Title of a News Article

Esad'a yardım...

.

Esad'a yardım...
banner206
 The Guardian'ın incelediği belgeler, uluslararası örgütün iç savaşın başlamasından bu yana Şam rejimi liderinin eşi ve kuzeninin de aralarında bulunduğu isimlere para akıttığını gösteriyor.

İngiliz The Guardian gazetesi, Birleşmiş Milletler'in (BM) Suriye'deki Beşar Esad rejimi ve Esad ailesine milyonlarca dolar yardım yaptığını ortaya çıkardı.

Yardım programıyla ödenen paralar, Esad'la çok yakın ilişkilere sahip kişilere gitti. Para ödenen isimler arasında Esad'ın eşi Esma Esad ve kuzeni Rami Maluf da bulunuyor. Syria Tel şirketinin sahibi Maluf, ülkenin en zengin kişisi.

Guardian'ın araştırmaları, hem ABD hem de AB'nin yaptırım listesinde bulunan şirketlerin ve işadamlarının BM'den yüklü miktarda fon aldığını ortaya koyuyor.

Guardian'ın incelediği belgelerde, iç savaşın başladığı 2011 yılından bu yana yapılan ödemeler şöyle:

Şam rejimine çiftçiler ve tarımın gelişmesi için 13 milyon dolardan fazla ödeme yapıldı.

Devletin petrol şirketine en az 4 milyon dolar ödendi. Söz konusu iki madde Avrupa Birliği'nin yaptırımlar listesinde bulunuyor!

Dünya sağlık Örgütü, her yıl 5 milyon dolardan fazla parayı Suriye'nin ulusal kan bankası için harcıyor ancak bu departmanın kontrolü Esad'ın Savunma Bakanlığı'na ait.

BM'ye ait iki ajans, Esma Esad'ın hayır işleri için kurduğu vakfa 8.5 milyon dolar verdi. First Lady Esma Esad hem ABD hem de AB'nin yaptırımlar listesinde.

Unicef'in 267 bin dolar akıttığı El Bustan Derneği, ülkenin en gizemli ve zengin kişisi Rami Maluf'a ait. Esad'ın kuzeni olan Maluf, hayır işlerinde genellikle rejimi destekleyen silahlı grupları seçiyor.

Maluf'un sahibi olduğu Syriatel'e her yıl en az 700 bin dolar veriliyor. Suriye'nin en zengin ismi Esma Esad gibi hem ABD'nin hem de AB'nin kara listesinde.

BM'den yapılan açıklamada, yardım programı paralarının sadece hükümetin onay verdiği kuruluşlara gönderilebildiği ifade ediliyor ve paraların gerçekten amacına uygun harcanması için BM'nin elinden geleni yaptığı vurgulanıyor.

Ancak BM'yi eleştirenler yardım paralarının sadece Esad yanlılarının çıkarına kullanıldığını ve yüz binlerce kişinin ölümüne yol açan Suriye iç savaşının mimarı Beşar Esad rejiminin BM kaynaklarıyla koltuğunu salama almaya çalıştığını savunuyor. (milliyet)

Güncelleme Tarihi: 30 Ağustos 2016, 12:13
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195