Title of a News Article

Güvenç, o rakamı açıkladı

HABER-FOTO: UĞUR BUDAK

Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Celalettin Güvenç, Belediye Başkanı Ahmet Eşref Fakıbaba döneminden Belediyeyi 823 Milyon TL borç aldıklarını açıklayarak, Büyükşehir Belediyesi olarak bu borcun 123 Milyon TL’si ödediklerini söyledi.  

Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Celalettin Güvenç, 10 Ocak Gazeteciler Günü dolayısıyla gazeteciler ile kahvaltıda buluştu. Otel El Ruha’da düzenlenen toplantıya, Güvenç’in yanı sıra Haliliye Belediye Başkanı Fevzi Demirkol, Karaköprü Belediye Başkanı Nihat Çiftçi, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ahmet Kaytan ve Nihat Kılıç, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Balamir Gündoğdu, AK Parti İl Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül ve daire başkanları katıldı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Celalettin Güvenç, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla gazetecilerin bu önemli gününü kutlayarak konuşmasına başlayarak, Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesinin yapmış olduğu çalışmaları anlattı.

 

Güvenç; Cumhuriyet döneminin en önemli reformu Büyükşehir Yasasıdır

Şanlıurfa’nın Büyükşehir olması ile ilgili de konuşan Güvenç, “30 Mart 2014 seçimleri ile Türkiye’de yeni bir döneme girildi. Daha önce 14 olan Büyükşehir sayısı 30’a, Ordu ile birlikte 31’e yükseldi. Şanlıurfa da Büyükşehir oldu, yalnız sadece Büyükşehir olmadı, Büyükşehirlerin statüsü değiştirildi. Daha önce Kocaeli ve İstanbul hariç diğer illerimizde Büyükşehirler merkez ilçelerde görev yaparken yeni Büyükşehir Yasası ile daha önce Kocaeli ve İstanbul’da denenen sistem 30 ile de genişletildi. Cumhuriyet tarihimizde yapılan en önemli demokratik reformlarından birisidir. Büyükşehir Yasası devrim niteliğinde bir karardır. Halkımızın yönetime katılımının önü sonuna kadar açılmıştır. Yasanın en önemli özelliklerinden birisi budur. Artık Büyükşehirlerde seçilmiş insanlar şehrin kaderinde daha çok etkilidir, yönetiminde daha çok etkilidir, geleceğin şekillenmesinde seçilmiş insanların rolü ağırlık kazanmıştır. Seçilmiş Büyükşehir Belediye başkanı şehrin tüm sorunlarından ve şehrin tüm coğrafyasından sorumlu hale gelmişlerdir. Bu çok önemli bir olay, hayal edilemeyen bir olay ama ifade edilemeyen bir olaydır” dedi.

 

“Bin 394 mahalleden sorumluyuz”

Güvenç, önceki belediye ile Büyükşehir Belediyesini de kıyaslayarak şunları kaydetti;

“Bugün Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi tüm belediye başkanlarının da üye olduğu 83 meclis üyesi ve diğer belediyelerle beraber 1 Milyon 800 Bin nüfusun ve 19 Bin 500 km karelik coğrafyanın sorumlusu haline geldi. Bunun sancısız olması, sıkıntısız olması mümkün değildir. Çünkü anlayış ve yapı tamamen değiştirildi. Şanlıurfa Belediyesi daha önce 523 Bin nüfustan sorumluyken, Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi 1 Milyon 801 Bin hemşerimizin sorumluluğunu üzerine almıştır. Daha önce Şanlıurfa Belediyesi  bugünkü Halliye ve Eyyübiye ilçelerimizin sınırlarının hakim olduğu 334 kmlik alandan sorumluyken Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi 19 Bin 451 km2’lik Türkiye’nin 7. Büyük ilden sorumlu hale geldi. Şanlıurfa Belediyesi 92 mahalleden sorumluyken, Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Bin 394 mahallelerden sorumlu hale gelmiştir.”

Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Celalettin Güvenç, Belediye Başkanı Ahmet Eşref Fakıbaba döneminden Belediyeyi 823 Milyon TL borç aldıklarını açıklayarak, Büyükşehir Belediyesi olarak bu borcun 123 Milyon TL’si ödediklerini söyledi.  

 

“11 Adet kentsel dönüşüm kararı çıkardık”

Büyükşehir Belediye Meclisinden 11 adet kentsel dönüşüm kararı çıkardıklarını da vurgulayan Güvenç, “Türkiye’de rekordur. Bunlardan iki tanesinde satın alma işlemleri tamamlandı. Diğerlerinin de işlemleri sürüyor. Burada bir yandan kentin gelişim alanını planlarken, diğer yandan bu bölgelerdeki hazine arazilerinin emlak vergisini esas değer üzerinden alacağımız için belediyemize önemli ölçüde gelir elde edeceğiz” şeklinde konuştu.

 

“Algı operasyonu falan bizi panikletmez”

Daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Güvenç, ‘Büyükşehir Belediyesi çalışmıyor” eleştirilerine şu cevabı verdi; 

“Çok rahatım, yani biz değirmenden gelmedik. Algı operasyonu falan bizi panikletmez. Bize millet 5 yıllık süre verdi. Nasıl ağır bir yükle karşı karşıya olduğumuzu her türlü insaf sahibi görüyor. Yeni bir yapılandırmaya gidiyoruz.”

 

 

Güncelleme Tarihi: 09 Ocak 2015, 16:48
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195