Title of a News Article

Fevzi Demirkol ile özel röportaj...

.

Fevzi Demirkol ile özel röportaj...
banner206

Haliliye Belediye Başkanı Fevzi Demirkol, 30 Mart 2014 yerel seçimlerinde halkın yüzde 72’lik desteği ile belediye başkanlığına seçildiğini anımsatarak, “Kalan yüzde 28’i kazanmaya çalışıyoruz ama hizmet noktasında Haliliye halkının yüzde 100’üne hizmet yapıyoruz” dedi.

 

RÖPORTAJ: REŞAT UZUN

Bu haftaki röportajımızın konuğu Haliliye Belediye Başkanı Fevzi Demirkol oldu. Siyasete nasıl girdiğini ve Haliliye Belediyesinin çalışmalarını konuştuğumuz Başkan Demirkol, Haliliye İlçesinde kent merkezine de kırsala da dengeli bir şekilde hizmet götürdüklerini söyledi. Demirkol, partisi ile ilgili de, AK Parti’nin siyasette köklü bir değişime imza attığını belirtti.

 

“Borcumuz yoktur”

Haliliye Belediyesinin borcunun bulunmadığına da vurgu yapan Demirkol, “Kaynakları etkili kullanmayı kendimize ilke olarak belirlemişiz. Bu bakımdan Haliliye belediyesi olarak bizim kasamızda yüklü miktarda para var ve bu parayı kullanmıyoruz değil bu parayı kullanıyoruz. Borcumuz da yoktur. Haliliye Belediyesinin tüm harcamaları belediyenin sitesinde vardır” dedi.

 

İşte Haliliye Belediye Başkanı Fevzi Demirkol ile yaptığımız röportaj…

Haliliye Belediyesinde 2 yıllık bir geçmişiniz var. Uzun yıllardır siyasetçisiniz ama uzun yıllar sonra siyasi bir kimliğe büründünüz. Siyasete nasıl atıldınız?

Gençlik yıllarımdan itibaren siyaset ve sosyal hadiselerin içerisinde oldum. Eğer bir kimse; Gençliğinde veya hayatının herhangi bir döneminde sosyal hadiseye ilgi duyuyorsa, sosyal sorumluluk bilinci içerisinde hareket ediyorsa kurumsal manada siyasetin içinde olsun olmasın siyasetin içindedir ama kurumsal manada içerisinde olmakla beraber sosyal hadiseye kayıtsız kalıyorsa o insan siyasetin içinde değildir. Bu bakımdan ben gençlik yıllarımdan itibaren hep sosyal hadiselerde duyarlı davrandım, bir insan olmanın mensubiyeti içerisinde, bir Müslüman olmanın mensubiyeti içerisinde insanlara, sevinçli günlerinde, acılı günlerinde, sıkıntılı günlerinde yardımcı olmaya çalıştım. Gençliğimden itibaren bu davranışlarım devam etmiştir ve halen de devam ediyor. AK Parti kurulduğu zaman da parti içerisinde yer aldım, daha sonra partinin çeşitli kademelerinde, yönetimde yer aldım. 30 mart 2014 tarihinde yapılan mahalli seçimlerde AK Parti’nin Haliliye belediye Başkan Adayı olarak gösterildim. Elhamdullah çok şükür, halkımıza da teşekkür ediyoruz. Bizi çok büyük ölçüde desteklediler ve Türkiye’de bizi 2. Yapacak bir sonuçla Haliliye’yi temsil etme görevini verdiler, yüzde 72 oy aldık. Kalan yüzde 28’i kazanmaya çalışacağız ama hizmet noktasında Haliliye halkının yüzde 100’üne hizmet yapıyoruz.

 

Fevzi Demirkol Urfa’da gerçekten bilinen, tanınan bir isim. Sizin bir özelliğiniz de var; Herkesi tanıyorsunuz, konuştuğunuz bir gencin soy ismini sorduğunuzda  babasının kim olduğunu, ailesinin kim olduğunu, hangi aşirete mensup olduğunu çözebiliyorsunuz. Bu özelliğiniz nereden geliyor?

Sadece Haliliye değil, tüm ilçelerde, kırsalda, merkezde tanıdığım dostum çoktur. Bunların bir kısmi ailemden gelen, büyüklerimizden gelen dostluklardır, bir kısmı da halk arasında geliştirdiğim dostluklardır. Ben bunu hep söylüyorum; Bana dostlarım büyüklerden kaldı, babamdan kaldı, ben de bu dostlarımızı Allah nasip ederse evlatlarıma bırakmak istiyorum. Ben toplumun acılı gününde, sevinçli gününde yanında olmuşumdur, hiçbir zaman kendime zaman ayırma noktasında bir düşüncem olmamıştır. Bütün meselelerde halkın yanında olmuşumdur. Bu manada Urfa’yı çok iyi bilen insanlardan birisiyim.

 

Siyasi geçmişiniz AK Parti’den öncesine de dayanıyor. AK Parti öncesi siyaset ile şimdiki AK Parti siyasetini kıyaslayabilir misiniz?

2002 Yılında AK Parti iktidara geldi. AK Parti öncesi ve sonrası diye değerlendirecek olursak; AK Parti öncesinde tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de iki kutuplu bir siyaset anlayışı var. AK Parti, kurulduktan sonra halkın değerlerine daha fazla sahip çıktığı için ve toplumdaki değişimi çok iyi gözlemlediği için 2002 seçimlerinden buyana siyasi iktidar olmuştur ve halen de iktidar olarak devam etmektedir. AK Parti, siyasette köklü bir değişime imza atmıştır.

 

30 Mart 2014 seçimleri öncesi AK Parti’de bir yöneticiyken, aday adayı olmadığınız halde Şanlıurfa’nın en büyük ilçesi olan Haliliye Belediyesine başkan adayı gösterildiniz. Adaylığınız büyük teveccühle karşılandı ve belediye başkanı seçildiniz. Seçim döneminde Haliliye halkına vaatleriniz oldu, geride bıraktığımız 2 yıl içerisinde vaatlerinizin kaçını gerçekleştirdiniz? Ayrıca halkın yüzde 72 destek ile size vermiş olduğu ağırlığın farkında mısınız?

Haliliye, Şanlıurfa’nın merkezidir. Haliliye’de bütün ilçelerimizden insanlarımız yaşıyor. Tüm kamu kurum ve kuruluşları Haliliye İlçesinde ve Urfa’nın fazla nüfusu, seçmeni Haliliye İlçesindedir. Seçimlerde de halk bize büyük bir destek verdi. Bu destek dolayısıyla halkımıza bir kez daha teşekkür ediyoruz. Biz de halkımıza layık bir şekilde çalışmak istiyoruz. 2 Yıl Haliliye’ye hizmet için gece gündüz demeden çalıştık, vaatlerimizi de yerine getiriyoruz. Bizim dönemin sonunda Haliliye bugünkü durumundan daha farklı olacak. Şehrin merkezi olmasından dolayı beklenti yüksek, bu beklentiye cevap verecek hizmetlerimiz zaten oluyor. Haliliye’nin kent merkezinde 32 muhtarlığı var, 137 de kırsal olmak üzere 169 mahalleden oluşmaktadır. Kent merkezinde yapılaşmanın tam teşekkül ettiğini ve kenar semtlerde de yapılaşmanın halen devam ettiği nüfus artışının çok olduğu bir ilçedir.

 

Geriye baktığımızda 2 yıllık bir süre geride kaldı. Böyle bir algı söz konusu; “Haliliye Belediyesi çalışmıyor, başkan her şeyi kendisi yönetmek istiyor, başkan personele yetki vermiyor” eleştirileri var, bu eleştiriler hakkında neler söylemek istersiniz?

Tabi ki herkesin görüşüne saygılıyız, herkesin kendine göre bir değerlendirmesi vardır. Haliliye Belediyesi yeni kurulduğu için bir belediyenin karşılaşacağı sorunlarla karşılaşmıştır ama çok şükür biz üstesinden gelmişiz. Yeni bir belediye olduğu için hem kurumsal manada bir ihtiyacımız vardı birde ayrıca mekânlar yönünden zamana ihtiyacımız vardı, geçmiş sürede biz bunu iyi değerlendirdik. “Haliliye Belediyesinde bütün yetkiler başkandadır” şeklinde bir algı kesinlikle yanlıştır, yoktur. Bizim Haliliye Belediyesi personelinin tamamına güvenimiz tamdır. Haliliye Belediyesinde biz tüm yetkileri dağıtmışız, müdürlerimizin yetkileri vardır, başkan yardımcılarımızın da sorumlulukları vardır. Ayrıca biz Haliliye Belediyesi olarak her hafta sonunda müdürlerimizle değerlendirme toplantısı yapıyoruz. Haliliye Belediyesi kurumsal manada kurumsal yapıyı oluşturuyor. Haliliye Belediyesinde keyfi uygulama yoktur, kurumsal bir yapı söz konusudur.

 

Konuşmanızda fiziki yapıdan bahsettiniz, Belediyenizin idari binası yok. 2 Yılda belediye binası yapılıp, bitirilebilirdi eleştirileri de söz konusu.  Belediye Binası projeniz var mı?                      

Bu husustaki arayışlarımız artık netice verme aşamasına geldi. Bizim meskun mahalde olduğumuz için belediye binasını herhangi bir şekilde özel mülkiyetten temin etme imkanımız yok. İstimlak veya satın alma yoluyla arsa bulmamız mümkün değil, Haliliye Belediyesi de yapılaşmanın tam olduğu bir ilçedir. Bahçelievler bölgesinde, Yenişehir Bölgesinde veya Atatürk Bulvarı üzerinde merkezi yerlerde özel şahsa ait yada özel kuruluşlara ait büyük alanlar mevcut değildir. Eğer varsa da zaten onlar kamu kuruluşlarına tahsis edilmiştir. Bizim yapacağımız belediye binası ile ilgili tüm arsaların kamudan temin etme mecburiyetimiz vardır. İnşallah 2016 yılı içerisinde belediye binamızın temelini atacağız ve inşaatına başlayacağız.

 

Başkanım, konuşmanızda, yapılaşmanın tamamının gerçekleştiğini söylediniz ama bir taraftan Haliliye’nin gelişim alanı için Dağ eteği bulunuyor. Dağeteği ne olacak, insanlar yatırım bekliyor. Buraya Büyükşehir mi yoksa Haliliye Belediyesi mi hizmet götürecek?

Dağeteği, Haliliye Belediyesi kurulmadan önce Şanlıurfa Belediyesi tarafından yapılmıştı. Ayrıca Haliliye Belediyesi olarak ve Büyükşehir Belediyesi olarak daha önce Dağ eteğinde yapılmış olan uygulamaların hiçbirisini değiştirmedik. Büyükşehir Belediyemiz de, dağ eteği bölgesi ile ilgili 1/5000’lik plan geçti. Dağ eteği bölgemizde inşallah yakın tarihte Büyükşehir Belediyemizle birlikte alt yapı çalışmalarına başlayacağız ve Dağ eteği Haliliye’nin tekrardan bir gelişme sahası olarak hizmete açılacaktır.

 

Mesainizin büyük bir kısmını kırsalda geçiriyorsunuz. Haliliye’de kırsal nüfusu yüzde 20’leri geçmiyor. Buna rağmen kırsalı ihmal etmiyorsunuz. Bir taraftan kırsalın bir kısmı Arap kökenli, bir kısmı da Kürt kökenli. Siz Kürtlerle, Araplar arasında, Araplarla Türkler arasında, Türklerle Kürtler arasında bir ayrım yapıyor musunuz? Ayrıca kırsa gittiğiniz vatandaş en çok sizden ne talep ediyor?

Biz ne kırsalı ne de kent merkezini ihmal edeceğiz. İki yere de hizmeti dengeli şekilde götürüyoruz. Nüfus bakımına bakarak aciliyete göre hizmetimiz söz konusudur. Bizim insanımızın tamamı bizim insanımızdır, ayrım yapıyoruz. Haliliye’de halkın yüzde 100’üne hizmet ediyoruz. Biz Kürtlerin yaşadığı bölgede de, Arapların yaşadığı bölgede de kent merkezinde yaşayan insanların olduğu bölgeye de dengeli hizmet ediyoruz. Belediye olarak mahallelerde yeni yollar açıyoruz, kilitli parke taşı döşemesi devam ediyor, park bahçe düzenlemelerimiz devam ediyor.

 

Siz daha önce  belediye başkanı olsaydınız Devteşti’ndeki bitişik nizama vicdanen izin verir miydiniz? Devteşti’nde ilerleyen zamanda kentsel dönüşüm olmaz mı? Bitişik imarla ilgili sıkıntılar yaşamaz mısınız?

Tabi ki bunlar bizim dönemimizden önce yapılmış planlar. Bizim dönemimizde gelmiş olsaydı ne olurdu? Bize sunulacak bilgilere göre ve teknik ekibin yapacağı çalışmalar doğrultusunda ekibimizin tavsiyeleri olacaktı ve biz de buranın uygulanabilir mi, uygulanamaz mı olduğuna karar vereciktik. Ancak bu bizden önce yapılmış bir imar anlayışıdır. Biz Haliliye Belediyesi olarak insanların daha rahat ortamlarda yaşayabilmeleri, her türlü sosyal aktivitelerinin olduğu bir konut anlayışı getirmek istiyoruz. Bununla ilgili yeni çalışacağımız bölgelerde yeşil alanın daha fazla olduğu, yolların geniş olduğu ve insanların evlerinden işlerine en rahat şekilde ulaşmasını sağlayabilecek şekilde yolların düzenlenmesi, yeşil alanların düzenlenmesi ve ayrıca insanların can güvenliğinin sağlanması noktasında sağlıklı ortamlar oluşturmak adına yeni planlarımız olacak.

 

Sloganınızda ‘İlklerin belediyesi’ sloganını kullanıyorsunuz. Haliliye’de 2 yıllık süre içerisinde ne tür ilklere imza atıldı?

İlklerin belediyesi dediğimiz zaman her sahada ilklerimiz var. Bizim temizlikte uygulamadığımız ilkler var. İbadethanelerin temizlenmesi için bir makine getirdik. Bu Şanlıurfa’da bir ilktir. Bayat ekmeğin atılmasını önlemek için bayat ekmek kutuları koyduk. Temizlikte konteynerleri alıp şantiyeye götürüp yıkamak yerine yerinde aracın içine alarak yıkayan konteynır yıkama aracını hizmete koyduk. ‘Temiz Haliliye’ hedefiyle yola çıktık ve bu hedefimize vardık, şimdi tertemiz Haliliye diyoruz.  Dünyanın 13 ülkesinden 328 üniversite hocasının katılımıyla "Halk Kültüründe Kadın"  konulu bir sempozyum düzenledik. Bölge turizmini tanıtmak için Ankara ve İstanbul yol güzergâhlarındaki billboardlarda Göbeklitepe ve Haliliye’yi tanıttık. Ramazan ayında iftar çadırları da kurduk, ilk defa sahur ikramı da bizde oldu. İlk defa soframıza gelemeyen insanlara da sıcak yemek evlerine gönderdik.

 

Göbeklitepe sizin için ne ifade ediyor?

 Göbeklitepe Haliliye’yi, Göbeklitepe Şanlıurfa’yı, Göbeklitepe Türkiye’yi turizm açısından dünya ülkeleri arasında ön sıraya taşıyacak tarihi ve en eski yapıt. Bizim anlayışımıza göre; Şuanda Göbeklitepe’den eski bir yapıt yok. Tarihi değiştirmesi açısından Göbeklitepe bizim için önemli. Göbeklitepe’yi layıkıyla dünyaya tanıtabilirsek, Göbeklitepe’yi görmeye gelen insanlar bu bölgenin turizmine, ekonomisine katkı sağlayacak ve bu şekilde bölgede yaşanan işsizlik sorununu çözmüş olacağız. Göbeklitepe ile ilgili de ilk defa film festivali düzenledik, bunu da tanıtım amacıyla yaptık. Göbeklitepe ve haliliye’nin tanıtımıyla ilgili tanıtım faliyetlerimiz devam edecektir.

 

Bir siyasetçi, bir abi kimliğiyle kendinize şuan ‘Haliliye Belediye Başkanı’ olarak kaç puan verirsiniz?

Benim verdiğim not değil halkın bana vermiş olduğu not çok önemlidir. Halkın bize desteği, güveni de Elhamdullah çok şükür tamdır.

 

Büyükşehir Yasası zaman zaman tartışılıyor. Bu konuda sıkıntı yaşıyor musunuz? Ankara’ya proje götürdüğünüz Bakan Faruk Çelik başta olmak üzere milletvekillerinden destek alabiliyor musunuz?

Siyaset, insanlara hizmet etme sanatıdır. Siyasetin tüm aktörleri insanlara hizmet ederek, insanların gönlünü kazanma doğrultusunda çalışmaktadırlar. Bakanımız Sayın Faruk Çelik Bey ve milletvekillerimizin tamamı ayrıca belediye başkanlarımızın tamamıyla tam ahenk ve uyum içerisinde çalışıyoruz. Bu bağlamda bizim götürdüğümüz tekliflerimizi ve ihtiyaç duyduğumuz hizmetleri Bakanımız anında çözmektedir. Milletvekillerimiz de aynı şekilde gittiğimiz zaman bizlere gerekli desteği veriyorlar.

 

Urfa’da belediyelerde maddi sıkıntı söz konusu, kamuoyunda da, Haliliye Belediyesinin kasasında yüklü miktarda para olduğu söyleniyor.  Bu parayı ne zaman harcayacaksınız gibi eleştiriler de var. Yoksa siz bu parayı hizmete yansıttınız da kamuoyu bilmiyor mu?

Belediyelerin kaynak yaratmada ve kaynağı verimli kullanmada etkili çalışması gerekiyor.  Haliliye Belediyesi olarak hizmetlere çok yüklü miktarda para ayırdık ama bizim yine şikâyet etme huyumuz yok. Kaynakları etkili kullanmayı kendimize ilke olarak belirlemişiz. Bu bakımdan Haliliye belediyesi olarak bizim kasamızda yüklü miktarda para var ve bu parayı kullanmıyoruz değil bu parayı kullanıyoruz. Borcumuz da yoktur. Haliliye Belediyesinin tüm harcamaları belediyenin sitesinde vardır.

 

Görev süreniz bittiğinde yeniden belediye başkanlığı adaylığınızı düşünür müsünüz?

Benim gelecekle ilgili hiçbir planım yoktur. Biz gayret ederiz, dönemimizin sonunda Cenab-ı Hak ne takdir etmişse veya o zamanki düşüncelerim neyse o doğrultuda değerlendiririz. Gelecekle ilgili hiçbir planım yoktur.

 

Başkanım röportaj için zamanınızı ayırdığınızdan dolayı teşekkür ederiz.

Bize bu imkanı verdiğiniz için, bizim sesimizi halkımıza duyurduğunuz için şahsınıza ve Urfastar ailesine teşekkür ediyorum.

 

Fevzi Demirkol kimdir?

1953 Yılında Şanlıurfa’da doğdu. İlkokulu Şanlıurfa Atatürk İlkokulunda okudu. Orta okul ve lise eğitimini Urfa Lisesinde tamamladı.

Yıldız Üniversitesi Elektrik Mühendisliği Bölümünden 1979 yılında mezun oldu. Şanlıurfa Meslek Yüksek Okulu Elektrik Bölümünün açılmasına öncülük ederek, 1980-1983 yılları arasında öğretim görevlisi olarak derslere girdi. Mezuniyetinden bu yana Elektrik Mühendisi olarak çalışmakta ve aynı zamanda çiftçilikle uğraşmaktadır. 14.06.2009 & 15.01.2011 tarihleri arasında Ak Parti Şanlıurfa İl Başkan Yardımcısı, İl Yerel Yönetimler Başkanı olarak görev yaptı. 12 Haziran 2011 milletvekili genel seçimlerinde Ak Partiden milletvekili aday adayı oldu. 03.06.2012 tarihinden bu yana Ak Parti İl Yönetim Kurulu üyesi görevini devam ettirmekteydi. Demirkol, 30 Mart 2014 yerel seçimlerinde Haliliye Belediye Başkanlığına seçildi.

Evli ve üç çocuk babasıdır.

 

 

Bu arada Haliliye Belediyesinin faaliyet bilgileri şu şekilde…

1.      Merkez ve kırsal mahallelerimizde toplam 824 bin metrekare kilitli beton parke döşeme çalışması yaptık.

2.      Stabilize yol yapım çalışmalarımız kapsamında kırsalda 20 bin 373 kamyon, merkezde ise 5 bin 905 kamyon malzeme serme işlemini gerçekleştirdik.

3.      49 kırsal mahalle veya mezramızda stabilize yol yapım çalışmalarını tamamladık.

4.      34 kırsal mahallemizde çok amaçlı kültür ve taziye evi yapıyoruz.

5.      19 merkez mahallemizde muhtar evi yapıyoruz..

6.      169 merkez ve kırsal mahalle muhtarımıza bilgisayar hediye ettik.

7.      Hoş geldin bebek projesiyle 12 bin yeni doğan bebeğe hastane çıkış seti hediye ettik.

8.      Evde bakım hizmetimizle ihtiyaç duyan ailelerin temel ihtiyaçlarını karşılıyoruz.

9.      İlçemiz genelindeki ibadethane ve taziye evlerine toplam 22 bin metrekare halı yardımında bulunduk.

10.  Karşıyaka Mahalle’mizde 19 bin metre karelik park yapımına başladık.

11.  Devteşti Mahalle’mizde 31 bin metre karelik 8 parkın yapımına başladık.

 

KENTE İLK KAZANIMLAR

1.      İbadethane temizleme aracını kente ilk defa getirdik.

2.      Konteyner yıkama aracını ilk defa biz kullandık.

3.      Mobil atölye ile yerinde çözümler bulduk.

4.      Granit silme aracını kente getirdik.

5.      Vakumlu yaprak toplama aracını ilk defa biz kullandık.

6.      Göbeklitepe Film Festivalini ilkler arasına koyarak Şanlıurfamıza kazandırdık.

7.      Evde bakım hizmeti başlattık.

8.      Göbeklitepe’yi İstanbul ve Ankara’da billboardlar aracılığı ile tanıttık.

9.      Parklara göstergeli fitness aletlerini getirdik.

10.  Parklara dev akvaryumlar yerleştirdik.

 

Güncelleme Tarihi: 31 Mart 2016, 10:00
YORUM EKLE
YORUMLAR
memet
memet - 8 yıl Önce

selam yazı dikkatimi çekti kısa ve net diyeyim başkan diyorki yüzde 72 oy almış evet doğru hele demirkol olarak seçime gir bakalım 300 oy alıyomusun başkan

ibrahim
ibrahim - 8 yıl Önce

Gerçekten Sayın Başkanım çok büyük hizmetler bu dediğiniz araçlar ve Billboarlar olmasaydı biz ne yapardık.Somut hiç bir projeniz yoktur.Sadece sohbet üzerinden insanları sakinleştiriyorsunuz bu yeteneğiniz var sadece

Mehmet Ali
Mehmet Ali - 8 yıl Önce

Yav ayıp Başkanım siz bize pıroje sunun hani dağeteği çalışmanız hani yol hani imar millet sizde içraat bekliyo söz verdin sözünü tut

SIRADAKİ HABER

banner195