Title of a News Article

Görüntüler Suruç'ta aynı

Görüntüler Suruç'ta aynı
banner206

Kürt sanatçı Şivan Perwer'in 'İşte geldi Peşmerge' şeklinde çevrilebilecek şarkısı belki de ilk kez bu kadar çalındı, söylendi ve tempo tutularak halay çekildi. Aslında kameraman arkadaşım Faruk Yüce ile Habur'a doğru yola çıktığımızda böyle bir tahminde bulunmuştuk karşılıklı olarak. Duruma cuk oturan şarkı Peşmergelerin kahramanlığını güzelliyordu ve Şivan'ın yanık sesinde bulduğu anlam elbette ki Peşmergelerin gelişiyle doruğa çıkacaktı. Öyle de oldu.

 

Diyarbakır'dan Habur'a kadar tüm duraklarda şarkının liste başı olmasını salt anlamı, güzelliği ve Şivan'ın sesine bağlamak haksızlık olurdu aslında. Zira cevabını bildiğimiz soruyu su almak için durduğumuz büfede sorduğumuzda aldığımız yanıt diğerlerinin eşi olacaktı, 'Kobani'yi IŞİD'den temizleyecekler'

 

Sabahın beş buçuğunda araçlarıyla Habur Sınır Kapısı'ndan görünen Peşmergeler en nihayetinde yabancı bir ülkenin silahlı askerlerinden çok kurtarıcıydı Habur'un önüne biriken insanlar için. Büfecinin cevabına okkalı küfürlerle eklemeler yaparak Peşmergelerin PYD'ye destek verip IŞİD'i bitireceğini söyleyenlerin telaffuzlarında eser miktarda şüphe yoktu. Yeter ki Kobani'ye ulaşsınlar.

 Türkiye'ye uçakla gelen Peşmergelerin rahat bir yolculuk yaptıklarını tahmin etmek güç değil. Erbil'de bindiler Şanlıurfa'da indiler. Kobaniye ulaşmak için sadece 50 kilometrelik karayolu gittiler. Ancak ağır silahlarıyla gelen ikinci grup Peşmergeyi Habur'dan Suruç'a tam 460 kilometre bekliyordu. En zoru da Habur'dan çıkmaktı.

 

Gece boyunca Peşmergelerin gelişini halaylar çekerek bekleyen kalabalığın sayısı sabahın ilk ışıklarıyla oldukça azalmıştı. Yorgunluk ve uykusuzluk galip gelmiş görünüyordu. Ancak öyle olmadığı atılan bir havai fişek ile ortaya çıktı. Hemen her köşeden çıkıp Habur'u insan kalabalığına boğanlar Peşmergeleri Bölgesel Kürt Yönetimi bayrakları, çiçekler ve tezahüratlarla karşıladılar. Konvoyun Habur'dan Cizre'ye varması neredeyse o sevgi gösterileri nedeniyle iki saat sürdü. Yol kenarına birikenlerin yanı sıra arabalarıyla konvoyun peşine takılanlar Peşmergeleri yavaşlatmanın yanı sıra tehlikeye de attılar. Sabahın erken saatlerine karşın kapıda nöbet tutanlar telefonlarına sarılmış ve Silopi ile Cizre ayağa kalkmıştı. Tüm araçlardan yükselen ezgi aynıydı; Wa hatın Peşmerge me. Karşılama yapan grupların sevinç gösterileri ve kutlamaları nedeniyle sık sık önü kesilen konvoyun ilerleyişi ağır bir şekilde devam ediyor.

Konvoyun bir sonraki durağı Kızıltepe'de saatin de ilerlemesiyle en yoğun karşılama merasiminin yapıldığı yer oldu. Cadde ve sokaklarda değil konvoyun geçmesi, adım atacak yer kalmamıştı. Pek çok haberci gibi biz de ancak o saatlerde günün ilk lokmalarını kursağımıza indirebildik. Ancak Peşmergelerin böyle bir şansı yoktu. Gıdım gıdım ilerleyen konvoy çok zaman yitirmiş ne yemek ne de ihtiyaç molasına zaman kalmamıştı. Zaten bir süre sonra dayanamamış olacaklar ki o ihtiyaç yol kenarında giderildi.

Güncelleme Tarihi: 30 Ekim 2014, 10:17
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195