Title of a News Article

Esad füze attı, patriot uyudu

Esad füze attı, patriot uyudu
banner206
 Türkiye’nin olası saldırılara karşı NATO’dan istediği ve sınırdaki 3 kentte konuşlanmış Patriot bataryalarının hiçbiri, Suriye’den atılan füzeyi tespit edemedi. Bu durum, ‘Türkiye’nin uzun menzilli füzelere karşı korunması yeterli mi?’ sorusunu gündeme getirdi.

HATAY’ın Reyhanlı ilçesinde, Suriye sınırına yakın boş alanda önceki gece meydana gelen şiddetli patlamanın nedeninin, Suriye’den atılan uzun menzilli füze olduğu ortaya çıktı. Hürriyet’in aldığı bilgiye göre, Reyhanlı’ya düşen füze, Suriye’de rejimin en güçlü olduğu, Akdeniz’e kıyısı bulunan Lübnan sınırına yakın Tartus’tan fırlatıldı. Reyhanlı’da 4’üncü Hudut Bölüğü’nün 200 metre açığına düşen, askeri alanda maddi hasara yol açan ve düştüğü yerde 7 metre derinliğinde çukurun açılmasına neden olan füzenin, taktik balistik füze olduğu anlaşıldı. Suriye’nin elinde uzun menzilli SCUD füzeleri bulunuyor. Reyhanlı’ya düşen füzenin de SCUD olduğu tahmin edilirken, niteliğiyle ilgili çalşmalar sürdürülüyor.

KAPSAMA  ALANI  DIŞINDA
Reyhanlı’ya yaklaşık 200 kilometreden fırlatılan füzeyi, Suriye’den olası füze saldırısına karşı Türkiye’nin NATO’dan istediği ve sınırda 3 kentte konuşlanmış Patriot bataryalarından hiçbiri tespit edip yakalayamadı. Hürriyet’in “Genelkurmay açıklamasında da belirtilen füzeye karşı Patriot’lar neden devreye girmedi?” sorusuna yetkililer, “Füze, Adana, Kahramanmaraş ve Gaziantep’te konuşlu Patriot füzesavarları radar kapsama alanları dışında kalan bir bölgeye düşmüş” yanıtını verdi.

GENELKURMAY  ‘FÜZE’  DEDİ
Genelkurmay Başkanlığı’nın konuyla ilgili dün yaptığı açıklamada ise Reyhanlı’ya düşenin füze olduğu vurgulandı ancak tipi belirtilmedi. Açıklamada şöyle denildi:
“Suriye Ordusu ile muhalif gruplar arasında meydana gelen çatışmalar esnasında, Suriye Ordusu tarafından muhaliflere yapılan ağır silah atışları esnasında, bir adet roket-füze, Hatay-Reyhanlı ilçesi merkezinin hemen doğusunda yer alan Cüdeyde Mahallesi yakınına düşmüştür. Olayda herhangi bir can kaybı olmamış, bununla birlikte roket-füzenin patlaması sonucu meydana gelen cam kırıklarından 5 vatandaşımızın hafif şekilde yaralandığı bilgisi alınmıştır. Söz konusu roket-füzenin düştüğü mevki, 2’nci Hudut Alayı (Hatay) 2’nci Hudut Taburu (Narlıca) 4’üncü Hudut Bölüğü’nün (Reyhanlı) 200 metre kadar batısıdır. Bu nedenle, patlama sonucu etrafa yayılan taş ve toprak parçalarının tesiri ile anılan bölüğün ziyaretçi salonunun tavanı çökmüş, bina camları kırılmış, iki askeri aracın kaporta ve karoserinde hasar meydana gelmiştir. Merminin düştüğü yerde 15 metre genişliğinde, 7 metre derinliğinde bir çukur oluştuğu belirtilmiştir. Angajman kuralları çerçevesinde, Hatay-Yayladağı Dağardı Hudut Karakolu’nda konuşlu 2 adet 155 mm. Fırtına Obüsü ile 25 Mart 2015 saat 05.25’te, Suriye’de rejime ait bir topçu mevzine atış yapılarak karşılık verilmiştir. Gelişmeler dikkatle takip edilmekte olup, topraklarımıza mermi düşmesi durumunda, angajman kuralları çerçevesinde misliyle mukabelede bulunulmasına devam edilecektir.” 

Hatay’a da konuşlandırılmalı
SURİYE füzesinin Patriot’lar tarafından yakalanamamasını Hürriyet’e değerlendiren emekli Hava Korgeneral Erdoğan Karakuş, “Bu durum Hatay’a da Patriot yerleştirilmesinin şart olduğunu gözler önüne serdi ki bunu ben sürekli söyledim, söylemeye devam edeceğim” dedi. Karakuş, şunları söyledi: “Patriot’lar her şeyi yakalar diye bir şey yok. Atılan füze görüş alanına girmemiş olabilir ya da menzili yetmez. Ancak Türkiye’de Patriot’ların yerleştirildiği şehirlere bakarsak, şunu görürüz: Konuşlandırıldıkları yerler birilerinin menfaatlerine uygun yerler. Yani Kürecik’i, İncirlik’i koruyorlar. Hatay en riskli bölge. Hatay’a Patriot bataryası yerleştirilmesi şarttır.” (hürriyet)

Güncelleme Tarihi: 26 Mart 2015, 09:19
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195