Title of a News Article

Flaş! Bakan açıkladı 4 Bin kişi alınacak...

Flaş!  Bakan açıkladı  4 Bin kişi alınacak...
banner206
 4 BİN YENİ HAKİM SAVCI

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, darbe girişiminin ardından 4 bine yakın Fetullahçı  Terör Örgütü mensubu hakim ve savcının ihraç edilmesinin ardından, yargının  işleyebilmesi için yeni hakim ve savcı alımı yapıldığını hatırlattı.

Gül, "Her geçen gün normalleşiyoruz. 15 Temmuz'un ardından yaklaşık 4  bin hakim savcı sisteme dahil edildi. Bu ay sonu bin 300 hakim savcı kurası daha  çekeceğiz. Yaklaşık yine bu yıl içinde sisteme 4 bin civarında hakim savcıyı  kürsüye alacağız. Bu sene sonu itibariyle hakim savcı ihtiyacımızı rutine ve  normalleştirmeye getireceğiz" şeklinde konuştu.

"Zorunlu arabuluculukta başarı yüzde 70"

Bakan Gül, 1 Ocak itibariyle başlayan işçi-işveren alacaklarında  zorunlu arabuluculuk uygulamasının yargının iş yükünü azaltmaya başladığını  belirterek, "Uygulamanın bir aylık başarı oranı yüzde 70 düzeyinde. Yani  arabulucuya başvuran yüz kişiden yetmişi dava açmadan anlaşma yoluna gitmiş. Eğer  bu anlaşmalar olmasaydı 5 bin dosya mahkemelerde görülecekti. Uygulama sayesinde  5 bin dosya sisteme girmeden ortadan kalktı." dedi.

Arabuluculuk uygulamasının kapsamını genişletmeyi hedeflediklerini  bildiren Gül, mahkemeden önce arabulucuya başvurma zorunluluğunun vatandaş ve  devlet ile devlet kurumlarının birbiri arasındaki uyuşmazlıklarda da uygulanması  için çalışıldığını kaydetti.

"FETÖ'den tutuklu ve hükümlü sayısı 38 bin 470"

FETÖ'nün darbe girişimiyle ilgili davaların hızlı bir şekilde  görülmeye devam ettiğini bildiren Gül, şu bilgileri verdi:

"Bugün itibariyle FETÖ'den tutuklu ve hükümlü sayısı 38 bin 470 kişi.  Darbe girişiminde fiilen katılan tutuklu sayısı 4 bin 170 kişi. 480 kişi beraat  kararı aldı. 5 bin 704 kişi de hüküm giydi. Bu tutuklulardan 7 bin 512'si asker,  bin 141'i hakim ve savcı, 8 bin 250'si emniyet mensubu. Bunlar hukuk çerçevesinde  yargılanıyor. Suçlu olan cezasını alıyor, eğer suçsuzsa beraat ediyor, tutuklu ya  da tutuksuz yargılanıyor. Bunlara mahkemeler karar veriyor."

Gül, darbe girişimi davalarının hızlanması için 15 Temmuz'dan itibaren  123 yeni mahkeme kurulduğunu anımsatarak, söz konusu davaların bu yıl itibariyle  ülkenin ve milletin gündeminden çıkması için gerekli adımların atıldığını  söyledi.

"Haftaya bitirip genel başkanlarımıza sunulabilir"

Abdulhamit Gül, yüzde 10 seçim barajına ilişkin bir soru üzerine,  barajın indirilmesinin gündemde olmadığını, AK Parti ile MHP arasında oluşturulan  Milli Mutabakat Komisyonu görüşmelerinde ittifaka yönelik ana meseleler üzerinde  konuşulduğunu söyledi.

İttifak kuracak partilerin oy pusulasında nasıl yer alacağına ilişkin  değerlendirmeleri sorulan Gül, teknik ayrıntıları bitirmek üzere olduklarını,  ülkeye yakışacak bir model çıkacağını dile getirdi.

Gül, "Tarih vermek bu gibi durumlarda çok doğru değil ama belki  haftaya bitirip genel başkanlarımıza sunulabilir. Biraz teknik çalışmalara bağlı  ama uzun bir süre olmayacak. Uzatmayı da düşünmüyoruz. Aşağı yukarı hemen hemen  olgunlaştı." dedi.

kaynak:milliyet.com.tr



Güncelleme Tarihi: 11 Şubat 2018, 15:10
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195