Title of a News Article

Esnaf AVM’lere karşı direnemiyor

Esnaf AVM’lere karşı direnemiyor
banner206

Şanlıurfa Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Mehmet Altun, Şanlıurfa’da sayıları her geçen gün artan büyük marketlerle, bakkal kültürünün yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu belirtti.

Mahalle kültürümüzün değişmez parçası olan mahalle bakkalları artık AVM’ler ve market zincirlerinin yanında rekabet edemeyerek kepenk kapatma aşamasına geldi. Türkiye’de değişen ve büyüyen sermaye küçük esnafın kaderini de değiştirdi. Şanlıurfa Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Mehmet Altun, açıklamada, AVM ve market zincirleri sadece Şanlıurfa'da değil Türkiye'deki tüm esnafların en önemli ve korkulu rüyası haline geldiğini belirtti. Altun, "Bu marketler kuruldukları bölgedeki sadece bakkalları değil kırtasiyeci, kasap ve yüzlerce küçük esnaf gurubunu etkilemektedir. Yıllarca gerek Ankara'da olsun gerekse Şanlıurfa'da olsun her konuda bu süper marketlere şehir içinde ruhsat verilmemesi konusunu gündeme getirdik. Bir türlü istediğimiz yasayı çıkaramadık, böyle olunca da imkanı olan herkes her köşe başında bir süper market açtı. Odamıza gelen milletvekillerine her defasında anlattık. Eski Belediye Başkanı Ahmet Bahçıvan'dan bu güne kadar gelen her belediye başkanına yine defalarca söyledik ama maalesef bizi dinleyen olmadı. Artık bundan sonrada dinleyen çıkacağını sanmıyorum."

 

"KÜÇÜK ESNAF TEKNOLOJİYE AYAK UYRDURMALI"

Küçük esnafın süper marketler karşısında ayakta durabilmeleri için kendi mücadelesini kendisinin vermesi gerektiğini belirten Altun, şöyle konuştu:

"Her esnaf sadece dükkanının içini değil dışını ve çevresini temiz tutmalı, kendisinin ve işyerinde varsa başka çalışanın kılık kıyafeti, saç sakal tıraşı tertemiz düzenli ve bakımlı olmalı, dükkanındaki çeşitleri bol, taze temiz ve kaliteli olmalı, mal alırken piyasaları iyice araştırıp en iyi ürünü en ucuza temin edip ucuza satarak marketlerle rekabet edebilmeli, müşterileri ile tatlı dil ve güler yüzle sürekli irtibat ve güzel diyaloglar içinde olmalı, kendisini ve iş yerini teknolojiye uyarlamalı, bilgisayar, internet, kredi kartı için POS cihazı bulundurmalı, evlere servis yapmalı, dükkan açmadan önce o mahalle veya sokakta iyice bir fizibilite araştırması yapmalı, örneğin o sokakta daha önceden bakkal var mı, varsa kaç tane var, kendisi de orada açarsa bunları kaldıracak müşteri potansiyeli var mı vs. gibi araştırma yapmalı. Süper marketin kapalı olduğu saatlerde dükkanı açık olmalı, süper marketin satmadığı ürünleri tespit edip o ürünlerin satışına ağırlık vermeli, yenilenmeyen eskir mantığı ile sürekli kendini yenilemeli ve geliştirmeli."

 

'KOSGEB'TEN ESNAFA DESTEK DEVAM EDİYOR'

Kendini yenilemeyen küçük esnafın süper marketler karşısında kaybolup gittiğine dikkat çeken Altun, "Devletimizin KOSGEB aracılığı ile 5 bakkal birleşin hibelerden faydalanın projesi devam etmektedir. 5 esnaf birleşirse 250- 300 milyon TL eski para birimiyle 250-300 milyar hibe alabiliyor. Yeterli gelmezse 750 ile 1 Milyon TL (1 trilyon) gibi bir para çok düşük faizle 5 yıllığına kredi destekleri sağlanabiliyor. Bunlardan yararlanmak isteyenler organize sanayi bölgesindeki KOSGEB müdürlüğüne müracaat edebilir. Tüm üyelerime şahsım ve yönetim kurulum adına hayırlı işler ve bol kazançlar dilerim" diye konuştu.

Güncelleme Tarihi: 19 Eylül 2015, 08:56
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195