Title of a News Article

Harran’da 2014 yılı kazıları tamamlandı

 Harran’da 2014 yılı kazıları tamamlandı
banner206

Harran Üniversitesi ve Kültür Bakanlığının ortaklaşa düzenledikleri Harran Ören yeri 2014 yılı kazı çalışması sona erdi.

Harran Üniversitesi Arkeoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Mehmet Önal’ın başkanlığında yürütülen ve 2014 yılının Ağustos ayında başlanan kazı çalışmaları, Aralık ayında tamamlandı.  Harran Üniversitesi Rektörü Prof.Dr İbrahim Halil Mutlu’nun yakından takip ettiği kazı çalışmalarında toplam 80 çalışan görev aldı.

 

2014 yılı kazı mevsiminde ulaşılan sonuçlar şunlardır:

A.Ulu Cami’nin Doğusu

Ulu Cami’nin doğusunda yapılan çalışmalarda bir hamam, bir şifahane,  bir su yapısı ve bu yapılarla ilişkili 4 oda ve bir koridor kısmen açığa çıkarıldı. Hamamın bir odasında zemine ulaşılıp, düzgün kesilmiş taş döşeli bu zeminin altında hipokaust ısıtma sistemi tespit edildi. Bu yıl hamamın bir koridora bağlanan kare ve dikdörtgen planlı yedi adet hücre odası meydana çıkarıldı. Taban döşemesi altında tuğla ayakların yer aldığı bu mekânlar hem döşeme altından (hipokaust) hem de duvarlara paralel dört sıra halinde dizili künklerle ısıtılmıştır. Anılan hamam, İbn Şeddat’ın bahsettiği Harran’ın on dört hamamından birisi olmasıyla da önemlidir.

Bu alanda, 4m. Yüksekliğindeki kısmı meydana çıkarılan dikdörtgen podyumlu su yapısı etrafındaki odaların zemin ve üst katlarına su sağlamaktaydı. Zemin kattaki odaların bu su yapısına beşik tonozlu girişlerle ulaştığı görülmüştür. Bu su yapısı hakkında 2015 yılı kazılarında daha ayrıntılı bilgilere ulaşılacaktır.

 

B.Harran Höyük

Harran Höyüğü’nün kuzey-batısında yapılan çalışmalarda Orta Çağ İslami döneme ait iki evrede konutlara ait odalara, depolama mekânlarına ve bir sokağa rastlanıldı. Genel olarak açmada kazılan alanın konut ve pişirme alanıyla bağlantılı avlu ve mekânlardan oluştuğu gözlenmekle beraber buluntuların da bu görüşü destekler nitelikte olduğu anlaşılmaktadır. Ayrıca alanın höyük toprak yapısına sahip olmasından dolayı, İslami Dönem yapıları yapılırken alttaki kültür katlarına ait daha erken dönemleri temsil eden Tunç ve Kalkolitik Dönem buluntularıyla da karşılaşılmıştır. Kazı çalışmalarına anılan açmalarda önümüzdeki yıllarda da devam edilmesi planlanmaktadır.

           

C. İç kale

iç Kale’nin kuzeyinde yapılan kazı çalışmasında ikili savunma sistemi kısmen meydana çıkarıldı. Bu savunma sisteminde, kalenin kuzey-batı beden duvarının doğrultusunda mazgalları olan ikinci bir seyirdim yolunun inşa edilmiş olduğu görüldü. Bu mazgallar beden duvarındaki mazgalların tam karşısındadır. Bu seyirdim yolunun düşman askerlerinin eline geçmesi durumunda, ikinci hat savunma için beden duvarındaki mazgallar kullanılmış olmalıdır.

 

D. Diğer Çalışmalar

a). Jeomanyetik Çalışmaları

Harran 2014 yılı kazı mevsiminde Harran Höyüğün eteklerinde jeofizik çalışması yapılarak toprak altındaki kalıntılar hakkında bilgilere ulaşılmıştır. Yapılan çalışmalar sonucunda elde edilen Jeomanyetik veriler değişik sinyal ve görüntü analiz işlemlerinden geçirildikten sonra oluşturulan görüntülerle alanda bulunan gömülü arkeolojik yapıların planı ve mimari özellikleri tespit edilmeye çalışılmıştır.

 

b). Karelaj Çalışmaları

Alt yapısını Sabri AYDAL’ın hazırladığı, ayrıntıları ve koordinatlarını HUBAK (Harran Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Komisyonu Başkanlığı) tarafından desteklenen proje kapsamında hizmet alımıyla yaptırdığımız çalışma neticesinde Harran Sur içi ve çevresinin 100m2.’lik karelajı yapılmıştır. Bütüncül bir Karelaj sistemi hazırlanarak, Harran’da yapılacak bütün çalışmaların bu sisteme göre yapılabilmesi sağlanmıştır.

                

c. Buluntu

Harran Ulu Cami, Harran Höyük ve Harran İç Kale’de bu kazı mevsiminde ele geçen sırlı ve sırsız çeşitli seramik kaplar, kabartma desenli küresel konik kaplar, sikkeler, pişmiş topraktan yapılan kandiller, üzeri Arapça yazılı cam kap parçaları, pişmiş toprak figürinler kazının küçük buluntularının bir kısmını oluşturmaktadır. seramik ve buluntuların yıkanması, belgelenmesi, çizilmesi gerekli olmayan parçalar (amorf) ve çizilecek olanların (profil verenler) ayrılması yapılmıştır. Ayrıca Envanter ve Etütlük malzemelerin detaylı temizliği yapılıp gruplandırılmıştır.

Kazı çalışmaları, Kültür ve Turizm Bakanlığı, DOSİM ve K.V.M. Genel Müdürlüğü Yatırım Bütçesi’nin maddi katkısıyla, Şanlıurfa Valiliği ve Harran Kaymakamlığı’nın İŞKUR işçisiyle, Harran Üniversitesi HUBAK projesinin jeofizik ve Karelaj çalışması katkısıyla, Şanlıurfa Büyük şehir Belediyesi’nin servis, Harran Belediye Başkanlığı’nın ise taşıt katkılarıyla gerçekleştirilmiştir.  Ayrıca, Şanlıurfa İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Şanlıurfa Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğü ile Şanlıurfa Müze Müdürlüğü kazıya her konuda yardımcı ve destek olmuşlardır.

 

 

Güncelleme Tarihi: 13 Ocak 2015, 13:16
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195