Title of a News Article

Esnafa prim kolaylığı

.

Esnafa prim kolaylığı
banner206
Ekonominin omurgası niteliğindeki esnaf ve sanatkârlar; istihdama da büyük katkı sağlıyor. Türkiye'de 1.8 milyon esnaf faaliyet gösteriyor. Esnafının tamamı Bağ-Kur'lu ve her ay Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) prim ödemek zorunda. Ancak Ocak ayında asgari ücrete yapılan yüzde 30'luk zam, esnafın ödediği Bağ-Kur primini de artırdı. En düşük Bağ-Kur primi 1 Ocak'tan geçerli olmak üzere 128 lira artarak 568 liraya fırladı. Emeklilik için yaşı bekleyen Bağ-Kur'lunun sadece sağlık primi ödemesi gündemde. Bu da 100 liranın altında bir rakam olacak. Yaşı bekleyen çok 1 Ekim 2008 sonrasında çalışma süresi arttıkça bağlanacak emekli aylıklarının düştüğüne dikkat çeken Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken şöyle dedi: "Bu kapsamda çok fazla esnaf var. Prim gün sayısı dolmuş ancak emeklilik için yaş şartının dolmasını bekleyen esnaf vergi kaydı açık olduğu sürede hem yaşlılık sigortası, hem Genel Sağlık Sigortası hem de kısa vadeli sigorta kollarına ödeme yapmayı sürdürüyor."

Ödemek zorunda kalıyor
Artan prim yükü, günü kurtarmakta zorlanan esnafın belini büker hale geldi. Esnaflık yapan herkesin Bağ-Kur'lu olması şart. Dolayısıyla emeklilik için primi dolduğu halde esnaflık yaptığı için her ay 568 lira ödemek zorunda olan 100 binlerce esnaf var. Prim gün sayısı dolduğu halde emeklilik için yaşı bekleyen, vergi kaydı açık olduğu içinde sigorta prim ödemesi yapmaya devam eden esnaf ve sanatkarın emekli aylığı da her geçen gün düşüyor.

Fazla prim düşük aylık
Esnafın emeklilik için beklediği sürede 568 lira prim ödemeye devam ettiğini dile getiren Bendevi Palandöken, "Esnaf daha çok prim ödeyip düşük maaş alıyor. Bu nedenle esnaf prim gün sayısının dolduğu ancak emeklilik için yaşı beklediği hallerde yalnızca Genel Sağlık Sigortası primini ödesin. Nasılsa, primlerin aylığa faydası yok. Bu önerimizi aldık" diye konuştu.

  

Güncelleme Tarihi: 08 Haziran 2016, 08:41
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195