Title of a News Article

Göbeklitepe'nin açılış tarihi belli oldu

.

Göbeklitepe'nin açılış tarihi belli oldu
banner206

12 Bin yıllık geçmişe sahip olduğu belirtilen Göbeklitepe’de, modern üst yapı örtüsü için çalışmalar sürüyor. Çalışmalar nedeniyle Nisan ayından itibaren ziyaretlere kapatılan Göbeklitepe, 2017 yılının başından itibaren yeniden ziyaretçilerini ağırlamaya başlayacak.

 

UĞUR BUDAK

‘Dünyanın en eski tapınağı’ Göbeklitepe’ye Avrupa Birliği fonları ile modern üst yapı örtüsü yapılıyor. Göbeklitepe’de kazı sonucu ortaya çıkan dekoratif yontulmuş taşları ve T biçimli sütunlarıyla 12 bin yıllık dairesel yapıları korumak amacıyla sıradan yapılan tahta korumalar kaldırıldı. Çatı ayaklarının geleceği yerler Bilimsel Danışma Kurulunun görüşleri doğrultusunda kazılıyor. Bu nedenle 3 ile 6 metre arasında ayaklar için temel kazılıyor. Çatıların monte edilmiş bir vaziyette Göbeklitepe’ye getirilerek yerleştirileceği öğrenildi. Ayrıca bu çatıların yüzyıllarca dayanabilir olduğu kaydediliyor.

6 Milyon AVRO’ya mal olması beklenen üst yapı çalışmalarının 2017 yılının sonlarına doğru bitmesi hedefleniyor.  Nisan ayından itibaren ziyaretçilere kapılarını kapatan Göbeklitepe, çalışmaların bitmesi durumunda 2017 yılının başından itibaren yeniden kapılarını açacak.

 

Piramitlerden de eski

Tarihi MÖ 10.000 yılına uzanan Göbeklitepe, tarihteki en eski ve en büyük ibadet merkezi olarak biliniyor. Kazı çalışmaları 1995’ten bu yana yürütülüyor. Mısır piramitlerinden 7 bin 500 yıl daha eskiye tarihleniyor. Yerleşik hayata geçişi temsil eden kültür bitkisi buğdayın atasına da Göbeklitepe eteklerinde rastlandı. Neolitik döneme ait Göbeklitepe, ilk tapınağın, dolayısıyla yeryüzündeki ilk inancın merkezi olabilmesi açısından önemli. Bu bölgede tespit edilen yaklaşık 20 tapınağın yalnızca 6’sı gün ışığına çıkarılmış durumda. Göbeklitepe’de kazılar 1995’te başladı. Kazının bilimsel danışmanlığını yürüten Alman arkeolog Prof. Dr. Klaus Schmidt, 2007’de ise kazı başkanlığına getirildi. Göbeklitepe, 2011’de UNESCO tarafından Dünya Mirası Geçici Listesi’ne alındı. Schmidt, 2014’te kalp krizi sonucu öldü. Daha sonra Göbeklitepe Kazı Başkanlığına getirilen Şanlıurfa Müzesi Müdürü Müslüm Ercan ise FETÖ soruşturması kapsamında açığa alınmıştı. 

Güncelleme Tarihi: 19 Ekim 2016, 08:26
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195