Title of a News Article

Göbeklitepe'de skandal!

Göbeklitepe'de skandal!
banner206

Dünya'nın en eski yerleşimlerinden biri olarak literatüre geçen Göbeklitepe kazı alanını eşiyle birlikte ortaya çıkaran Çiğdem Köksal Schmidt'in kazı yerindeki çalışmalarına Kültür Bakanlığınca sınırlama getirildiği ortaya çıktı.

Göbeklitepe, Türkiye'nin turizm amaçlı tanıtımlarında önemli bir kültürel miras olarak kullanılıyor. Göbeklitepe'de 20 yılı aşkın bir süre çalışmalarını sürdüren arkeolog Çiğdem Köksal Schmidt'in kazı alanındaki çalışmalarına bakanlıkça getirilen kısıtlamalar skandal olarak nitelendiriliyor.

Görev yapmasının engellendiği düşüncesiyle yetkililere bir mektup gönderen Schmidt'in, ölen eşi Klaus Schmidt'in Göbeklitepe'ye ilişkin vasiyetine rağmen, çalışmalarını sonlandırma kararı verdiği ortaya çıktı.

Çiğdem Köksal Schmidt'in gönderdiği mektup şöyle; Klaus'umun endişesi kazıyı, eser depolarını, yayınları düzenli bir şekilde arkasında bırakmak, projeyi devam ettirecek yeni nesillere kolay ulaşılabilir verileri iletmekti. Onun ardından bir buçuk senedir özellikle yayına yönelik, depoda bekleyen eserlerin belgelenmesi, incelenmesi konusunda kendimi sorumlu hissettim. Bitirmem, düzenli bırakmam gereken işler vardı.

Anca bu yıl, kendimi tekrar hazır hissettim Urfa ya çalışmak için gitmeye. Ama yapılan başvuruda önce ekip listesinden ismimi sildirmiş birileri. "Ayrıca başvuru yapın" dediler depo çalışmaları için. Onu yaptım. Beş haftadır iki satır yazıyı yazıp göndermeyip, benimle, yarın arayın, on dakika sonra arayın diye adeta dalga geçtiler. Yüzlerindeki pis sırıtmayı her seferinde görür gibi oldum. Bugün nihayet yazı geldi. Urfa müze müdürlüğü yapacağım çalışmaya kısıtlama getirmişmiş. Efendim 1995-2014 yılları arasında bulunan eserleri değil, şimdilik sadece 1995-2000 yılları arasında bulunanları çalışabilirmişim.

Neden? Maksat eğlence olsun işte! Kazı görmemiş, arkeoloji okumamış insanlara emanet edin siz bilimsel çalışmaları; böyle dalga geçilsin araştırmacılarla. Kazı gören birileri olsa etüt edilecek eserleri yıllarına göre değil, tipolojilerine göre veya bulundukları toplama birimine göre veya hammaddesine göre çalışacağımızı bilirlerdi en azından. Ama kazı ve araştırma kimin umurunda ki artık! Millet birbirini çiğneyecek Göbekli Tepe'yi nasıl paylaşalım diye. Derken bir de üstüne, "Gönderdiğimiz yazıyı beğenmediyseniz bir daha başvurun" dediler pişkin pişkin, telefonun öbür ucundakiler.

 

Göbekli Tepe, Klaus un duruluğundan sonra sizleri ne kadar barındırır

Utanın yahu kendinizden! Üzerinde şu an tepindiğiniz Göbekli Tepe'ye eşimle birlikte 20 yılımızı verdik, insaf! Kısacası yetti bana artık. Geleceğe aktaracağımız dokümanlarda neden çalışmalara devam edemediğimi açıklarsam sorumluluk üstümden kalkar umarım. Klaus'dan da özür dilerim bir dahaki ilk buluşmamızda, işlerini bitiremediğim için.

Haydi bana eyvallah. Ne haliniz varsa görün. Ben yokum bu işte artık. Klaus'un aramızdan ayrılışına sevinçlerini gizleyemeyenler ve bana da hemen ardından "Keşke sen de ölseydin de kurtulsaydık" hissini verenler, "Ölmediysen de biz seni yok etmesini biliriz" harekatının önderleri sevincinizi doya doya yaşayın! Bir de bugün, sosyal medyada yazdıklarım dolayısı ile kendince beni uyarmaya çalışan alman solucan var. Doğuş Grubunun yaptıklarını eleştirmeyecekmişim. Yoksa çalışma iznim gelmezmiş. Neymiş bu Doğuş grubu yahu, neler olmuş ya da oluyor Kültür Bakanlığında. Dedim ya, ben yokum artık bu işte, kalanlar düşünsün. Göbekli Tepe, Klaus un duruluğundan sonra sizleri ne kadar barındırır, onu da göreceğiz artık.

 

Çiğdem Köksal Schmidt

Güncelleme Tarihi: 31 Mayıs 2016, 22:27
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195