Title of a News Article

HRÜ, zeytini 7 ülkede tanıtıyor

.

HRÜ, zeytini 7 ülkede tanıtıyor
banner206

Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi, 7 ülkede Güneydoğu zeytini ve zeytinyağının tanıtımını yapıyor.

Harran Üniversitesi Osmanbey Kampüsünde bulunan Ziraat Fakültesi toplantı salonunda, Sağlıklı yarınlar için organik zeytinyağı üretiyoruz projesi, GAP organik değer zinciri kapsamında Karacadağ Kalkınma Ajansı tarafından sağlanan katkı ile Zeytinyağı tadım eğitimi gerçekleştirildi.

Programla ilgili bilgi veren Eğitmen Serdar Öçten Ünsal, Urfa yöresinin zeytin ve zeyinyağının daha kaliteli olabilmesi adına, üç yıldır bu şekilde çalıştaylar yaptıklarını söyledi. Zeytinyağının çok kıymetli bir yiyecek olduğunu söyleyen Ünsal; “Zeytinyağının ısıdan, ışıktan ve nemden uzak bir şekilde muhafaza edilmesi gerekiyor. Zeytinyağı etrafından koku toplayan bir maddedir. Pet şişelerde satılan yağları tavsiye etmiyoruz. Işıktan dolayı içindeki yağ asitleri bozulmuş olabilir. Özellikle Şanlıurfa’da yaşadığımız için sıcaktan etkilenmemesi için renkli cam şişelerde ve serin ortamda saklanması gerekiyor. Zeytinyağını tattığınızda boğazınızda yakıcılık özelliği olması, kokladığınızda yeşil elma, yeşil çimen gibi kokması gerekiyor. Kullanırken de çiğ olarak tüketmelerini tavsiye ediyoruz” dedi.

Zeytinin ve zeytinyağının anavatanının Güneydoğu bölgesi olduğunu söyleyen Proje yöneticisi Ziraat Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç.Dr Ebru Sakar; “Şanlıurfa’da, ‘Sağlıklı yarınlar için organik zeytinyağı üretiyoruz’ proje ismiyle zetinyağı tanıtımlarına devam ediyoruz. Şu anda bölgemizde beşinci sırada olduğumuz zeytin ve zeytinyağı üretiminde hedefimiz, ikinci sıraya yerleşmektir. Bunun için gerek zeytin fidanı üretimi gerekse zeytinyağları tanıtımıyla birlikte üniversitemiz üzerine düşen vazifeyi yapmaktadır. Diğer kurumlarla da işbirliği halindeyiz. Şu an 7 ülkede Güneydoğu zeytini ve zeytinyağının tanıtımını yapıyoruz” diye konuştu.

Şanlıurfa’da zeytin üretim potansiyelini en üst düzeye çıkarmak ve bu eğitimlerle insanların bilinçlenmesini sağlamak istediklerini söyleyen Ebru Sakar, Urfa’da zeytinyağının doğal olarak üretilmesi ve tadımı eğitimi ile insanların sağlıklı beslenmeleri için çaba sarfettiklerini söyledi.

Eğitim programı kapsamında Dünya Zeytinciler Birliği Üyesi Santiago Botas pazarlama ve ambalajlama konusunda katılımcıları bilgilendirdi.

İki gün devam edecek olan eğitim kursu kapsamında yaklaşık 40 kişiye kurs verilecek. Kurslara katılanlara ayrıca sertifika verilecek.


Güncelleme Tarihi: 26 Temmuz 2017, 19:16
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195

banner142