Title of a News Article

Harran Ovası suya kavuştu...

Harran Ovası suya kavuştu...
banner206

DSİ Şanlıurfa’ya yaptığı yatırımlarla Urfa'nın mümbit topraklarını su ile buluşturmaya, vatandaşları içme ve kullanma suyu temin etmeye ve derelerdeki taşkın riskini azaltmaya devam ediyor. Şanlıurfa'ya son dönemde yapılan su yapılarının artması bölgedeki tarımsal faaliyetlerin gelişmesinde de önemli rol oynamaktadır.

Dünya nüfusunun gıda talebi son 35 yılda iki katına çıkmıştır. Önümüzdeki 15 yılda da mevcut talebin iki katına çıkması öngörülmektedir. İnsan nüfusu geometrik artarken gıda üretimi doğrusal olarak artmaktadır. Enerji ve doğal kaynaklar hızla artan nüfusun karşısında yetersiz kalmaktadır Teknolojinin tarımsal üretimde hızla artması üretim miktarlarını da olumlu olarak etkilemiştir. Gıda üretimini demografik ve fiziksel etmenler zorlaştırırken, 2020 yılının kâbusu Covit-19 (Corona) virüsünün tarımsal üretimi olumsuz etkilememesi için Tarım Bakanımız Bekir Pakdemirli’nin eylem planları doğrultusunda tarımda maksimum verimi elde etmek üzere, geçen yıl 3 Mayıs’ta başlayan sulama sezonunu bu yıl 17 Nisan olarak güncelledik.

Şanlıurfa genelinde DSİ tarafından işletmeye açılmış yaklaşık 3 milyon dekar alan sulanmaktadır. Bugün DSİ GAP 15. Bölge Müdürlüğü tarafından işletmeye açılan Suruç Ovası, Şanlıurfa – Harran Ovaları, Bozova ve Yaylak Ovasında 2020 yılı sulama sezonunu başlatıyoruz.

Şanlıurfa ovalarının sulamasının ana kaynağı olan Atatürk Barajında yaklaşık 7 milyar metre küp su depolanmıştır. Sulama ve enerji üretimi açısından yeterli suyumuz mevcuttur. Corona günlerinde Ülkemizin ve bölgemizin refahı için, 2020 sulama sezonunda herhangi bir aksaklığın oluşmaması adına Sulama Birlikleri ve bağlı işletmelerde tüm hazırlıklar tamamlanmıştır.

Bakanlığımızın, tarım arazilerinin fiziksel, kimyasal ve biyolojik yapısının iyileştirilmesi için yaptığı münavebe(ekim nöbeti) politikasından dolayı Bölge Müdürlüğümüze bağlı olan işletmeye açılmış sulama alanlarının büyük kısmı 2020 yılında pamuk üretimine ara vermiş, yerini hububata bırakmıştır. Sulamaya açılan alanlarda 1. Ürün olarak yaklaşık %60 hububat, %30 pamuk ve %10 sebze, meyve, baklagil vb. ekimi öngörülmektedir. 2019 yılında yaklaşık olarak %10 olan hububat üretimi münavebe politikasından dolayı 2020 yılında yaklaşık %60 oranındadır. Sulama alanlarında 2020 yılı 1. Ürün hububat üretimi 900 bin ton olarak öngörülmektedir.

Sulamaya açılmış alanlarda 2. Ürün olarak da %45-50 civarında mısır üretiminin yapılacağı ön görülmekte olup, üretim 900 bin ile 1 milyon ton arasında olacağı öngörülmektedir.

Dünyanın ve Ülkemizin zor günler yaşandığı bu dönemde gıda üretiminin devam edilmesi gerektiği ve üretimin devamlılığının sağlanması için görevimizi her hal ve şart altında  yapmaktayız ve yapmaya devam edeceğiz.

3 Milyon Dekar Araziye Sulama Suyu Verildi

Şanlıurfa Harran ve yukarı Harran ovalarına sezonunun ilk suyunun verilmeye başlandı.
Şanlıurfa tünelleri çıkış ağzında Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin,Jandarma Alay Komutanı Kıdemli Albay Eyüp Sabri Kirişçi,Emniyet Müdürü Selçuk Doğuş,Gap İdaresi Başkan Vekili Mehmet Açıkgöz, DSİ 15. Bölge Müdürü Ahmet Ersin Gökçe, Bölge Müdür Yardımcıları, Şube Müdürleri ve vatandaşlar katıldı.

2020 yılı sulama mevsiminin açılmasıyla birlikte Harran Ovası'na su verilmeye başladık. Sulama ile Harran Ovası’nda yaklaşık 3 milyon dekar alan suyla buluşacaktır. Atatürk Barajı göl rezervuarından alınan su, her biri 26,5 kilometre uzunluğunda, 7.62 metre çapında ve toplamda 328 metreküp kapasiteli 2 tünel yardımı ile ana isale kanallarına, oradan da bu kanallar ile Mardin ve Harran regülatörlerine aktarılıyor.

Bölgenin kalkınması, vatandaşların refah seviyelerinin yükseltilmesi, işsizliğin azaltılması, terör hadiselerinin azaltılması adına bölgenin makûs talihini değiştirecek Güneydoğu Anadolu Projesi hız kesmeden devam etmektedir.
GAP’ın en önemli illerinden biri de Şanlıurfa’dır. Son 16 yılda inşa ettiğimiz sulama projeleri ile 2 milyon 657 bin dekar zirai araziyi sulamaya açtık.
Yakın bir gelecekte Şanlıurfa’yı ülkemizin ve Dünya’nın önemli bir gıda üretim üssü haline getirmek için sulama yatırımlarını gece gündüz devam ettiriyoruz.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195