Title of a News Article

Esad'dan Türkiye’ye mesaj

.

Esad'dan Türkiye’ye mesaj
banner206

Suriye rejim lideri Esad, ABD'nin Rakka'da yapmayı planladığı operasyona itiraz etti. Astana görüşmelerini Türkiye'nin engellediğini de iddia eden Esad, yine de ılımlı mesajlar vererek "Karşımızda birileri olursa biz görüşmeye hazırız" dedi.

Suriye'de rejimi elinde tutmaya devam eden Beşar Esad, Rus medyasına açıklamalar yaptı.

 

"ANAYASA KONUSUNDA RUSYA İLE ÇALIŞIYORUZ"

Esad, Rusya'nın yeni anayasa araştırmaları için komisyon oluşturulması önerisine ilişkin soruya "BM'deki temsilcimiz Beşar Caferi, dün Rusya'nın girişimlerini desteklediğimizi ifade etti ve Ruslarla detayları görüşüyoruz. Asıl sorun, bildiğiniz gibi biz Astana'ya gittik ancak diğer delegasyon toplantıya katılmadı, Astana'ya gelmedi" şeklinde yanıt verdi.

 

"TÜRKİYE ENGELLİYOR AMA BİZ GÖRÜŞMEYE HAZIRIZ"

Astana'daki tıkanıklık konusunda Türkiye'yi suçlayan Esad, yine de ılımlı mesajlar vererek "Eğer bir partneriniz yoksa bir şeyleri nasıl somutlaştırmaya başlayabiliriz? Anayasayı da içeren her şeyi tartışmaya hazır olduğumuzu söyledik. Ancak, Cenevre'ye kimlerin gideceğini görmemiz gerekiyor. Hükümet olarak bizim için, pozisyonumuz son derece net. Ayrıntıları ele almaya hazırız ancak başlıkları destekliyoruz" dedi.

 

"İZİNSİZ ASKERİ OPERASYON YASAL DEĞİL"

Esad, bir basın mensubunun, "ABD önderliğindeki koalisyonu Nisan ayı başlarında Rakka operasyonu başlatmayı planlıyor. Bunu doğruluyor musunuz? Eğer Rakka kurtarılırsa bu Şam'ın yönetimine mi yoksa bir anlaşmaya mı bağlı olacak? Amerikan birliklerinin Suriye'deki varlığı yasal mı?" sorusuna, " Suriye hükümetinin onayı olmadan Suriye'de herhangi bir askeri operasyon yasal değildir" yanıtını verdi.

 

"ABD'NİN PLANI TERÖRİSTLERLE MÜCADELE DEĞİL"

Esad, açıklamasını şu şekilde sürdürdü: "Rakka'yı ya da başka bir yeri kurtarmak için olsun Suriye topraklarında herhangi bir askeri birliğin varlığı istila olur. İkinci olarak, koalisyonun DEAŞ ile ya da teröristlerle hiçbir zaman mücadelede ciddi olmadığını biliyoruz. Bu nedenle eğer plan Rakka'yı kurtarmaksa planın gerçek niyetini anlamaya çalışıyoruz. Kimden kurtarıp kime vermek? Onların planı teröristlerle mücadele etmek, Suriye hükümetine yardım etmek değil. Suriye'nin birliği ya da Suriye'nin egemenliği değil"

 

"İSRAİLE KARŞI SINIRLARIMIZI KORURUZ"

Beşar Esad, " İsrail Savunma Bakanı Avigdor Lieberman'ın açıklamasının ardından Suriye sınırlarını korumaya devam edecek misiniz?" sorusuna "Sınırlarımızı korumak hakkımız. Yalnızca hakkımız değil aynı zamanda görevimiz de. Yetkililer olarak bunu yapmazsak Suriye halkı tarafından suçlanırız, bu durumdan sorumlu oluruz. Politikamızı ve kararlarımızı onların açıklamalarına göre belirlemiyoruz" yanıtını verdi.

Rusya Dışişleri Bakanlığının, İsrail Büyükelçisini İsrail'in Suriye egemenliğini ihlal etmesini görüşmek üzere bakanlığa çağırdığını ifade eden Esad, "Rusya, bu konuda önemli bir rol üstlenebilir. Rus politikası, uluslararası hukuka, BM Sözleşmesi ve BM Güvenlik Konseyi kararlarına dayanıyor" dedi.

 

F5haber

Güncelleme Tarihi: 22 Mart 2017, 08:07
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195

banner142