaki fark büyük bir haksızlıktır.  Farkın 3 katı geçmemesi gerekmektedir. Aksi takdirde herkeste bir haksızlık yapıldığı kanaati hasıl olacaktır. Elektriğin kaçak kullanılmak istenmesi veya sulamanın yapılmaması çok büyük sosyal patlamalara yol açacaktır. Bunların önlenmesi için tarımda kullanılan enerji fiyatlarının, barajla sulanan alanların 3 katını geçmeyecek şekilde düzenlenmesi gerekir.

Şu andaki tarifelere göre, tarımda kullanılan elektrik, sanayide kullanılan elektrikten % 30 daha pahalıdır. Bunun için gerekli düzenlenmenin en kısa zamanda yapılarak yetişecek ürünün kaybedilmemesi ve istihdamın korunması gerekmektedir.  Gereğinin acilen yapılmasını saygılarımla arz ederim” dedi.

Güncelleme Tarihi: 13 Şubat 2014, 17:33
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195