Title of a News Article

Göbeklitepe en kötü dönemini yaşıyor

.

Göbeklitepe en kötü dönemini yaşıyor
banner206

Mısır’daki piramitlerden sonra uygarlık tarihi açısından en önemli arkeolojik bulgu kabul edilen Göbeklitepe’de, terör olaylarından dolayı ziyaretçi sayısında büyük düşüş yaşanıyor.

UĞUR BUDAK
7 Haziran seçimlerinin ardından yeniden başlayan terör olaylarından dolayı ‘Peygamberler Şehri’ olarak bilinen Şanlıurfa’da, turizm neredeyse bitme noktasına geldi. Doğu ve Güneydoğu’da yaşanan terör olaylarından dolayı birçok tur firması, Şanlıurfa’ya düzenlenecek gezi programlarını iptal ediyor. Bundan dolayı Urfa’daki işletmeler büyük zarar görüyor.

 

Göbeklitepe en kötü dönemini yaşıyor

Balıklıgöl ve diğer turistik mekânlarında son zamanlarda ziyaretçi sayısında büyük düşüş yaşandığı görülürken, bu olayların olumsuz etkilediği yerlerden birisi de Göbeklitepe.  Dünyanın en eski tapınağı olma unvanını taşıyan ve Urfa kent merkezine 20 km uzaklıkta bulunan Göbeklitepe, ziyaretçi sayısında en kötü dönemini yaşıyor. Geçtiğimiz yıllarda yurtdışı ve çevre illerden günde Bin civarında kişinin ziyaret ettiği Göbeklitepe, son zamanlarda Doğu ve Güneydoğu’da artan terör olaylarından dolayı artık günde 100 civarında kişi ziyaret ediyor. M.Ö. 12 bin yıllarına kadar uzanan tarihiyle dünyada bilinen Göbeklitepe, yaşanan olaylardan dolayı artık eskisi gibi yabancı turistler tarafından da ilgi görmüyor. Yetkililer, terör olaylarının son bulması durumunda Göbeklitepe’ye gelecek turist sayısının artacağını belirtiyorlar.

 

Göbeklitepe

Neolitik döneme ait yerleşim yeri Göbeklitepe, Şanlıurfa'nın 20 kilometre kuzeydoğusundaki Örencik köyü yakınlarında bulunuyor.

İlk kez 1963 yılında İstanbul ve Chicago üniversitelerinden görevlilerinin yüzey araştırmaları sırasında fark edilen Göbeklitepe'deki kazı çalışmalarını, 1995 yılından bu yana Şanlıurfa Müzesi ve Berlin Alman Arkeoloji Enstitüsü ortaklaşa yürütüyor.

Kazı çalışmalarında şimdiye kadar Neolitik döneme ait yabani hayvan figürlü ''T'' biçimli dikili taşlar, 8-30 metre çapında dairesel ve dikdörtgen şekilli dünyanın en eski tapınak kalıntıları, çok sayıda yabani hayvan figürü, insan heykeli, dikili taşlar ve yaklaşık 12 bin yıl öncesine ait olduğu belirtilen 65 santimetre uzunluğunda insan heykeli gibi tarihi eserler bulunmuştu.

Dünyanın en eski ''tapınak merkezi'' olduğu belirtilen Göbeklitepe, bir süre önce UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne alınmıştı.

 

Güncelleme Tarihi: 16 Kasım 2015, 10:29
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195