Title of a News Article

Güneş enerjisi geleceğin tarımına ışık tutacak

 Güneş enerjisi geleceğin tarımına ışık tutacak
banner206

Şanlıurfa Ziraat Odasında teknik personele ve çiftçiye yönelik tarımsal eğitimler devam ediyor.

Önceki gün 58 personele güneş enerjisinden elde edilen elektrik ile sulama yapılması konusunda eğitim verildi. Alternatif enerji kaynakları ile tarımda kullanılan enerji maliyetinin minimum seviyeye çekilebileceğinin amaçlandığı eğitim, Ziraat Odası ile GAP TEYAP İl Koordinatörlüğü arasında imzalanan protokol kapsamında gerçekleşti. GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünün desteği ile Yüksek Ziraat Mühendisi Ümran Atay tarafından verilen eğitim ‘Güneş Pili Sulama Sistemleri’ hakkında teorik ve uygulamalı olarak yapıldı.

Şanlıurfa Ziraat Odası tarımsal teknik personelin eğitimlerine evsahipliği yapmaya devam ediyor. Tarımda maliyetleri düşürmek amacıyla geliştirilen alternatif enerji kaynaklarından biri olan ‘Güneş Pili Sulama Sistemi’ ile ilgili eğitime 58 teknik personel katılarak bilgi aldı. Eğitim salonunda yapılan teorik bilgilendirmenin ardından Güneş Pili Sulama Sisteminin nasıl çalıştığı uygulamalı olarak sahada eğitime katılan personele anlatıldı.

GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünde görevli Yüksek Ziraat Mühendisi Ümran Atay, verilen bilgilerin teknik personelce çiftçiye ulaştırılmasının önemli olduğunu vurgulayarak, tarımda enerji maliyetinin önemine işaret etti. Özellikle son aylarda elektrik dağıtım şirketi ile çiftçinin karşılaştığı sorunun çözümü için de güneş enerjisinden elektrik üretiminin iyi bir alternatif yol olduğunu söyledi.  Eğitim sonrası, açıklamada bulunan Atay, ‘bugünkü eğitim konusu güneş pili sulama sistemiydi. Özelikle son aylarda elektrikle ile sulama konusunda sorunların yaşandığı bir dönemde alternatif enerji sistemlerinin de var olduğunu çiftçimize anlatmak için ilk etapta teknik personele bir eğitim verdik. Potansiyel olarak dere, fazla derin olmayan kuyular, göletler ve sulama kanallarından haydanılarak güneş pili sulama sitemi ile sulu tarımın Gerçekleştirilebileceğini teknik personelle anlattık.  Burada eğitim aşlan arkadaşlarımız özellikle tarımsal danışmanlar sahada bu sistemle ilgili bilgileri çiftçilerimize anlatarak doğa ile dost alternatif enerji kaynakları konusunda çiftçimizi bilgilendirecektir. ‘ şeklinde konuştu.

Tarımsal sulamada maliyetlerin düşürülmesi gerektiğini dikkat çeken GAP TEYAP İl Koordinatörü Ahmet Coşandal, ‘Amacımız tarımsal sulamada enerji maliyetleri minumum seviyelre çekmek ve alternatif enerji imkanları sunmak. ‘ dedi.

Eğitimin içeri ile ilgili bilgi veren Coşandal şöyle konuştu; “Şanlıurfa Ziraat Odasında Çiftçi Örgütleri Merkezi Çoğulcu Yayım Protokolü kapsamında teknik elemanlara yönelik güneş pillerinin tarımsal sulamada kullanılmasına yönelik bir eğitimdi. Eğitimimiz GAP Tarımsal Sulama Araştırmaları Enstitüsünden Ümran Atay tarafından gerçekleştirildi. 58 teknik elemana eğitim verildi. Teorik ve uygulama şeklinde iki aşamalı bir eğitim gerçekletirdik. Önce sistemin nasıl çalıştığına dair bilgi Şanlıurfa Ziraat Odası eğitim salonlarında verilmesinin ardından GAP Araştırma Enstitüsünde güneş pili ile ilgili bir saha araştırmamız oldu.”

 

 

Güncelleme Tarihi: 28 Ekim 2014, 12:31
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195