Title of a News Article

Hayatını Urfa’ya adayan adam!

.

Hayatını Urfa’ya adayan adam!
banner206

Anavatan Partisi 21. Dönem Şanlıurfa Milletvekili Mehmet Güneş ile siyaset geçmişini konuştuk. Eğitime verdiği önemle bilinen ve Şanlıurfaspor Kulüp Başkanlığı görevinde de bulunmuş olan Urfalı İş Adamı Güneş, çok zor günler yaşayarak bu günlere geldiğini söyledi.

 

RÖPORTAJ:REŞAT UZUN

Bu haftaki röportajımızın konuğu Anavatan Partisi 21. Dönem Şanlıurfa Milletvekili Mehmet Güneş oldu. Şanlıurfa’da Mehmet Güneş Anadolu Lisesi, camii, taziye evi ve Kur’an kursu yapan Eski Milletvekili Güneş, her yıl 100’e yakın başarılı öğrenciye de burs veriyor. Türkiye Cumhuriyeti Devlet Şeref Madalyası sahibi olan ve Şanlıurfaspor’da bir dönem Kulüp Başkanlığı görevinde de bulunan İş Adamı Güneş’in; İnşaat, turizm ve enerji sektöründe şirketi de bulunuyor. Şanlıurfa’da özellikle eğitime çok büyük önem veren Eski Milletvekili Güneş’in, aynı zamanda Şanlıurfa başta olmak üzere Türkiye’nin birçok ilinde enerji ve turizm alanında yatırımları yer alıyor.

 

“Kim Urfalıya çalışırsa onun mutlaka karşılığını alır”

Şanlıurfa’nın yakından tanıdığı eski Milletvekili Mehmet Güneş ile siyaset geçmişini konuştuk. Milletvekilliği yaptığı dönemde Şanlıurfa’ya önemli hizmetler yaptığını vurgulayan Güneş, “Kim Urfalıya çalışırsa onun mutlaka ve mutlaka karşılığını alır. Ben şimdi Urfa’da caddede yürüyerek gidiyorum, insanların bana gösterdikleri saygıyı, bana gösterdikleri samimiyeti görüyorum, bu bana yetiyor” dedi.

 

“Millet, 7 Haziran’da AK Parti’ye sarı kart gösterdi”

7 Haziran seçimlerine de vurgu yapan Güneş, “Türkiye Cumhuriyetinde, belli bir dönem iktidarda olan bir parti yıpranma noktasına geliyor. Bu yıpranmadan dolayı bu partinin üzerine bir rehavet çöker. Bu rehavet çöktüğü zaman da “Seçmenler, insanlar nasıl olsa yine bize oy verir’ mantığıyla hareket ediyorlar. Bu nedenle millet AK Parti’ye 7 Haziran’da sarı kartı gösterdi ve kırmızı kartın da ceplerinde olduğunu belirttiler. Bundan ders çıkaran AK Parti, 1 Kasım seçimleri için iyi bir yol izledi ve yüzde 49,5 ile yeniden tek başına iktidar oldu” diye ifade etti.

 

İşte Anavatan Partisi 21. Dönem Şanlıurfa Milletvekili Mehmet Güneş ile yaptığım röportaj;

Mehmet Güneş siyasete atılmadan ne yapıyordu?

Siyaset insanın hayatının bir parçasıdır. Siyasete atılmadan önce Urfa İl Milli Eğitim Müdürlüğü ilkokullar bürosunda orada bir kontrollük yaptık. Devlet memuriyetim 12 ay falan sürdü, daha bu görevi bıraktım ve bir dostumla beraber iş yapmaya başladık. O dönemler çok büyük sıkıntılar çektik, o sıkıntılardan sonra Allah rast getirdi ve işlerin rengi değişti, biz bu defa gece gündüz çalıştık.

 

Siyasi başlangıcınız nasıl oldu?

Benim siyasi başlangıcım 1977 yılında Sayın Necmettin Cevheri’nin döneminde Adalet Partisinde merkez ilçe yönetimine girdim. O zamanlar 22-23 yaşlarındaydım. Daha sonra 1980 yılında askeri darbe yapıldı. Hatta bundan dolayı annem ve babam benim için korkuyorlardı. 1980 Yılında partilere çok büyük zarar vermediler, bir askeri hükümet devri oldu ama partilere bir zarar verilmedi. O zaman Sayın Demirel, Ecevit, Türkeş ve Erbakan’ı bile gözaltına aldıklarında bunları bir otel odasında ağırlar gibi ağırladılar. 1980 Yılından sonra 2-3 yıl siyasi hayat durdu, askeri rejim idare ediyordu; Valileri, belediye başkanlarını onlar atıyorlardı. 1983 yılının başında bir parti kurulacaktı. Doğru Yol partisi kuruldu. Sayın Necmettin Cevheri bana haber gönderdi; Sizinle beraber Urfa yönetimini yapalım. Sayın Özal’dan da haber geldi; ‘Gel bizimle beraber siyaset yap, Urfa’da Anavatan Partisini kur’ dedi. O zamanın şartlarında ben Seydi Eyyüpoğlu, Halil Dolap ile beraber partiyi kurduk. Daha sonra bunlar istifa edip Anavatan’a gittiler. Şanlıurfaspor Kulüp Başkanlığını yürütürken beni de Anavatan Partisi’ne ısrarla davet ettiler. İl Başkanı Hacı Hacıbanoğlu ve Rahmetli Mustafa Demir ile beraberindeki ekibi, evimize geldiler ve ‘Seni Anavatan Partisi’ne alacağız’ dediler. Ben de, ‘Şuan Doğru Yol Partisini kurduk, ben gelemem’ dedim. Hatta bana Urfaspor’a kullanmak üzere 1 Milyon Liralık çek getirmişler, Rahmet Özal imzalamıştı. Buna rağmen ben DYP’den istifa etmedim ancak Atlas Sineması’nda kongre yapıldı, bu kongrede beni listeye yazmışlar. Bu nedenle mecbur oldum ve DYP’den ayrılıp Anavatan Partisi’ne geçtik. Anavatan Partisi’nde çok güzel günler geçirdik.

 

İl Başkanlığı süreciniz de oldu?

2-3 Defa il başkanlığı süreci yaşadım, parti muhalefete düştüğü zaman ben başkan oluyordum.

 

“FAKIBABA’YI BEN SİYASETE KOYDUM”

Milletvekili süreciniz nasıl başladı?

1991 Yılında Sayın Mesut Yılmaz’ın kongresinde biz o zaman Mesut Bey’i destekledik. Mesut Bey Başbakan oldu. 1992 yılında erken seçim kararı alındı. Erken seçime gidilince Cenap Gülpınar, Seydi Eyyüpoğlu, Halil Dolap ile birlikte Ankara’ya çağrıldık ve Mesut Bey, ‘Urfa listesini siz hazırlayın’ dedi. O zaman 1. Bölge ve 2. Bölge vardı. 2. Bölgede olan Cenap bey, “1.Bölgeye karışmayacağım ama listeyi görmemde yarar var” dedi. Seydi Bey de, bana “Bu ne kadar iyi bir şey sen 1 ol ben 2 olum ya da ben 1 olum sen 2 ol” dedi. Ben de, buna karşı çıktım; “Bu adam bize bu emaneti verdiyse biz de doğru dürüst bir liste yapalım” dedim. Beş başta gidip Sayın İsmail Demirkol’la görüştüm. “İsmail Bey siz bu işe evet derseniz, sizi buradan listeye koyabiliriz” diye söyledim. Kendisi de, “Abi araştırım, bakayım” dedi. Birecik ve Halfeti için de bir aday lazımdı. Bize Ahmet Eşref Fakıbaba ismi önerildi. Daha sonra Birecik’e giderek, Fakıbaba ile görüştüm ve kendisine de milletvekilliği adaylığı için teklifte bulundum ve adam şaşırdı. Fakıbaba’yı ben siyasete koydum ve onunla birlikte siyasette mücadele verdim. Ben Cenap Bey’i aradım ve teklif ettiklerimi söyledim fakat bana güvenleri yok, eğer seni ararlarsa bilgin olsun dedim. O günkü şartlarda; Ben 1 veya 2’ye girmedim kendimi kontenjan yaptım. Ben partiye oy kazanmak için mücadele ettim. İsmail Demirkol 1., Ahmet Eşref Fakıbaba 2.,  Seydi Eyyüpoğlu 3., Özdiker 4. ve Haçim Başak da 5. Sıradan aday oldu. Seydi Bey ve Cenap Bey tercihten çıktı ve biz hepimiz kaybettik.

 

“OYUNLA 3’ÜNCÜ VEKİLİ KAYBETTİK”

Daha sonra ben il başkanı oldum, bu görevi 1995 yılına kadar sürdürdüm. Mesut Bey, diğer seçimde de yeniden bizden liste istedi. Büromuzda aday arkadaşlarla birlikte oturduk, biz bir türlü bu arkadaşları birbirlerine ikna ettiremedik, daha sonra bir liste hazırlandı. Bölgeler kalkmıştı, bu defa da Seydi Bey ile Cenap Bey seçildi. 1999 Seçiminde ise 2. Sıradan aday oldum. Esat Akgül 3. Sırada, Hüseyin Hartavi de 4. Sıradan aday oldu. Bu seçimde de 2 milletvekili çıkardık, ben de TBMM’ye gitmeye hak kazandım. Aslında Esat Akgül de seçilecekti ama oynanan bir oyunla üçüncü vekili kaybettik. Biz milletvekili orak meclise gittik. Cenap Bey ile birlikte Urfa’ya çok hayırlı işler yaptık. 250’nin üzerinde Urfa’da derin su kuyusu açtık, her yere su götürdük, elektriksiz bir tane yer bırakmadık. GAP Arena Stadyumunun bütün parasını ben çıkardım. Bunun gibi birçok büyük işler gerçekleştirdik, bunlar Urfa’ya helal hoş olsun. Kim Urfalıya çalışırsa onun mutlaka ve mutlaka karşılığını alır. Ben şimdi Urfa’da caddede yürüyerek gidiyorum, insanların bana gösterdikleri saygıyı, bana gösterdikleri samimiyeti görüyorum, bu bana yetiyor.

 

“MİLLET,  7 HAZİRAN’DA AK PARTİ’YE SARI KART GÖSTERDİ”

Tecrübeli bir siyasetçisiniz, günümüze gelindiğinde 1 Kasım seçimleri geride kaldı. Bu seçimleri nasıl değerlendiriyorsunuz?

Urfa, Türkiye’nin üzerinde bir imtihan verdi. Türkiye Cumhuriyetinde, belli bir dönem iktidarda olan bir parti yıpranma noktasına geliyor. Bu yıpranmadan dolayı bu partinin üzerine bir rehavet çöker. Bu rehavet çöktüğü zaman da seçmenleri, insanları ‘Nasıl olsa bunlar bana yine oy verir’ mantığıyla hareket ediyorlar. İşte 7 Haziran’da AK Parti bunu yaşadı. Bunu yaşadıktan sonra “Eyvah bu millet bize sarı kart gösterdi, öbür kart ceplerinde, aklımızı başımıza toplamalıyız” dediler ve böyle yaptılar. Bundan sonra daha iyi bir sistem yaptılar ve Cumhurbaşkanı da biraz daha geri çekildi, kendi sistemin sınırlarına çekildi, muhtarlar üzerinden, iş adamları üzerinden siyaset yaptı ama meydanlara çıkıp seçim propagandaları yapmadı. Bu doğru bir yoldu çünkü Anayasanın istediği buydu. Millette sıkındı içerisine girdi, işler durma noktasına geldi, iş adamları büyük sıkıntılar içerisinde girdi ve dolayısıyla iyi bir zamanlama yapıldı, iyi bir proje yapıldı. Allah’a bin şükürler olsun yüzde 84 gibi rekor bir katılımla gerçekleşen seçimde yüzde 49,5 oy almak iyi bir şeydir. İnşallah ülkemizin iyi gidişatı devam eder.

 

Zamanınızı ayırdığınızdan dolayı çok teşekkür ederiz.

Ben sizlere teşekkür ederim.

 

Güncelleme Tarihi: 02 Aralık 2015, 10:23
YORUM EKLE
YORUMLAR
Ali Demir
Ali Demir - 8 yıl Önce

Emeklerinizden dolayı teşekkür ediyorum.

Urfalı
Urfalı - 8 yıl Önce

Kimin Urfa'ya faydası olmuşsa Allah razı olsun.

SIRADAKİ HABER

banner195