Title of a News Article

HDP ve PKK Öcalan'ı kızdırdı

.

HDP ve PKK Öcalan'ı kızdırdı
banner206

 PKK'ya karşı devlet, il ve ilçelerdeki yapılanmayı bitirmekte kararlıyken bu sırada Öcalan'ın Kandil ve HDP için "Süreci yönetemediler" yorumları gelen bilgiler arasında.

Türkiye yeniden terör sarmalına girerken en çok merak edilen konuların başında çatışma ve operasyonların böyle devam edip etmeyeceği, devletin kısa ve orta vadede nasıl bir yol haritası izleyeceği geliyor.

Önemli bir yetkilinin aktardığına göre devlet, yeniden başlayan çatışma sürecinde önceliğini il ve ilçelerdeki terör yapılanmasına vermiş durumda...

 

ÖCALAN: BECEREMEDİLER

Devletten yansıyan bilgilere göre, İmralı'daki örgüt lideri Abdullah Öcalan, Kandil'in ve HDP'nin tavrından memnun değil ve her iki kanada da tepki gösteriyor. "Çözüm sürecini yönetemediler, beceremediler" ifadelerini kullanıyor. Devlet aygıtında Öcalan'ın şu anda devreye girerek bir çağrı yapmasının bir faydası ya da anlamı olmayacağı gibi hem kamuoyu hem de örgüt açısından ters tepeceği görüşü hakim.

Ankara'da karar alıcıların koridorlarında konuşulan yol haritasını önemli bir devlet yetkilisinin aktardıkları şöyle:

 

"HEDEF ŞEHİR YAPILANMASI"

PKK'nın saldırı yöntemlerini değiştirerek özellikle il ve ilçelerde örgütlendiği, KCK ve YDG-H'lileri silahlandırdığı, il ve ilçe merkezlerinin yakınlarında kamplar oluşturduğu biliniyor. Devlet de yeniden başlayan çatışma sürecinde önceliğini il ve ilçelerdeki terör yapılanmasına vermiş durumda.

 

"OPERASYONLAR KESİNTİSİZ SÜRECEK"

Devletin ilk hedefi şehirlerdeki kalkışma ve bu cesareti veren altyapıyı ortadan kaldırmak. Devlet yetkilisinin, devam eden operasyonlar konusundaki değerlendirmesi, "Operasyonlar üzerine, şehir kenarlarındaki teröristler artık kamplarda değil araziye dağıldılar. Bu kamplara yönelik yoğun operasyon gerçekleştiriliyor ve bu kesintisiz devam edecek. Ancak arazide de takip edilerek etkisiz hale getirilmeleri için ayrı bir çalışma yürütülüyor" şeklinde.

 

"TEMİZLİK SEÇİMLERDEN ÖNCE BİTECEK"

Aynı devlet yetkilisi seçimlere kadar şehirlerdeki ve yerleşim yerlerine yakın yerlerdeki operasyonların tamamlanmasının hedeflendiğini belirterek, "Seçimler yapılacak. Ertelenmesi gibi bir şey söz konusu değil. Ancak seçimin sağlıklı yapılması için şehirlerdeki ve yerleşim birimlerindeki temizliğin o tarihe kadar tamamlanmasını hedefliyoruz. Mahalle mahalle, sokak sokak gereken yapılıyor" dedi.

 

Hakkari ve bazı ilçeleri, Diyarbakır'ın Silvan başta olmak üzere bazı ilçeleri, Tunceli kırsalı ve Ovacık, Muş Varto, Şırnak Cizre, Mardin Kızıltepe gibi bölgelere yoğunlaşılmasının sebebi bu. Devlet, bütün güçlerini kullanmakta kararlı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun, bir süre önce valiliklere gönderdiği, gerektiğinde askerin de şehirlerdeki mücadelede kullanılmasına yönelik, hangi valiliğin hangi tugaydan asker isteyebileceğini bile detayıyla gösteren genelgesini de bu gözle okumak gerekiyor.

 

"EĞİTİM ALMIŞ SİLAHLI GENÇLER"

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın, bölgenin çözüm süreci boyunca silah deposu haline getirildiği yolundaki ifadeleri, nerelerde ne kadar silah stoğu bulunduğu sorusunu da gündeme getirdi.

Devlet yetkilisi, "Şu anda sokak sokak çatışan, patlayıcıları yollara yerleştirenler YDG-H yapılanması. Bu yapılanma gençlerden oluşuyor. Bu gençler, çözüm süreci devam ederken Kandil'e giderek eğitim almışlar ve dönerken yanlarında silahlarla dönmüşler. Bu yöntemle yoğun bir silahlanma söz konusu. Bir de harici olarak getirilen silahların depolanması, saklanması yöntemiyle silahlanılmış" değerlendirmesini yaptı.

 

"YÖNETİCİLER HEDEFTE"

Bilindiği gibi uzunca bir süredir devletin, terör örgütünün Kandil'deki yönetici kadrosunu hedef alma gibi bir stratejisi yok. Yaşanan son gelişmeler, devletin bu konudaki pozisyonunda da değişikliğe yol açmış durumda.

Devlet yetkilisi, "Kandil'deki yönetici kadrosu kamplardan çıkarak Kuzey Irak'ta araziye gizlenmiş durumda. Devletin psikolojik üstünlüğü de ele geçirmesi gerekiyor. Bunun için hem şehirlerdeki operasyonların başarılı olması lazım hem de lider kadrosundan birkaç ismin etkisiz hale getirilmesi lazım. Bu konuda kararlıyız" ifadelerini kullandı.

 

"PKK GEMİLERİ YAKTI"

Aynı devlet yetkilisi PKK'nın izlediği stratejiyi anlatırken, "7 Haziran'dan sonra örgüt önce bir tereddüt sürecinden geçti. Daha pasiflerdi. Daha sonra ise terör olaylarını üst seviyeye tırmandırıp tırmandırmama sürecine girdiler ve bu kararı verdiler. Son 10 gün içerisinde de gemileri yaktılar. Ya hep ya hiç noktasına geldiler. Bu nedenle terör saldırılarının sürmesini beklemek sürpriz olmaz" dedi.

 

ÖCALAN: BECEREMEDİLER

Devletten yansıyan bilgilere göre, İmralı'daki örgüt lideri Abdullah Öcalan, Kandil'in ve HDP'nin tavrından memnun değil ve her iki kanada da tepki gösteriyor. "Çözüm sürecini yönetemediler, beceremediler" ifadelerini kullanıyor. Devlet aygıtında Öcalan'ın şu anda devreye girerek bir çağrı yapmasının bir faydası ya da anlamı olmayacağı gibi hem kamuoyu hem de örgüt açısından ters tepeceği görüşü hakim.

 

"YARIM BIRAKILMAYACAK"

İçinden geçmekte olduğumuz dönemde devreye girmek isteyenler olacağı, tek taraflı ateşkes çağrısı yapılmak istenebileceği ancak başta şehirler olmak üzere operasyonların kararlılıkla devam edeceği belirtildi.

PKK tavır değiştirse bile terörle mücadele yarım bırakılmayacak. Bir yandan şehir operasyonları, bir yandan kırsalda el yapımı patlayıcılarının imhasına dönük operasyonlar öte yandan da Kuzey Irak'taki kamplara, lojistik merkezlerine, silah depolarına dönük harekatlar sürecek. Devlet yetkilisi, "Çözüm süreci bu iş tamamlanmadan başlayamaz. Bu kadar şehit verilmişken yarım bırakılırsa bu PKK'ya bir moral üstünlük sağlamak olur. Kamuoyuna da böyle bir stratejiyle haksızlık yapılmış olur" dedi.

 

YERLİ İSTİHBARAT

ABD ile ortak istihbaratın daha çok IŞİD'e yönelik operasyonlarda gerçekleştiğini belirten ve bu konuda ortak bir istihbarat havuzu olduğunu belirten yetkili, "PKK ile mücadelede tamamen kendi istihbaratımızla yürüyoruz" ifadesini kullandı. (Kaynak: Milliyet)

Güncelleme Tarihi: 11 Eylül 2015, 09:03
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195