Title of a News Article

Evi olanlar dikkat! Bu ay son

.

Evi olanlar dikkat! Bu ay son
banner206

Ev sahiplerinin yükümlülüğündeki 2015 emlak vergisi 2. taksit ödemeleri başladı ve 30 Kasım'da sona eriyor Ev sahipleri için kritik tarih yaklaştı. 2015 emlak vergisi 2. taksit ödemeleri başladı. İşte emlak vergisiyle ilgili merak edilenler ve izlemeniz gereken yol.

Emlak vergisi ödemeleri '1319' sayılı kanun gereğince taşınmazlar için geçerli ve sadece taşınmaz sahipleri tarafından ödeniyor.

2 taksitten meydana gelen emlak vergisinin ilk taksit ödemeleri haziran ayında yapılmıştı.Emlak vergisi 2. taksit ödemeleri devlet tarafından herhangi bir ek süre verilmezse aralık başı kasım sonunda sona erecek.

Emlak vergisi ödemelerinde büyükşehir belediyelerine bağlı olan bölgelerde fiyatlandırma farklı bir biçimde uygulanıyor. Ev, arsa, arazi ve işyeri sahiplerinin her sene ödeme zorunluluğundaki emlak vergisinde bir taşınmazın birden fazla sahibi varsa ödemeler bu sefer mülkiyet türüne göre farklılık gösteriyor.

Bir bina ya da arazide paylı mülkiyet halinde malik olan hisseler oranında mükellef kabul ediliyor. Eğer elbirliği mülkiyette ise malikler vergiden müteselsilen sorumlu tutuluyor.

Büyükşehir belediyesine bağlı olan mülkiyetlerde de emlak vergisi diğer şehirlere kıyasla yüzde 100 oranında bir zam uygulanarak ödeniyor.

2015 emlak vergisi ödemelerinde sistem oldukça kolaylaştırılmış durumda. Söz konusu taşınmaz hangi belediyeye bağlıysa o belediyeden ödeme yapılıyor. Ancak bunun yanı sıra bağlı olunan belediye eğer 'e-belediye' sistemini kullanıyorsa, ödemeler internet üzerinden de yapılıyor. Bir diğer alternatif ise PTT aracılığı ile ödemeleri yapmak.

Emlak vergisi ödemelerinde gecikme zammı söz konusu. Bu zam oranı da her ay için yüzde 1.4 olarak belirlendi. 'Emlak Vergisi Kanunu'nun 32'inci maddesine göre beyanname verilmemesi halinde vergi aynı kanun hükümleri kapsamında idarece tarh edildiği gibi vergi ziyaı cezası da kesiliyor' Ayrıca İdarece yapılan tarhiyata vergi ziyaı cezası kesimi yapılıyor. Kesilecek ceza tutarı da ziyaa uğratılan emlak vergisinin bir katı olarak hesaplanıyor.

 

İSTANBUL 2015 EMLAK VERGİSİ ORANLARI NEDİR?

İstanbul'un büyükşehir kapsamında olması sebebiyle vergi oranı yüzde 100 arttırımlı olarak uygulanıyor. İstanbul'daki mevcut durum kapsamında konutlar için binde 2, işyeri olarak nitelendirilen taşınmazlar için binde 4, arsa vasfındaki taşınmazlar için binde 6 ve araziler için binde 2 oranında vergi ödemesi gerçekleştiriliyor.

Büyükşehir olmayan şehirlerde ise binalarda binde 2, meskenlerde binde 1, arazilerde binde 1 ve arsalarda binde 3'lük ödeme yapılıyor.

 

(Kübra Genç/Habertürk)

Güncelleme Tarihi: 05 Kasım 2015, 15:39
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195