Title of a News Article

Ertekin, SGK Bakanı'ndan bakın ne istedi?

.

Ertekin, SGK Bakanı'ndan bakın ne istedi?
banner206
 Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası (ŞUTSO) Başkanı E.Sabri Ertekin, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu ve ilgili kurumlara bir yazı göndererek, 1.935 TL olan asgari ücretli çalışanın işverene maliyetinin 1.547 TL’ye düşürülmesi ile ilgili işverenlerin beklentilerini ve taleplerini iletti.

Başkan E. Sabri Ertekin, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu ve ilgili kurumların Genel Müdürlerine gönderdiği yazıda şu ifadeleri kullandı: “Ak Parti Hükümetleri döneminde sağlık alanında çok ciddi atılımlar yapılmıştır. Bundan dolayı vatandaşta büyük bir memnuniyet hasıl olmuştur.  Vatandaşın sağlık imkanlarına ulaşımı kolaylaşmıştır. Yaptığınız hizmetlerden dolayı kişi başına muayene ücreti ve ilaç fiyatları düşmüştür. Bu güzel hizmetlerinizden dolayı teşekkür ederiz.

Yaptığımız hesaplamaya göre 25 yaşında işe başlayan bir kişi 65 yaşında emekli olması şartıyla, aylık 247 TL’lik sigorta kesintisi, hem sağlık giderlerini hem de emeklilik maaşını karşılamaktadır. Asgari ücretliden vergi alınmaması gerekir.

Buna göre; 1.300TL’ lik asgari ücret,

İşverene 1.300 + 247 =1.547 TL’ye mal olmalıdır.

Şu anki mevcut durumda 1.935 TL dir.

Önerdiğimiz şekilde ilave giderler aşağıya çekilirse istihdam artar, kayıt dışı azalır, Devlete de yük getirmez.  

Yeni teşvik sisteminden yararlanan tesislerde,  kişi başına ek maliyetler işsizlik fonu ve damga vergisi 62 TL iken, eski tesisler ise SGK+Vergi+işsizlik fonu ve damga vergisi 635.- TL ödemektedir. Arada büyük fark vardır. Örneğin 350 kişi çalıştıran bir işletmenin ayda 200.550.- TL fazla ödeme yapması gerekmektedir. Bir yandan yeni yatırımlarla istihdam sağlanırken, bir yandan da eski tesisler aradaki maliyet farkından dolayı rekabet edememekte, kapanmak zorunda kalmaktadır. Sonuç olarak da toplamda kayda değer bir istihdam artışı gerçekleşememektedir.

Devlete yük getirmeyen söz konusu önerimizin Türkiye genelinde uygulanmasını, mümkün olmaması durumunda hiç olmazsa 6. Bölgede hayata geçirilmesi hususunu, Takdirlerinize arz eder, saygılar sunarım” dedi.

Güncelleme Tarihi: 03 Nisan 2016, 19:26
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195