Title of a News Article

HDP Urfa Eş başkanları seçildi

HDP Urfa Eş başkanları seçildi
banner206

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, partisinin Şanlıurfa il kongresine katıldı. Abdullah Öcalan'ın Şanlıurfalı olduğunu ve barış için bu kentten yola çıktığını belirten Demirtaş, "Genç arkadaşlar fedakarca çalışma yürütürlerse bizim baraj sorunumuz yoktur. Baraj zihinlerimizle yazılmış bir engeldir. Halkın gümbür gümbür gelen seli Kenan Evren’in barajlarını tarumar edecektir" dedi.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş beraberinde milletvekili ve belediye başkanlarıyla birlikte GAP Arena Spor Salonu'nda düzenlenen Şanlıurfa il kongresine katıldı.

Abdullah Öcalan’ın kardeşi Mehmet Öcalan'ın da katıldığı kongre salonunda Türk bayrağının yanında Abdullah Öcalan posterinin asıldığı görüldü. Çok sayıda pankart ve dövizin asılı olduğu salonda; 'Hz. Eyyübün sabrı ile Hz. İbrahim’in isyanı ile Nemrutların barajını yıkacağız' pankartı dikkat çekti.

İlgi gördüğü kongrede kürsüye çıkarak partililere hitap eden Selahattin Demirtaş, IŞİD'in istediği yaşam tarzını Rojova olarak adlandırdıkları Suriye ve Irak'ta dayattığını aynı uygulamayı Türkiye'de ise AK Parti, MHP ve CHP'nin sürdürdüğünü iddia ederek, "Ama biz kimlik ve anlayışı ne olursa olsun herkesin eşitçe, özgürce yaşamasından yanayız. İşte bunun Türkiye'deki temsilcisi HDP'dir, Rojava'da ise PYD'dir" dedi.

"ONURUMUZU KAYBETMEDEN BUGÜNLERE GELDİK"

Kimlikleri yok sayan devlet anlayışının yıllarca hüküm sürdüğünü ve bu zihniyetten dolayı kimliklerinden utandıklarını belirten Demirtaş şöyle konuştu:

"Allah'ın bahşettiği kimliği, anayasa gereğince unutmamızı istediler. Bunu kabul etmedik çok şükür. Halkımızın kahraman gençleri sayesinde, onurumuzu kaybetmeden bugünlere geldik. Boyun eğmeyen bir halk gerçeği ile omuz omuza yürüyerek bugünlere geldik. Eğer bu mücadele ve emek heba olmasın istiyorsak doğru siyaseti yürütmemiz gerekir. Rojava direnişi, Kobani direnişi bize iyi gösterdi. Rojava'da bütün inanç ve kimlikler biraya gelerek dünyaya bir mesaj verdiler. Bu bizim için bir örnektir. İşte HDP'de bu şekilde yola çıktı" dedi.

"ASKER VE GERİLLA ANASI EL ELE PARLAMENTOYA YÜRÜSÜN"

Ortadoğu'da yürüttükleri özgürlük mücadelesinin başarıya ulaşması için HDP'nin daha da büyütülmesi gerektiğini aktaran Demirtaş, "Biz bu topraklarda sürdürdüğümüz özgürlük mücadelesi zafere ulaşsın istiyorsak, 'Benim kardeşime yapılan bana yapılmıştır' diyorsak HDP'yi büyütmek zorundayız. Şanlıurfa, HDP ile gerçek ve kalıcı bir barışa yürüyebilir. Anaların yüreğindeki acı hiçbir şeye benzemiyor. Nice ananın başucunda durabileceği bir mezarı yok. Analarımız hakkını helal etmediği müddetçe bu topraklar özgürlük görmeyecek. Bir barış anası ile asker anası el ele parlamentoya yürüsün ve 'bu ülkeye barışı biz getireceğiz' desinler" şeklinde konuştu.

"BARAJ SORUNUMUZ YOK"

Abdullah Öcalan'ın 1978 yılında özgürlük ruhuyla Şanlıurfa'dan yola çıktığını ve genel seçimler öncesi HDP'nin baraj sorunu olmadığını anlatan Demirtaş şöyle devam etti:

"Sayın Öcalan, 'Bu topraklara barış getireceğim' diye yola çıkmıştı buradan. 'Genç başladık genç başaracağız' diyen Öcalan'ın hemşerileri, HDP sizlere emanet. Genç arkadaşlar, fedakarca bir çalışma yürütürlerse bizim baraj sorunumuz yoktur. Baraj zihinlerimizle yazılmış bir engeldir. Zihinlerinizden silin, baraj ortada kalmaz. Biz eğer iyi bir sonuç alırsak, güçlü bir demokrasi, yeni sivil bir anayasa yapmak için de halkımızın da hizmetinde olacağız. Dün Konya'daydım. Dün Mevlana'nın yolunda yürüyenlerin selamını bugün İbrahim Peygamber yolunda yürüyenlere getirdim. Bu ülkede Mevlana'nın yolunda yürüyenler ile İbrahim Peygamber yolunda yürüyenler aynı yolda yürüdüğü vakit topraklara barış gelecektir. Devlet aramızdan çekilse bizim birbirimizle bir düşmanlığımız yoktur."

"BİZİ YOKSUL BIRAKAN SİSTEMİ ALAŞAĞI EDECEĞİZ"

Türkiye'deki işsizlik sorununun en yoğun hissedildiği illerin Kürt nüfusun yaşadığı kentler olduğuna da değinen Demirtaş, "Bunların hiçbiri tesadüf değil. Türkiye'nin en fukarası, en yoksulu en zengin toprağında yaşıyor. Nereyi kazsan zenginlik var ama biz işsiziz. Bunu da çözeceğiz. Eğer biz işçiler, emekçiler bir iktidar kurabilirsek bu da değişecek. İnsanlar kamyonların kasalarında Adana'ya gitmeyecek. Harran'ın on binlerce yıldır insanı beslediği bu coğrafyada, bizi yoksul bırakan sistemi alaşağı edeceğiz" şeklinde konuştu.

KOBANİ’YLE CANLI BAĞLANTI YAPILDI

HDP İl kongresinde daha sonra Kobani Kantonu Başkanı Enver Müslim canlı bağlantıyla kongre salonundaki ekrandan partililere seslendi. Salonda bulunanların uzun süre alkışladığı Müslim, Kürtçe konuşmasında direnişlerinin sürdüğünü ve kentin önemli ölçüde kontrolünü elinde tuttuklarını kaydetti.

KIŞANAK’TA BAKAN YILDIZ’A YANIT

Öte yandan kongreye katılan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışarak, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın elektrik kesintilerinin ardından yaşananlara ilişkin yorumunu eleştirdi. Kışanak “Bu konuyu tamamen teknik bir konudur. Yasal bir konudur. Yasal mevzuat neyi gerektiriyorsa biz bunu yapmaya hazırız. Zaten onlar dışında herhangi bir şeyi bize dayatamazlar. Bize hukuki olarak ispatlanan yasal takibi yapa bilen belgeleri ortaya konula bilen borçlarımız tabi ki borçlarımızı ödeyeceğiz. Ama bizden önce olanlarını itiraz ediyoruz. Bu borçları bizden isteyecek hakları yok" dedi.

Demirtaş'ın konuşmasının ardından 316 delegenin katılımı ile gerçekleştirilen seçimde HDP İl Eş Başkanlığı'na Rıdvan Yavuz ile Sevda Çelik seçildi.

Güncelleme Tarihi: 25 Ocak 2015, 17:39
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195