Title of a News Article

Herkes bu sorunun cevabını arıyor!

1 Kasım erken seçimlerinde Ak Parti’nin yeniden tek başına iktidara gelmesinin ardından gözler ilk olarak başkanlık sistemine çevrildi.

Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanlığı sözcüsü İbrahim Kalın, başkanlık sistemi ile ilgili düzenlediği basın toplantısında referandum mesajları vermişti. Kalın, başkanlık sistemi tartışmaları hakkında, “Türkiye'deki sistem daha işler hale nasıl gelir tartışması Türkiye için verimli bir tartışmadır. Bizim için uygun olan model hangisidir, 1 Kasım seçim sonuçları da dikkate alarak, tekrar bir değerlendirmesi yapılabilir.” demişti. Gazetecilerin, referanduma götürülebilir mi sorusuna ise Kalın, “Böyle önemli bir konu olursa, milletten ayrı düşünülemez. Referandumsa referandum, Meclis'se Meclis'te görüşülür. Diğer bütün önemli konularda olduğu gibi milletimizin görüşü esastır.” Diye cevap vermişti.

 

Urfa’da 4 kişiden 3’ü başkanlık sistemini istemiyor

Başkanlık sistemiyle ilgili Şanlıurfa’da soru yönelttiğimiz her 4 kişiden 3’ü başkanlık sistemini istemiyor. Başkanlık sistemine pozitif bakan Şanlıurfalılar, vatandaşların bilgilendirilmesi gerektiğinin altını çizerek, “İlk olarak bu konuda vatandaşların bilgilendirilmesi gerekiyor. Türkiye şartları buna uygun mudur değil midir onu zaman gösterecek. Toplum olarak detaylı bir şekilde anlatmamız lazım. Başkanlık sistemi konusunda halkın bilgilendirilmesi gerekiyor.” Dediler.

Başkanlık sistemine negatif bakanlar ise, “Başkanlık sistemini istemiyoruz çünkü bir tek kişinin ülkeyi yönetmesi demek oluyor ama başkanlık sistemi olmadığı zaman herkesin kendini ifade etme özgürlüğü olacak. Bu sistem bizim kültürümüze, eğitimimize uygun değildir. Amerika’yı örnek göstermemek gerekiyor, meclisi kuvvetlendirmek gerekiyor. Başkanlık sistemi gelirse Suriye’nin başına gelenlerin bizim başımıza da gelmesinden korkuyoruz. O yüzden başkanlık sistemini istemiyoruz.” Diye yanıt verdiler.

 

Haber: Paşa BENZER

Güncelleme Tarihi: 09 Kasım 2015, 14:50
YORUM EKLE
YORUMLAR
Emir Mustafaoğlu
Emir Mustafaoğlu - 8 yıl Önce

Bu anket kaç kişiye uygulandı? Urfa'da başkanlık sistemi için referandum yapılsın, başkanlık sistemini isteyenler % 75'in altına düşmez.

SIRADAKİ HABER

banner195