Title of a News Article

'Hayvanlar alıkonuluyor'

Şanlıurfalı CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü'nün, (TİGEM) Şanlıurfa'nın Ceylanpınar ilçesinde arazilerine giren hayvanları alıkoyduğu, cezayı ödemeyen çiftçilerin hayvanlarını da ölüme terk ettiğini belirtti.TİGEM işletmesindeki görüntüleri paylaşan Tanal, "Telef olan kuzu ve koyunları görüyorsunuz. Peki nedir bu Ceylanpınar TİGEM’in hayvan nezarethanesi?" diye tepki gösterdi. 

Tanal, Ceylanpınar'da TİGEM'e ait araziye giren hayvanların alıkonulduğunu ileri sürdü. Alıkonulan hayvanların sahiplerine ise 400 TL ile 1000 TL arasında para cezası kesildiğini belirten Tanal, cezayı ödemeyen çiftçilerin hayvanlarının ise ölüme terkedildiğini vurguladı. 

"HAYVANLAR AÇ, SUSUZ BIRAKILIYOR"

TİGEM arazisinde birçok hayvanın öldüğünün bilgisini paylaşan Tanal, sosyal medya hesabı üzerinden yaşananları şöyle anlattı:  

"Görüntüler, Şanlıurfa’daki Ceylanpınar TİGEM işletmesinin Gümüşsu arazisindeki hayvan nezarethanesinden! Telef olan kuzu ve koyunları görüyorsunuz. Peki nedir bu Ceylanpınar TİGEM’in hayvan nezarethanesi? TİGEM güvenlik görevlileri, TİGEM arazisinde otladıkları bahanesiyle köylülerin hayvanlarına el koyuyor. Köylüleri cezalandırma, gözdağı verme amaçlı el konulan bu hayvanlar, TİGEM’in Gümüşsu, Beyazkule, Akrepli gibi işletmelerine götürülüyor. Hayvanlar aç ve susuz bırakılıyor. Hayvanlarını geri almak isteyen köylülerden bakım masrafı adı altında para talep ediliyor."

"HAYVANLAR, AÇLIK VE SUSUZLUKTAN ÖLÜYOR"

Hayvanlarını almak isteyen çiftçilerden yüksek miktarda para istediğini ifade eden Tanal, "Gücü oranında 400-500-600-700-1000 TL parayı denkleştirenler, yalvar yakar hayvanını TİGEM’den kurtarıyor. Parası olmayanların hayvanları ise ‘TİGEM nezarethanesi’nde kalmaya devam ediyor. Videoda da görüldüğü gibi hayvanlar ya açlık ve susuzluktan dolayı ya hastalanıp ölüyor ya da doğum anında hem koyun hem de kuzu telef oluyor" dedi. 

"PAYLAŞAMADIĞIMIZ BAŞKA DEHŞET GÖRÜNTÜLER DE VAR"

Ceylanpınar'da TİGEM'e komşu köylerde yaşayan köylülerin ve TİGEM arazisindeki üreticilerin hayvanlarının meralardan yararlanması, TİGEM bölgesinde otlatılmasının yasaklandığına dikkat çeken CHP'li Tanal, "Köylülerin metruk, taşlık meralarda hayvan otlatmasına bile izin verilmiyor. Askerle vatandaş karşı karşıya getiriliyor. TİGEM arazisinde gözetleme kuleleri kuruldu. Beyaz pikaplı TİGEM güvenlikçileri ve jandarma, vatandaşa nefes aldırmıyor. Hayvanların otlamasına engel olunuyor. Elimize ulaşan, ancak paylaşmadığımız başka dehşet görüntüler de var" açıklamasını yaptı. 

CHP'li Tanal, kendilerini arayan çiftçilerin telefonda ağladığını aktararak şöyle devam etti: 

"Hayvanları ağıllarda aç ve susuz mahsur kalmış. 'Hayvancılıktan başka iş yapamayız. TİGEM’e dur denilmezse onbinlerce hayvan telef olacak. Zaten kuraklık var. Bir de üstüne TİGEM’in baskısı geldi. Çaresiziz' şeklinde isyan ediyorlar. Hayvancılığı ve tarımı bitirmek için adeta yemin etmiş bir yönetimle karşı karşıyayız. Ceylanpınar'da hayvanlara reva görülen bu muamele karşısında tüm kamuoyunun ayağa kalkması lazım!"

Kaynak: Ankahaber

Güncelleme Tarihi: 09 Ocak 2021, 20:12
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195